Mijn vriend kwam een paar maanden geleden af met het volgende “ik wil nog eens hete bliksem eten, ik at dat vroeger vaak en wil dat nu eens vegan eten”.
Ik had echter nog nooit van hete bliksem gehoord. Dus hij legde uit wat het was, maakte het klaar en ondertussen hebben we het al enkele keren gegeten.
Hete bliksem is een oud gerecht waarin aardappel en appel gebruikt worden, soms ook peer. Meestal wordt dit met worst, spekjes of gehakt geserveerd, maar je kan er dus ook een vegan variant van maken door met een vleesvervanger te werken.
Het gerecht blijft heel lang warm door het vocht in de appels, vandaar de naam hete bliksem.
Je kan een stamppot maken van de appels, de aardappels en ui samen. Maar je kan beide ook apart houden. Van de aardappels maak je dan puree en de appels verwerk je tot appelmoes. Of wil je het heel snel klaar dan kan je ook een pot appelmoes gebruiken.
Je kan alle onderdelen bereiden en vervolgens op een bord leggen of je kan er een ovenschotel van maken. Dat laatste doen wij meestal. Het voordeel daarvan is dat je het de dag ervoor kan klaarmaken en de volgende dag (die misschien heel druk is) gewoon in de oven kan schuiven.
Met dit gerecht gaan we een ovenschotel in laagjes maken.
Recept is voor 4 personen
Ingrediënten
Bereiding
Maak de aardappelpuree
Maak de appelmoes
Gehakt bereiden
Maak de ovenschotel klaar
Maak jij soms hete bliksem? Doe je het dan op dezelfde manier als wij, of kies je ervoor om alles op een bord te leggen, doe je het met seitangehakt, of stukjes vegan worst? Deel onderaan deze pagina in een reactie al jouw hete bliksem tips & tricks.
Koken is al lang niet meer het verplichte dagelijkse ritueel puur om ons te voeden.…
Steeds meer mensen zoeken naar plantaardige alternatieven voor vlees, zuivel en eieren. Misschien wil je…
Wij zijn ondertussen al een tijdje de navulbare, duurzame en 100% natuurlijke deodorant van WILD…
Je weet vast wel dat bier goed samengaat met bepaalde gerechten, maar heb je gehoord…
Als fanatieke kok heb je natuurlijk een goed uitgeruste keuken nodig. Hoe beter jouw keuken…
Bij de populaire Nederlandse winkelketen HEMA vind je een ruim aanbod hoogwaardige pannen en stijlvol…
View Comments
Ik maak het regelmatig met nog een laagje paneermeel en enkele klontjes boter bovenop de puree, dan krijg je een lekker korstje! Soms gebruik ik linzen ipv gehakt of een combinatie van beiden! :-)
Met linzen klinkt me ook lekker. :-)
Ga het zeker proberen en nog wat kaneel toevoegen.
Wat een makkelijk recept. Kan alleen maar lekker zijn
Dank je
Lekker! Meer iets voor in de herfst of winter denk ik.