Inspireren en geïnspireerd worden

Anderen inspireren en geïnspireerd worden om veganistisch te eten

Toen ik 18 jaar was, nam ik het besluit om vegetarisch te gaan eten. Omdat ik simpelweg niet wilde dat er dieren voor mij moesten sterven. Alleen…ik had geen flauw idee hoe ik dit moest aanpakken. Mijn zoektocht kon beginnen 😉

Wat hielp was dat enkele van mijn klasgenoten ook vegetariër waren dus daar kon ik alvast wat van leren. Vervolgens kwam ik in contact met EVA vzw (ethisch vegetarisch alternatief) en ging ik als vrijwilliger aan de slag op een beurs in Hasselt. Daar leerde ik 3 toffe mensen kennen die ik – na al die jaren – nog steeds af en toe tegen het lijf loop en altijd tof mee kan babbelen.

Als héél verlegen meisje moest ik op zo’n beurs wel zwaar uit mijn ‘comfort zone’ stappen (er kwamen een heleboel mensen op af die ik natuurlijk nog nooit had ontmoet;)), maar de anderen waren een grote hulp. Op den duur was het dan ook gewoon écht leuk om te doen.

beurs met eva vzw

Door hun verhalen en ook hun verschillen (de ene was vegetariër of had gewoon interesse in plantaardige(er) leven, terwijl een ander al jaren veganist was), ontdekte ik bovendien allerlei nieuwe dingen en leerde van ieder van hen wel iets bij. Heel inspirerend allemaal!

Het ontstaan van EVA Limburg

Een tijdje later ging ik ook naar een event van EVA; een etentje in Hasselt. Ik zat aan de tafel met al die leuke mensen en zo ontstond het idee om een soort lokale afdeling van EVA op te richten. Dat werd dus EVA Limburg.

Eva Limburg ontstaan

Jammer genoeg heb ik de de afgelopen jaren zelf geen tijd meer gehad om me met EVA limburg bezig te houden. Maar Bruno, één van de mede-oprichters die ik op de lezing van Stijn Bruers weer eens tegen het lijf liep, vertelde me dat de afdeling ondertussen alweer 10 jaar bestaat!

Enfin, zo begonnen we dus met het organiseren van activiteiten in Hasselt, Bokrijk,… De ene keer een picknick, dan weer een BBQ of een ander tof evenement. Mensen uit de omgeving kwamen langs en smulden van al het lekkers.

Activiteit EVA Limburg

Leuk detail: lang niet al die mensen waren vegetariërs of veganisten maar namen vaak gewoon uit nieuwsgierigheid of uit interesse deel. En het mooiste van dit alles; die waren ook allemaal blij verrast met het lekkere eten.

Toen werd me pas echt duidelijk dat plantaardig leven een toekomst had. En een hele mooie nog wel 🙂

Ons huwelijksfeest

Toen Stijn en ik gingen trouwen wilden we ons huwelijksfeest natuurlijk ook 100% plantaardig houden. Ik wilde namelijk zeker niet dat er een dier moest sterven voor ons geluk!

Aan de andere kant wilde ik ook dat de gasten tevreden zouden zijn en lekker konden eten. Behalve een vegetarische schoonzus, 2 neefjes én 1 vriend was niemand vegetariër of veganist, dus dat was al bij al natuurlijk best wel spannend.

huwelijk Stijn en Elke

Het was – zoals verwacht  – wel even zoeken naar een geschikte feestzaal die hierin mee wilde gaan.
De meeste eigenaren waren wel bereid ‘een pasta’ voor mij te maken. Direct gevolgd door: “maar toch zeker niet voor iedereen?” 😉

Uiteindelijk hebben we echter een zaal gevonden die geen enkel probleem had met onze wensen: feestzaal De Vesten in Laakdal.

Ze wisten he-le-maal niks over veganisme toen we bij hen aanklopten, maar ze hebben zich grondig omgeschoold. Zo hadden ze bijvoorbeeld nog nooit van seitan gehoord, waarop ik hen vertelde dat er in Hasselt een seitanmakerij gevestigd is: Maya.

