Le Creuset vs Staub; wat zijn de verschillen?

Le Creuset vs Staub verschil

Goed materiaal is het halve werk en dat is ook in de keuken zeker en vast het geval. Keuze op vlak van potten en pannen is er meer dan voldoende. Toch zit er vaak wel wat verschil tussen diverse merken zowel op vlak van kwaliteit, duurzaamheid als het uiteindelijke resultaat van het bak- of kookproces. Twee merken die op alle vlakken hoog scoren zijn Le Creuset en Staub. In dit artikel zetten we beide merken naast elkaar en ontdek je wat de verschillen zijn.

Le Creuset; breng kleur in jouw keuken

De potten en pannen van Le Creuset zijn niet nieuw en draaien al ettelijke decennia mee. Dat ze de dag van vandaag nog steeds erg populair zijn zegt veel over de kwaliteit.

In 1925 ontmoetten twee Belgische industriëlen elkaar op een beurs in Brussel. Door hun kennis en specialiteiten te combineren creëerden ze de allereerste geëmailleerde gietijzeren cocotte, die nu nog steeds in vele keukens te vinden is.

Het prototype was een succes en van daaruit werd Le Creuset geboren. Vanaf het prille begin waren het vooral de kleurtjes die de potten en pannen van Le Creuset onderscheiden van alle andere merken. De allereerste kleur, oranjerood, was geïnspireerd op de kleur die te zien was in het smeltproces.

In de loop der jaren werden er vele andere kleuren toegevoegd en is er ondertussen altijd wel een kleurtje te vinden dat in elke keuken of interieur past. Zo was de Elysee Yellow collectie van Le Creuset erg geliefd bij onder andere Marilyn Monroe.

Le Creuset kleuren

Hoge kwaliteit, duurzaam en uniek

De potten en pannen van Le Creuset ademen kwaliteit en duurzaamheid uit. De gietijzeren stoofpannen worden gemaakt van 85% gerecycleerd ijzer en staal. De naam Le Creuset is afkomstig van de “mal” waarin de gesmolten grondstoffen gegoten worden.

Nadat dit geheel afgekoeld is wordt de mal volledig afgebroken en komt de stoofpot tevoorschijn. Hierdoor is elke Le Creuset pot of pan uniek. Het zand van de mal wordt elke keer opnieuw gebruikt.

De potten en pannen worden nauwgezet gecontroleerd en geïnspecteerd gedurende het volledige productieproces. Enkel op die manier kunnen de hoge kwaliteit, duurzaamheid en onovertroffen kookprestaties telkens weer gegarandeerd worden.

Elke pot of pan wordt met minimaal twee lagen email bespoten. Daarna volgt de handmatige afwerking en worden de potten en pannen getest op veiligheid. De finishing touch is het handmatig plaatsen van de knoppen en handgrepen.

Staub; haal het beste van Frankrijk in huis

Het merk Staub draait ook al enkele decennia mee in keukens wereldwijd. Dit oer-Franse merk is afkomstig uit de prachtige Elzas, een streek die bekend staat om zijn lekkere gastronomie. De gietijzeren cocottes die door Staub geproduceerd worden brengen het beste van Frankrijk, in de vorm van authentieke en smakelijke gerechten, bij jou op tafel.

Stijl en functionaliteit voor een warme, gezellige en smakelijke ervaring

Elke cocotte van Staub is uniek en wordt met de hand afgewerkt na het bijzondere productieproces. Het gesmolten gietijzer wordt in uiterst gedetailleerde mallen gegoten. Vakkennis en de juiste technieken staan hier centraal zodat het eindresultaat altijd perfect is.

Voor elke cocotte wordt een nieuwe mal gemaakt waardoor elke pot en pan van Staub zijn eigen unieke karakter krijgt. De afwerking gebeurd door vakmensen met oog voor detail, waarna het laatste proces volgt: het emailleren van de cocotte.

De verschillende lagen emaille zorgen ervoor dat de potten en pannen een duurzaam karakter krijgen en beter bestand zijn tegen temperatuursverschillen en krassen. Als laatste wordt er nog wat kleur aan de cocotte toegevoegd. Na een laatste kwaliteitscontrole zijn de Staub potten en pannen klaar om in jouw keuken aan de slag te gaan.

