Snoopy de vegetarische hond

vegetarische hond

Ik kreeg een leuke vraag binnen van Nicholas:

zelf ben ik reeds aan het overschakelen naar veganisme (was al vegetariër) maar hoe zit het met de hond? Eet Snoops ook veganistisch. Zelf wil ik Bozo (mijn golden retriever) ook die weg opsturen 🙂

Waarom wachten tot later

2 jaar geleden hebben we Snoopy (Snoops) geadopteerd bij het Noodasiel Lommel. We zeiden al wel eens ‘als we oud zijn gaan we een hondje uit het asiel adopteren’, maar we begonnen te denken, waarom wachten tot we oud zijn? We zijn toch alle twee bijna altijd thuis.

Snoopy de dag na het asiel

Snoopy toen hij een dag bij ons was.

Geen dier opofferen voor een ander dier

Voor mij was het vanzelfsprekend dat Snoopy vegetarisch zou krijgen. Ik zou het niet kunnen om een dier te moeten opofferen voor een ander dier. Toen we bij onze eerste gedragstherapeute kwamen, raadde ze ons aan om Snoopy vlees te geven, rauw vlees nota bene. Dat kwam binnen als een bom. Ik wist niet wat ik moest doen, wilde geen vlees geven, maar wilde ook niet dat Snoopy tekorten zou krijgen.

Stijn De Kock, Elke Aerts en Snoopy

Honden zijn geen carnivoren zoals de meeste denken, maar omnivoren

Ik ben me toen verder gaan informeren en nam contact op met Melanie van Eva vzw. Ik weet dat zij ook honden heeft en ik dacht dat zij als overtuigd veganist haar honden ook vegen zou opvoeden. Ik ben blij dat ik haar toen gemaild had. Haar honden kregen toen al 3 jaar Ami en zij moeten jaarlijks op bloedonderzoek en de uitslag was telkens prima. Ze vertelde me ook dat sommige hondengedragstherapeuten juist vegetarische voeding aanraden bij agressieve honden. Ik was gerust.

Veganistisch hond in de sneeuw

Wetenschappelijk onderzoek

Een tijdje daarna was er bij Eva vzw op kantoor een lezing van Kristel Rochus. Zij heeft haar doctoraatsstudie gedaan over vegetarische voeding bij honden en katten. Haar conclusie was dat het perfect kan bij honden, maar bij katten iets moeilijker ligt. En of je nu vlees of vegetarisch geeft, de kwaliteit en voedingsstoffen zijn belangrijk. Elke hond is anders en elke hond zou dus aangepaste voeding moeten die bij hem/haar past.

Snoopy, hond met vegetarisch koekje

Snoopy’s eten

Snoopy krijgt nu ook Ami Dog te eten. Heel af en toe als hij eens bij mijn of Stijns ouders is, geven ze hem eens een klein stukje vlees, voor de rest eet hij volledig veganistisch. Zijn snoepjes zijn sterretjes van Greenheart en ‘s avonds krijgt hij zo’n veggie stok of pawtato stick om op te knabbelen.

vegetarische hond

Dit is Snoopy terwijl wij aan het werken zijn 😉

Snoopy in de media

Snoopy is al vaker in de media geweest dan wijzelf 😉

Snoopy in de Woef >>

Snoopy in het Belang van Limburg >>

Hebben jullie ook huisdieren en eten zij ook veganistisch?

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
vegan weekmenu

Schrijf je in en ontvang
ons gratis Vegan weekmenu

Vegan eten hoeft niet moeilijk te zijn. Met dit kant-en-klare weekmenu hoef je zelfs niet meer na te denken ;-) Recepten voor ontbijt, lunch en diner.

9 reacties

 1. Dag Elke,

  Ik heb mijn border collie na adoptie zachtjes overgeschakeld naar een veganistische brokken eerst van yarrah maar dat vond ze niet lekker, amidog vond ze heel lekker maar na enkele weken/maanden begon ze haar haar te verliezen en werd haar vacht dof. Ik ging met de samenstelling van het pak naar de dierenarts. Zij vertelde me toen dat er te weinig voedingsstoffen en energie in die voeding zat voor een hoog-actieve hond. Heb je tips om een hoog – actieve hond toch te doen overschakelen op vegetarische/veganistische voeding?

  Bedankt
  Rana

 2. Ikzelf heb een Westie genaamd Indy, hij lijkt een beetje op jullie Snoopy 🙂
  Indy eet al bijna 7 jaar vlees en bio vlees brokken, is het verstandig om dan nog over te schakelen denkt ge? Ik kan altijd eens proberen natuurlijk.
  En wat moet ik met de kat? Die wil zelfs maar 1 merk vlees en niets anders, maar ik vraag mij af of er veganistische katten bestaan 🙂

  1. Snoopy werd 5 jaar toen we hem adopteerden en ik denk dat de kans heel klein was dat hij daarvoor vegetarisch at 😉 Dus ik denk dat het met Indy wel kan lukken. Je kan beginnen met een beetje erbij te doen en zo het vegetarische te vermeerderen.
   Bij katten denk ik dat het wel wat moeilijker licht. Er zijn wel veganistische brokken voor katten en sommige katten kunnen er goed tegen, andere minder.

    1. Het is al even geleden dit bericht maar ik hoop dat je er inmiddels zelf achter bent dat katten NIET goed gaan op een vegan dieet. Dit zijn echt 100% carnivoren. Ik ben zelf vegan en heb een kat en hond, ga mijn hond nu over schakelen op een plantaardig dieet maar mijn kat dus absoluut niet!

 3. Hoihoi! Dank voor deze bijdrage. Weet je waar er info te vinden is over het doctoraatsonderzoek van Kristel Rochus? Ik vind er niet meteen iets over, maar dat kan aan mij liggen.

 4. Hoi, wat n leuk hondje! Wij voeden onze puppy momenteel vegan op. We eten zelf veganistisch, maar we hebben wel kippen en eenden. Zo gauw die weer gaan leggen in de lente zal ons hondje ook eieren krijgen – dan is hij een vegetarische hond! Tot nu toe geven wij yarrah (vegan voer) en plantaardige snoepjes, aangevuld met in rijst – of sojamelk geweekte haver, en hondenkoekjes. Binnenkort ga ik het op mijn blog, De Zelfvoorzieningsbijbel hebben over onze ervaringen en wat we geleerd hebben omtrent hoe je een hond vegan kan opvoeden Een tijdje terug schreef ik het stukje de vele voordelen van vegan hondenvoer. Verder weet ik dat er ook een facebookgroep voor vegan huisdieren bestaat!
  Veel succes en plezier met jullie hond!!!

Praat lekker mee ...

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 • vegan kookboeken
 • Meest recente berichten

 • Recente reacties

 • Ook lezen?

  cadeuatips vegans

  13 beste cadeautips voor veganisten

  Of het nu gaat om een verjaardag, een huwelijksfeest, een housewarming party of de eindejaarsfeesten … cadeautjes kopen (en krijgen) hoort er simpelweg bij. Niet

  Vegan jeans - duurzaam

  Vegan jeans

  Als vegan kan het soms een uitdaging zijn om een vegan jeans te vinden. Daarom ging ik op zoek naar welke merken dit aanbieden. Naar

  Vegan riemen voor dames en heren

  Vegan riemen voor dames & heren

  Vegan riemen? Ja hoor, vegan draait niet alleen om eten. Een degelijke riem is vaak gemaakt van leder en dat is een dierlijk materiaal wat