Blijkt achteraf dat ze daar effectief hebben aangeklopt voor meer info over de bereiding, samenstelling, smaak, enz.! Echt geweldig werk hebben die jongens verricht.

Wel stelden ze voor om een menu samen te stellen dat dicht aanleunde bij wat de mensen gewend waren te krijgen. Een slimme zet want een oom van Stijn reageerde achteraf met het compliment: “Dit is de zachtste ossentong die ik ooit gegeten heb”.

Die stond wat later dan ook totaal perplex 😉

Vegan dessertbufet huwelijk

Moraal van het verhaal: haast iedereen vindt goed bereid veganistisch eten lekker. Hun mening veranderd pas weer als ze het doorhebben 🙂

De start van Veganistisch Koken

Jaren – en een heleboel kennis – later zijn Stijn en ik met deze blog begonnen. We wilden – en willen nog steeds – graag laten zien dat plantaardig eten allesbehalve saai is, integendeel. Een goede vegan maaltijd is juist véél kleurrijker, voedzamer én – zo blijkt – minstens even smakelijk. Het is simpelweg leuker en in vrijwel alle opzichten (dier, mens, milieu, samenleving, …) beter om op die manier te eten en te leven.

En of je nu houdt van de pure, ultra-gezonde keuken of juist de bourgondische variant…alles is mogelijk!

Stijn en Elke van Veganistisch Koken

Net als met EVA destijds, blijkt ons blog dus ook een heleboel niet-veganisten te interesseren. Ook mensen die – vanwege het milieu of hun persoonlijke gezondheid – minder of geen vlees of zuivel meer willen (of kunnen) eten, vinden het leuk wat wij doen en delen dat ook met ons.

Het is duidelijk dat steeds meer mensen openstaan voor plantaardige voeding en dat het imago van ’geitenwollen sokken’ of ‘extremisten’ nu echt totaal tot het verleden behoort. En gelukkig maar 🙂

Het voelt gewoon heel goed om een inspirerende omgeving te creëren voor anderen. Om mensen te laten zien dat een plantaardige(re) levensstijl leuk en vervullend is. Zo proberen we elke dag iemand te helpen, te enthousiasmeren en mensen zich beter in hun vel te laten voelen.

En dat willen we nog lang en nog véél intensiever blijven doen binnen Goherbie!

Ben jij al eens door ons geïnspireerd geweest? Of heb jij juist weer anderen kunnen inspireren? Deel het gerust hieronder.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
vegan weekmenu

Schrijf je in en ontvang
ons gratis Vegan weekmenu

Vegan eten hoeft niet moeilijk te zijn. Met dit kant-en-klare weekmenu hoef je zelfs niet meer na te denken ;-) Recepten voor ontbijt, lunch en diner.

Eén reactie

 1. Heel inspirerend. Ik ga jullie zo prive even mailen. Vooral het ontspannende, vriendelijke, niet veroordelende vind ik heel aangenaam. Dank.

Praat lekker mee ...

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 • vegan kookboeken
 • Meest recente berichten

 • Recente reacties

 • Ook lezen?

  cadeuatips vegans

  13 beste cadeautips voor veganisten

  Of het nu gaat om een verjaardag, een huwelijksfeest, een housewarming party of de eindejaarsfeesten … cadeautjes kopen (en krijgen) hoort er simpelweg bij. Niet

  Vegan jeans - duurzaam

  Vegan jeans

  Als vegan kan het soms een uitdaging zijn om een vegan jeans te vinden. Daarom ging ik op zoek naar welke merken dit aanbieden. Naar

  Vegan riemen voor dames en heren

  Vegan riemen voor dames & heren

  Vegan riemen? Ja hoor, vegan draait niet alleen om eten. Een degelijke riem is vaak gemaakt van leder en dat is een dierlijk materiaal wat

  Download gratis weekmenu

  vegan weekmenu