Hoe een boerenvereniging zichzelf voor schut zet

boerenverenigisch-zichzelf-voor-schut

De hoeveelheid dagelijkse onzin die je over vegetarisme en veganisme te horen en te lezen krijgt, is niet min. En hoewel we daar al tijden mee hebben leren omgaan, krijg je af en toe nog steeds iets onder ogen waar je met je pet niet bij kan. En dan heb ik het bij deze over een krantenartikel waarin boerenorganisatie ABS ageert tegen de actie ‘Dagen Zonder Vlees’.

Natuurlijk; meningen zullen altijd verschillen en eigenlijk reageer ik zelden op dingen waar ik het niet mee eens ben. Ten eerste omdat het een dagtaak zou worden en ten tweede omdat ik simpelweg niet zo’n held ben in het voeren van discussies op het delen van opinies. Daar zijn anderen veel beter in.

Laat mij maar lekker vegan koken 😉

Teveel is teveel

Dit gezegd zijnde; soms wordt het een mens écht teveel. Ik heb het bewuste artikel zo’n 3 keer herlezen en mijn verbazing (en verontwaardiging) steeg per lettergreep. Zelden zóveel kromme redeneringen en puur negationisme in 1 tekst tegengekomen!

Wie tussen de regels kan doorlezen, komt er bovendien al snel achter dat de boerenvereniging de vleessector feitelijk zelf al doodverklaard. Het dikt de absurditeit ervan nog eens extra aan.

Het artikel zelf kan je hier lezen >>

Confetti en ‘bullshit’

Dat de vleessector een initiatief als ‘Dagen Zonder Vlees’ niet met confetti ontvangt, verbaast me natuurlijk helemaal niet. De felheid waarmee echter wel, alsook de werkelijk gigantische vrachtlading aan ‘bullshit’ waar ze mee op de proppen komen.

Kortom; ik moest het voor deze ene keer écht kwijt. En ik ga het nog delen ook!

Om de entertainmentwaarde wat op te vijzelen (anders is het 1 en al kommer en kwel), heb ik er weliswaar flink wat sarcasme tegenaan gegooid. Oftewel; mijn interpretatie/vertaling van wat de boerenvereniging eigenlijk écht zegt in het bewuste artikel 😉

Komt ’ie dan;

Uit het persartikel:

“Onwetende burgers worden om de haverklap om de oren geslagen met allerlei beweringen over vlees, met eindeloze campagnes. Wie zit hier achter want dergelijke campagnes kosten veel centen? Waarom laat men de burger-consument gewoon niet gerust in de keuze die hij kan maken? De beste raad blijft toch: “Eet met mate en gevarieerd”, al de rest is demagogie of manipulatie”, besluit het ABS”

Vertaling:

“Onbegrijpelijk dat die selder-vretende geiten wollensokken ineens aan geld zijn gekomen om de consument zo te beïnvloeden! En dan ook nog eens door gewoon de waarheid te vertellen. Wij wisten niet dat dat überhaupt kon.”

“Zelf hebben we de consument steeds ‘zelf’ laten kiezen met behulp van tientallen extreem dure – maar gelukkig door de overheid gesubsidieerde – marketingacties.  Maar al bij al zijn die paar miljoen euro natuurlijk klein bier in vergelijking met de propagandamachine van zulke organisaties. De kans wordt op die manier groter dat mensen écht gaan nadenken en dan zijn we nog niet jarig hé. Stel je voor zeg!”

No Milky Way 2 - vegan lunch

Ben jij de saaie boterhammen ook zo beu? Check dan zeker ons boek met heerlijke lunchrecepten (warm en koud).

Uit het persartikel:

“ABS is het beu dat vlees dé schietschijf blijkt te zijn voor allerlei ‘fake’ toewijzingen, met de bedoeling om eenzijdig de burger te beïnvloeden. Ofwel emotioneel of voor de gezondheid ofwel als dat allemaal niet lukt het verhaal met de ecologische voetafdruk, ze vinden wel altijd iets.”

Vertaling:

“Tjonge, nu we zelf de schietschijf zijn, al is het slechts 1 schamele maand per jaar, voelt dat allesbehalve prettig. We snappen ook niet waarom mensen het opeens absurd vinden dat we maandelijks zo’n 27 miljoen dieren slachten voor een land met +/- 13 miljoen inwoners. Of dat men het plotsklaps zielig vind dat – bijvoorbeeld – lammeren van nog geen 8 maanden oud al op het hakblok terechtkomen. Morele en verstandelijke evolutie zeg je? Wow, 3 woorden in 1 zin waar we nooit van gehoord hebben! De Van Dale? Die ken ik ook niet, nee. Is dat een veeboer?”

