Is pasta veganistisch?

Laatst geüpdatet:
Is pasta veganistisch?

Of pasta veganistisch is, is een vraag die ik regelmatig krijg en dat verbaast me eigenlijk een beetje. Ik krijg soms ook de opmerking dat er pastagerechten op mijn blog staan, terwijl ik een vegan blog heb. Ze gaan er dus vanuit dat pasta sowieso niet veganistisch is.

Aangezien ik de vraag al meermaals ontvangen heb, dacht ik misschien moet ik er eens iets over schrijven 😉 Dus…

Is pasta vegan of niet?

Ik kan hier niet gewoon “ja” of “nee” op antwoorden omdat pasta niet altijd veganistisch is, maar het is ook niet nooit vegan.

De kans dat de pasta die je in gedroogde vorm in zakjes of pakjes vindt vegan is, is heel groot. Vaak zijn er zelfs maar één of twee ingrediënten te vinden op de verpakking, bijv. speltmeel of griesmeel van harde tarwe. Soms kan een gedroogde pasta wel eieren bevatten, dus als je een nieuw merk gaat proberen kan je best even de verpakking checken.

Vaak zie je het zelfs al op de voorkant van de verpakking. Het is een luxueuzere pasta die dan eieren bevat. Ze zijn er trots op en zetten een foto van een ei op de voorkant. Wil je 100% zeker zijn, check dan altijd de ingrediëntenlijst.

vlot vegan bundel

Alles wat je nodig hebt voor een vlotte vegan start

  • Gids
  • Receptenboek, +100 recepten 
  • Vegan abc
  • Werkboek
  • Sneller op tafel

Verse pasta kan je best extra goed bekijken. De kans dat hier eieren in verwerkt zitten is veel groter. Soms wordt er olie gebruikt i.p.v. eieren en die is dus wel ok.

Ook als je bij een Italiaans restaurant gaat eten, kan je best aan de ober vragen of de pasta die ze serveren eieren bevat. Hun vers bereidde pasta bevat namelijk vaak eieren, zeker bij tagliatelle.

Je kan dan het standaard vegetarische gerecht laten serveren met spaghetti i.p.v. tagliatelle als het dan wel vegan is. Als al hun verse pasta eieren bevat, hebben ze vaak toch een gedroogd pak zonder eieren liggen dat ze voor jou kunnen koken.

Is pasta veganistisch?

Wat zit er in gekleurde pasta?

Pasta is er niet alleen in allerlei vormen en maten, maar ook in verscheidene kleuren. Meestal is het wit, of lichtbruin als het volkoren is, maar je kan ook oranje, rode, groene en zwarte pasta krijgen.

De meeste hiervan zijn veganistisch, maar best steeds even checken.

Rode pasta is vaak gemaakt met tomaat of rode biet. Groene is vaak met spinazie. Waar je extra voor moet opletten is de zwarte pasta. Deze is namelijk vaak gekleurd met zwarte inkt van de inktvis. Kan je als vegan nu geen speciaal gerechtje met zwarte pasta op tafel toveren? Tuurlijk wel, zwarte pasta die vegans kunnen eten is gemaakt met zwarte bonen.

Korte samenvatting: Gebruik je een nieuwe merk, check dan zeker de verpakking. Maar als vegan kan je pasta eten in allerlei soorten, vormen en kleuren. Dus pasta schrappen hoef je helemaal niet te doen.

Wat is jouw favoriete pastagerecht? Laat het me even weten in een reactie onderaan deze pagina.
Heb jij ook een vraag waar je graag een antwoord op zou willen, dan mag je me dat ook altijd laten weten.

Plaats een reactie