Geüpdatet op


Ik kreeg een leuke vraag binnen van Nicholas:

zelf ben ik reeds aan het overschakelen naar veganisme (was al vegetariër) maar hoe zit het met de hond? Eet Snoops ook veganistisch. Zelf wil ik Bozo (mijn golden retriever) ook die weg opsturen 🙂

Waarom wachten tot later

2 jaar geleden hebben we Snoopy (Snoops) geadopteerd bij het Noodasiel Lommel. We zeiden al wel eens ‘als we oud zijn gaan we een hondje uit het asiel adopteren’, maar we begonnen te denken, waarom wachten tot we oud zijn? We zijn toch alle twee bijna altijd thuis.

Snoopy toen hij een dag bij ons was.

Geen dier opofferen voor een ander dier

Voor mij was het vanzelfsprekend dat Snoopy vegetarisch zou krijgen. Ik zou het niet kunnen om een dier te moeten opofferen voor een ander dier. Toen we bij onze eerste gedragstherapeute kwamen, raadde ze ons aan om Snoopy vlees te geven, rauw vlees nota bene. Dat kwam binnen als een bom. Ik wist niet wat ik moest doen, wilde geen vlees geven, maar wilde ook niet dat Snoopy tekorten zou krijgen.

Honden zijn geen carnivoren zoals de meeste denken, maar omnivoren

Ik ben me toen verder gaan informeren en nam contact op met Melanie van Eva vzw. Ik weet dat zij ook honden heeft en ik dacht dat zij als overtuigd veganist haar honden ook vegen zou opvoeden. Ik ben blij dat ik haar toen gemaild had. Haar honden kregen toen al 3 jaar Ami en zij moeten jaarlijks op bloedonderzoek en de uitslag was telkens prima. Ze vertelde me ook dat sommige hondengedragstherapeuten juist vegetarische voeding aanraden bij agressieve honden. Ik was gerust.

Wetenschappelijk onderzoek

Een tijdje daarna was er bij Eva vzw op kantoor een lezing van Kristel Rochus. Zij heeft haar doctoraatsstudie gedaan over vegetarische voeding bij honden en katten. Haar conclusie was dat het perfect kan bij honden, maar bij katten iets moeilijker ligt. En of je nu vlees of vegetarisch geeft, de kwaliteit en voedingsstoffen zijn belangrijk. Elke hond is anders en elke hond zou dus aangepaste voeding moeten die bij hem/haar past.

Snoopy’s eten

Snoopy krijgt nu ook Ami Dog te eten. Heel af en toe als hij eens bij mijn of Stijns ouders is, geven ze hem eens een klein stukje vlees, voor de rest eet hij volledig veganistisch. Zijn snoepjes zijn sterretjes van Greenheart en ‘s avonds krijgt hij zo’n veggie stok of pawtato stick om op te knabbelen.

Vegetarisch hondenvoer bestellen >>

Vegetarische hondensnacks bestellen >>

Dit is Snoopy terwijl wij aan het werken zijn 😉

Snoopy in de media

Snoopy is al vaker in de media geweest dan wijzelf 😉

Snoopy in de Woef >>

Snoopy in het Belang van Limburg >>

Hebben jullie ook huisdieren en eten zij ook veganistisch?