Le Creuset vs Staub; ontdek de verschillen

Zoals je reeds hebt kunnen lezen is het productieproces bij beide merken in veel opzichten vergelijkbaar. Toch is het eindresultaat op verschillende vlakken erg verschillend. Die verschillen kunnen de keuze tussen Le Creuset of Staub beïnvloeden.

Kleur

Le Creuset is onder andere ook gekend om zijn kleurrijke potten en pannen. Bij Staub zijn de kleuren eerder neutraal. Hierdoor matchen ze natuurlijk wel altijd en overal. Een ander belangrijk verschil is de kleur aan de binnenzijde.

De binnenkant van Staub pannen is mat zwart of donkergrijs terwijl de pannen van Le Creuset een crème-achtige witte binnenkant hebben, met uitzondering van de gril- en koekenpannen.

Binnenkant Le Creuset emaille

Beiden hebben zowel voor- als nadelen. Zo maakt een lichtere kleur het makkelijker om de gaarheid van de etenswaren in de pan beter in de gaten te houden. Daarnaast vergemakkelijkt een lichtere kleur ook het schoonmaakproces omdat je alle restanten duidelijk kan zien. Een nadeel van de lichte binnenkant is dat gebruikssporen sneller opvallen.

De donkere binnenkant van de Staub pannen verbergen de gebruikssporen maar zijn dan weer moeilijker om helemaal schoon te maken. Door de donkere binnenkant zou je zomaar wat restanten over het hoofd kunnen zien. Ook is het iets moeilijker om de gaarheid in de gaten te houden.

Deksel

Ook de deksels van de potten en pannen van Le Creuset en Staub verschillen een beetje. Het deksel van de Staub potten is zwaarder en sluit beter af. Dit heeft als voordeel dat er minder stoom, condens en kookvocht kan ontsnappen. Hierdoor komen de gerechten nog beter op smaak. Dit is voornamelijk handig bij gerechten zoals soep en stoofpotjes of gerechten die erg lang op het vuur dienen te staan.

De deksels bij Le Creuset sluiten iets minder goed af in vergelijking met Staub, al is het verschil minimaal.

Terwijl het deksel van de Le Creuset pannen er vrij normaal uitziet, ziet de binnenkant van het deksel van Staub potten er toch wat anders uit. Aan de binnenkant van het deksel zie je namelijk rondom een bolletjespratroon.

Deze bolletjes zijn geen versiering en hebben wel degelijk nut. Dit is het zelfbedruipende systeem dat ervoor zorgt dat de condens gelijkmatig terug over de inhoud van de pot verdeeld wordt.

Deksel Staub

Dankzij dit bolletjespatroon wordt het kookvocht evenredig over de gehele pot verdeeld. Bij Le Creuset deksels komt de condens en het kookvocht eerder centraal en langs de randen weer in de pot terecht.

Schoonmaken

Een gebruikte pot of pan moet natuurlijk ook weer schoongemaakt worden. Een klus die bij pannen van hoge kwaliteit eigenlijk nooit echt lang zou mogen duren. En dat is in het geval van Le Creuset en Staub zeker waar. Toch is er ook hier wat verschil.

We haalden al aan dat de donkerkleurige binnenkant van de Staub (en enkele Le Creuset) pannen het schoonmaken wat moeilijker maakt. De lichte crèmekleurige binnenkant van de meeste Le Creuset pannen is makkelijker volledig schoon te krijgen.

Gewicht

Het is vanzelfsprekend dat een gietijzeren pan wel wat gewicht in de schaal legt. Een pot of pan van Le Creuset of Staub hanteren doe je dus best met beide handen. Het zwaardere deksel, dat we eerder al aanhaalden, zorgt ervoor dat de potten en pannen van Staub iets zwaarder zijn dan Le Creuset pannen.

Zijn er ook overeenkomsten tussen Le Creuset en Staub?

Geschikt voor professionele maar ook beginnende en hobbykoks

Een dure pot of pan wordt vaak gelinkt aan de professionele keukens. Echter kunnen de potten en pannen van Le Creuset en Staub door iedereen gebruikt worden. Door kwaliteitsproducten te gebruiken wordt koken ook gewoon leuker, ook voor hobbykoks en gewone mensen zoals jij en ik.

