Huiskamerpresentatie Stijn Bruers – EVA Limburg

stijn-bruers-bruno-briers-2

Op zaterdag 30 april 2016 organiseerde EVA Limburg een huiskamerpresentatie van het nieuwe boek van Stijn Bruers, getiteld ‘Weet wie je eet’.

Op verzoek van Nele Tiels, de gastvrouw/organisator van deze avond, verzorgden we samen met enkele andere bedrijven wat hapjes en versnaperingen. Los van het feit dat we sowieso geïnteresseerd waren om dit bij te wonen dan 🙂

Niet dat Elke of ikzelf Stijn Bruers vooraf kende (sorry Stijn ;)), maar volgens ons is iedereen die de moeite neemt een boek over veganisme te schrijven het aanhoren waard. Een verslagje van die avond kon dan ook niet uitblijven!

Weet wie je eet

Zoals gezegd kenden wij Stijn Bruers vooraf niet maar het blijkt dat hij al jaren een behoorlijk bezige bij is.
En dan druk ik me nog zacht uit 😉

Stijn Bruers over zijn boek Weet wie je eet

Stijn is bijvoorbeeld doctor in de wetenschappen en moraalwetenschappen, is projectverantwoordelijke ecologische voetafdruk bij Ecolife en wierp/werpt zich ook op als vrijwilliger bij allerhande organisaties.

Zoals hij in de bres springt voor dieren doet hij dat ook voor o.a. mensenrechten, vrede, natuurbescherming en sociale rechtvaardigheid. Hij was bovendien de eerste Belg die met Sea Shepherd meereisde om te strijden tegen de illegale Japanse walvisjacht. Over engagement gesproken!

Oh ja, en met boeken, essays en lezingen houdt hij zich ook nog bezig 😉

Lezing Stijn Bruers

Zware kost

Aangezien Elke en ik toch ook al een tijdje in ‘de wereld’ actief zijn en al een heleboel boeken over veganisme heb verslonden, hadden we eerlijk gezegd niet verwacht die avond veel nieuws te horen.

Wrong again!

Misschien moet ik er ook even aan toevoegen dat de opzet van de avond niet letterlijk een ‘presentatie’ was. Eerder een kruising tussen een theekransje annex gezellige babbel, waarbij Stijn uiteraard een aantal thema’s uit z’n boek uitlegde en er achteraf ook ruimte was om vragen te stellen en discussies te starten.

Lezing Stijn Bruers

De focus van Stijn’s boek blijkt vooral te liggen op ethiek, evolutie en moraal in relatie tot onze (omnivore) eetgewoonten. Eerlijk gezegd behoorlijk zware kost waar ik niet echt op gerekend had, maar die desondanks boeiend en regelmatig ronduit ontluisterend, danwel net héél bemoedigend was.

Eén avondje was bijlange na niet genoeg om het hele plaatje te begrijpen (als me dat ooit zou lukken), maar dat neemt niet weg dat Elke en ik ‘s anderendaags nog lekker verder over dergelijke onderwerpen gekeuveld hebben. Kortom; het kruipt dus wel in je hoofd 🙂

Lezing Stijn Bruers

Wie wil kennismaken met een welhaast wetenschappelijke en (r)evolutionaire visie op veganisme, kan Stijns boek zonder enige aarzeling aanschaffen. Zelf ben ik er eerlijkheidshalve (nog) niet aan begonnen. Wat waarschijnlijk te maken heeft met het feit dat ik – ter ontspanning – vooral dingen lees die een keer NIET met veganisme te maken hebben ha!

Niettemin; het proberen absoluut waard! Je kan het boek o.a. aanschaffen via onderstaande link.

>> bestel hier het boek “Weet wie je eet” van Stijn Bruers

Divers publiek

Er was trouwens nog iets dat ons best wel (positief) verbaasde. Voorafgaand aan de lezing vroegen we ons namelijk af welk publiek er op zo’n avond zou afkomen.

Persoonlijk verwachte ik eerlijk gezegd vooral mensen die sowieso al veganist zijn en alle mogelijke beweegredenen om voor die levensstijl te kiezen al tig keer hebben gehoord. Kortom: dat Stijn Bruers voornamelijk zou “preken” voor eigen kerk.

En opnieuw: hoe ver kan een mens er naast zitten? 😉

Stijn Bruers - lezing Weet wie je eet

De (ruw geschat) 20 aanwezigen bleken dus lang niet allemaal veganist of zelfs maar vegetariër. En voor je me verkeerd begrijpt…dat vond ik nou net fantastisch!

Ten eerste omdat deze jongen – zoals je wellicht weet – zelf nog regelmatig moet bemiddelen tussen z’n mond en verstand. En ten tweede omdat het betekent dat er steeds meer mensen openstaan voor een plantaardig leven en het niet langer een kwestie is van ‘alles of niks’.

Elke Aerts en Nele op de lezing van Stijn Bruers

Kortom; dat de taboe’s en vooroordelen langzaam plaatsmaken voor begrip en een bredere interesse. Een ontwikkeling waar we niet anders dan enthousiast over kunnen zijn 🙂

Taboe’s en vooroordelen over veganisme maken plaats voor begrip en bredere interesse.

Lezing Stijn Bruers

Ondanks de behoorlijk zware materie zijn Elke en ik dan ook met een ‘mindset’ vol positiviteit  naar huis gegaan. In de plotse wetenschap dat de wereld misschien toch klaar is voor een verandering ten goede. Breng mensen samen, laat hen mekaar inspireren en helpen en ziedaar…de wolken rond de wereld klaren op.

Wat dat betreft hebben we goede hoop dat ons nieuwe initiatief daar perfect op aansluit! Met Goherbie willen we de ervaring van plantaardig leven nog eens dubbel zo leuk gaan maken 🙂

Ken je Stijn Bruers’ boek en/of ben je even blij met de toenemende interesse in plantaardig leven? Laat hier onderaan dan gerust van je horen.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
vegan weekmenu

Schrijf je in en ontvang
ons gratis Vegan weekmenu

Vegan eten hoeft niet moeilijk te zijn. Met dit kant-en-klare weekmenu hoef je zelfs niet meer na te denken ;-) Recepten voor ontbijt, lunch en diner.

3 reacties

 1. Heb het boek niet gelezen,maar ben enorm blij voor elke positieve stap naar een mooiere ,rechtvaardigere wereld.Lief dat jullie ons hierover op de hoogte houden.

Praat lekker mee ...

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 • vegan kookboeken
 • Meest recente berichten

 • Recente reacties

 • Ook lezen?

  Vegans op vakantie in La Roche Ardennen

  Vegans op vakantie in de Ardennen

  Afgelopen week gingen we een paar daagjes naar de Ardennen, La Roche om precies te zien. We hadden een leuk appartement gevonden om te verblijven.

  The Avocado Show Amsterdam

  The Avocado Show

  Mijn vriend deed in november mee aan tryvegan en om zichzelf te belonen wilde hij graag naar de Vegan Junkfood Bar. Die gerechten die hij

  Download gratis weekmenu

  vegan weekmenu