“Trouwens; we vinden het niet te begrijpen dat mensen na al die berichten over o.a.; de gekke koeienziekte, de vogelgriep en ‘vreemde bacteriën’ ineens effectief minder dieren gaan eten. Het zijn weliswaar feiten, maar toch…bizar dat iemand zich daar serieus zorgen over maakt. Wij in elk geval niet.”

“En die ecologische voetafdruk…volgens ‘die rosse’ uit Amerika is klimaatopwarming en dergelijke uiteindelijk één grote grap van de Chinezen, toch? En zelfs áls het waar was, dan zou het ons sowieso teveel verlies opleveren. We geloven niet zo in ‘beter voor de toekomst’ en meer van die ongein. Dat is ver van ons eigen bed en onze kinderen kunnen later toch ook gewoon binnenblijven, nietwaar?

Uit het persartikel:

“Door de verbruiksdaling valt de marktprijs en blijven de boeren over met grote verliezen. Als dit zo doorgaat zien vele boeren hun inkomen de mist ingaan. Onze boeren worden vernederd en fel onderbetaald. Er zijn geen opvolgers meer en de sector staat voor een koude sanering. Als je weet dat de gemiddelde leeftijd van een vleesveeboer 62 jaar is, kan je schatten waar de landbouw aan toe is. Als er straks geen boeren meer zijn tenzij hier en daar een mega-bedrijf, dan zal onze huidige maatschappij dat op haar geweten hebben. Ze zullen op termijn geconfronteerd worden met duurdere producten tenzij ze alles uit het buitenland halen.”

Vertaling:

“Onze boeren krijgen nu al te weinig geld van de mensen die wél massaal vlees eten! Uitgerekend onze eigen belangrijkste doelgroep vertikt het om ietsje meer te betalen dus moeten we die beesten wel op zo’n kort en absurd mogelijke tijd rendabel krijgen. Maar het is niet erg hoor…we kennen genoeg trucs en ‘who gives a fuck’ dat de ‘kwaliteit’ steeds discutabeler wordt. Zo redden we onszelf al jaren. Maar die andere 2% van de bevolking moet er nu ook weer geen schepje bovenop doen hé.”

“We vragen ons héél soms wel af waarom er geen jongere generatie veeboeren is die zich voor nul komma nul inkomsten wil kromwerken. Terwijl ze op die manier toch zouden kunnen bijdragen aan een systeem zonder toekomst, massale vervuiling en hier en daar een relletje met de volksgezondheid. Het is de jeugd van tegenwoordig zeker?”

“Gelukkig zijn er nog een paar volhouders op leeftijd die zich te oud vinden om nog te veranderen. Voor hen organiseren we dan ook regelmatig workshops zoals ‘varkenskoppen werpen omdat de supermarkt ons niet genoeg betaald’ en ‘waarom klagen beter is dan alternatieven overwegen’.”

“We benadrukken het de onwetende burger dus graag nog een keer: omdat wij het eeuwig zullen vertikken om eens een wetenschappelijk artikel te lezen en ons vervolgens af te vragen of we niet een brug te ver zijn gegaan, zal het jullie eigen schuld zijn dat er in plaats van té dure biefstuk ooit helemaal géén biefstuk meer zal zijn!”

“En kom, als het zover is, dan niet bij ons klagen dat je ‘je moreel beter voelt’, ‘je die gezuiverde lucht maar klote vindt’ of ‘het regenwoud toch mooier vond toen het voor de helft bestond uit sojavelden voor de veeteelt’. Jullie hebben het dan zelf gezocht!”


Zo, het kan niet anders, of ik krijg zo dadelijk wagonladingen stront over me heen haha. Maar het deed deugd om dit eens van me af te schrijven.

Kortom; laat de reacties maar komen!

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
vegan weekmenu

Schrijf je in en ontvang
ons gratis Vegan weekmenu

Vegan eten hoeft niet moeilijk te zijn. Met dit kant-en-klare weekmenu hoef je zelfs niet meer na te denken ;-) Recepten voor ontbijt, lunch en diner.

Praat lekker mee ...

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 • vegan kookboeken
 • Meest recente berichten

 • Recente reacties

 • Ook lezen?

  cadeuatips vegans

  13 beste cadeautips voor veganisten

  Of het nu gaat om een verjaardag, een huwelijksfeest, een housewarming party of de eindejaarsfeesten … cadeautjes kopen (en krijgen) hoort er simpelweg bij. Niet

  Vegan jeans - duurzaam

  Vegan jeans

  Als vegan kan het soms een uitdaging zijn om een vegan jeans te vinden. Daarom ging ik op zoek naar welke merken dit aanbieden. Naar

  Vegan riemen voor dames en heren

  Vegan riemen voor dames & heren

  Vegan riemen? Ja hoor, vegan draait niet alleen om eten. Een degelijke riem is vaak gemaakt van leder en dat is een dierlijk materiaal wat

  Download gratis weekmenu

  vegan weekmenu