Geüpdatet op

Hummus is een soort smeerbare pasta op basis van kikkererwten. Die zitten ook in deze versie, alleen dan met toevoeging van geroosterde rode bieten. Waarom geroosterd? Omdat dat toch nog net even een extra cachet geeft aan de smaak.

No Milky Way 2 - vegan lunch

No Milky Way 2 - vegan lunch

Ben jij de saaie boterhammen ook zo beu? Check dan zeker ons boek met heerlijke lunchrecepten (warm en koud).

Deze pasta is – behalve knalrood – erg lekker als dipsaus bij rauwe groenten of met een sneetje turks brood. Evengoed smeer je het gewoon tussen je boterham. In de koelkast is het gemiddeld zo’n 3 tot 4 dagen houdbaar, maar dan moet het echt wel op. Als je er niet zoveel van eet kan je dus beter kleinere porties maken (deze is voor ongeveer 4 personen)

Je kan de geroosterde rode bieten ook gewoon als bijgerecht serveren ipv er hummus van te maken (zie afbeelding helemaal onderaan). In dat geval neem je voor 4 personen 8 rode bieten. De hoeveelheid olijfolie en agavestroop mag je zo laten, dat is ook dan wel voldoende.

Oh ja, ook erg lekker bij een salade. Het houdt niet op 🙂

Ingrediënten rode bieten hummus

  • 2-3 rode bieten (± 250 gram)
  • 1 el olijfolie
  • 1 tl agavesiroop
  • 1/2 ui
  • 1 tl komijn
  • 150 gr kikkererwten*
  • 2 teentjes knoflook
  • 30 ml groentebouillon
  • 30 ml soja yoghurt
  • 30 ml olijfolie
  • 1 tl tahin (sesampasta) of 1 tl pindakaas
  • citroensap – naar smaak
  • peper en zeezout

Bereiding rode bieten humus

  1. Verwarm de oven voor op 200 graden
  2. Spoel de bieten grondig en snij de uiteinden eraf. Schil ze en snij ze vervolgens in vieren
  3. Doe de olie en agavestroop in een ovenschaal en meng de rode bieten erdoorheen. Zorg dat de partjes aan alle zijden bedekt zijn met stroop en olie.
  4. Bestrooi ze met peper en zeezout, dek de schaal af met aluminiumfolie en rooster 1 uur in de voorverwarmde oven, of tot de bieten zacht zijn als je er met een spies in prikt
  5. Laat ze 5 minuten rusten en afkoelen in de afgedekte schaal.
  6. Pel en snipper de ui en de knoflook. Verhit wat olie in een pan en stoof de ui glazig. Strooi de komijn over de ui, roer goed om en laat nog 1 minuut meebakken.
  7. Doe de geroosterde bieten, samen met de ui en de overige ingrediënten in een kom en pureer alles met de staafmixer tot een egale rode massa.
  8. Kruid af naar smaak met peper en zout en eventueel wat extra citroensap.

Tip: het is dan wel rode bietenweek, maar dat neemt niet weg dat je deze hummus met allerlei groenten kan maken. Met pompoen bijvoorbeeld.

*Kikkererwten kan je natuurlijk in blik kopen, maar je kan veel afval besparen door bijvoorbeeld een bulkverpakking gedroogde kikkererwten aan te schaffen. Die zijn erg lang houdbaar en het scheelt je een hoop conserven, poen en rommel. Wel moet je ze minstens 12 uur op voorhand laten weken en vervolgens nog ± 1 uurtje koken. Daar dien je wel even rekening mee te houden dan.

 

Vegan ontbijt en lunch
  • Facebook
  • Pinterest
  • Twitter

Vegan ontbijt & lunch

Meer recepten voor broodbeleg vind je trouwens in ons ebook met heerlijke lunchrecepten (warm en koud).

Meer info ►