Bijgerechten

Hummus van rode biet en kikkererwten

Hummus is een soort smeerbare pasta op basis van kikkererwten. Die zitten ook in deze versie, alleen dan met toevoeging van geroosterde rode bieten. Waarom geroosterd? Omdat dat toch nog net even een extra cachet geeft aan de smaak.

Deze pasta is – behalve knalrood – erg lekker als dipsaus bij rauwe groenten of met een sneetje turks brood. Evengoed smeer je het gewoon tussen je boterham. In de koelkast is het gemiddeld zo’n 3 tot 4 dagen houdbaar, maar dan moet het echt wel op. Als je er niet zoveel van eet kan je dus beter kleinere porties maken (deze is voor ongeveer 4 personen)

Je kan de geroosterde rode bieten ook gewoon als bijgerecht serveren ipv er hummus van te maken (zie afbeelding helemaal onderaan). In dat geval neem je voor 4 personen 8 rode bieten. De hoeveelheid olijfolie en agavestroop mag je zo laten, dat is ook dan wel voldoende.

Oh ja, ook erg lekker bij een salade. Het houdt niet op 🙂

Ingrediënten rode bieten hummus

  • 2-3 rode bieten (± 250 gram)
  • 1 el olijfolie
  • 1 tl agavesiroop
  • 1/2 ui
  • 1 tl komijn
  • 150 gr kikkererwten*
  • 2 teentjes knoflook
  • 30 ml groentebouillon
  • 30 ml soja yoghurt
  • 30 ml olijfolie
  • 1 tl tahin (sesampasta) of 1 tl pindakaas
  • citroensap – naar smaak
  • peper en zeezout

Bereiding rode bieten hummus

  1. Verwarm de oven voor op 200 graden
  2. Spoel de bieten grondig en snij de uiteinden eraf. Schil ze en snij ze vervolgens in vieren
  3. Doe de olie en agavestroop in een ovenschaal en meng de rode bieten erdoorheen. Zorg dat de partjes aan alle zijden bedekt zijn met stroop en olie.
  4. Bestrooi ze met peper en zeezout, dek de schaal af met aluminiumfolie en rooster 1 uur in de voorverwarmde oven, of tot de bieten zacht zijn als je er met een spies in prikt
  5. Laat ze 5 minuten rusten en afkoelen in de afgedekte schaal.
  6. Pel en snipper de ui en de knoflook. Verhit wat olie in een pan en stoof de ui glazig. Strooi de komijn over de ui, roer goed om en laat nog 1 minuut meebakken.
  7. Doe de geroosterde bieten, samen met de ui en de overige ingrediënten in een kom en pureer alles met de staafmixer tot een egale rode massa.
  8. Kruid af naar smaak met peper en zout en eventueel wat extra citroensap.

Tip: het is dan wel rode bietenweek, maar dat neemt niet weg dat je deze hummus met allerlei groenten kan maken. Met pompoen bijvoorbeeld.

*Kikkererwten kan je natuurlijk in blik kopen, maar je kan veel afval besparen door bijvoorbeeld een bulkverpakking gedroogde kikkererwten aan te schaffen. Die zijn erg lang houdbaar en het scheelt je een hoop conserven, poen en rommel. Wel moet je ze minstens 12 uur op voorhand laten weken en vervolgens nog ± 1 uurtje koken. Daar dien je wel even rekening mee te houden dan.

No Milky Way 2 - vegan lunch

Ben jij de saaie boterhammen ook zo beu? Check dan zeker ons boek met heerlijke lunchrecepten (warm en koud).

Stijn De Kock

View Comments

  • Dankjewel :)
    Wat het afval betreft dacht ik even bij het gebruik van aluminiumfolie, kan dat niet anders. Super vervuilend is die folie!
    groetjes

Recent Posts

Gezondheidsrisico’s door PFAS in je pan

Koken is al lang niet meer het verplichte dagelijkse ritueel puur om ons te voeden.…

2 maanden ago

Tips voor veganistisch koken

Steeds meer mensen zoeken naar plantaardige alternatieven voor vlees, zuivel en eieren. Misschien wil je…

7 maanden ago

Duurzame en 100% natuurlijke deodorant van WILD

Wij zijn ondertussen al een tijdje de navulbare, duurzame en 100% natuurlijke deodorant van WILD…

1 jaar ago

Veganistisch koken met bier

Je weet vast wel dat bier goed samengaat met bepaalde gerechten, maar heb je gehoord…

2 jaar ago

Vier dingen die je nodig hebt in jouw keuken

Als fanatieke kok heb je natuurlijk een goed uitgeruste keuken nodig. Hoe beter jouw keuken…

2 jaar ago

HEMA pannen en servies; de perfecte match voor elke gelegenheid

Bij de populaire Nederlandse winkelketen HEMA vind je een ruim aanbod hoogwaardige pannen en stijlvol…

2 jaar ago