Het voordeel van deze gietijzeren potten en pannen is dat dit materiaal warmte erg goed vasthoudt en gelijkmatig verdeeld. Eigenlijk kan iedereen met zulke potten en pannen fantastische gerechten op tafel toveren.

De gerechten zullen ook minder snel afkoelen waardoor je een tweede portie gewoon recht uit de pot kan opscheppen, in plaats van deze opnieuw te moeten opwarmen.

Geschikt voor alle vuren en de oven

Zowel de potten en pannen van Le Creuset als die van Staub zijn geschikt om te gebruiken op alle soorten vuur. Daarnaast kan je ze ook in de oven gebruiken. Enkele types, zoals die met houten handvatten kunnen natuurlijk niet in de oven gebruikt worden.

Omdat gietijzer erg goed warmte kan geleiden en vasthouden is het aangeraden het vuur niet te hoog te zetten. Het is beter om een laag tot middelhoog vuur te gebruiken. Op die manier voorkom je thermische schokken die de potten en pannen mogelijk kunnen beschadigen.

Vaatwasserbestendig, maar…

Heb jij een vaatwasmachine, dan is het opletten geblazen. Een Le Creuset pot of pan kan zonder problemen afgewassen worden in de vaatwasser. Tussen de lijntjes lezen we wel dat, om het email glanzend te houden, het eerder aangeraden wordt de pannen met de hand schoon te maken.

Ook bij Staub is dat het geval. Hoewel de potten en pannen wel bestand zijn tegen de vaatwasser wordt het echter, door Staub zelf, afgeraden om hun producten in de vaatwasser te reinigen.

Heb je besloten de potten en pannen met de hand te reinigen, gebruik dan bij voorkeur een reinigingsmiddel specifiek voor gietijzer.

Krasbestendig

Het geëmailleerde materiaal in zowel de Le Creuset als Staub potten en pannen is krasbestendig. Het gebruik van houten, siliconen of plastic kookgerei wordt wel aangeraden. Beter voorkomen dan genezen heet dat dan.

Niet goedkoop

Ook dit moeten we vermelden, anders zou het hele plaatje natuurlijk niet compleet zijn. Le Creuset en Staub potten en pannen zijn niet goedkoop. Echter krijg je voor het beste hoge prijskaartje wel een oerdegelijke pan van hoge kwaliteit in de plaats.

Zulke potten en pannen, ongeacht welk merk jouw voorkeur heeft, koop je in principe voor het leven. Als je het op die manier bekijkt valt het prijskaartje uiteindelijk nog mee, toch? Staub is over het algemeen wel iets goedkoper dan Le Creuset.

Op de gietijzeren potten van Staub krijg je 30 jaar garantie en bij Le Creuset zelfs levenslang (pannen vanaf 2001). Uiteraard vervalt de garantie bij abnormaal gebruik van de producten of in het geval van normale slijtage. Ga je als een goede huisvader met deze potten en pannen om dan ben je hoe dan ook voor heel erg lange tijd gesteld.

Conclusie; Le Creuset vs Staub

Le Creuset of Staub, weet jij het ondertussen al? Beide merken hebben hun voor- en nadelen (ten opzichte van elkaar). Hoe dan ook zijn beide merken toppers in hun categorie. Welk merk je ook in huis haalt, koken zal nooit meer hetzelfde zijn.

Waarom voor Staub kiezen?

De potten en pannen van Staub lijken ons de betere te zijn wanneer je het kookvocht in de pot wil houden. Het zelfbedruipende systeem op het deksel verdeelt het kookvocht en de condens optimaal en maakt de gerechten nog smaakvoller. Een klein puntje van kritiek is de donkere emaille binnenlaag, waardoor je het kook- en bakproces wat minder duidelijk kan volgen.

Op vlak van prijs wint Staub het van Le Creuset, al is het verschil niet zo heel erg groot.

Staub bestellen?

Waarom voor Le Creuset kiezen?

De duurzame potten en pannen van Le Creuset haal je in de eerste plaats voor hun kwaliteit in huis. Heb je daarnaast graag ook wat kleur in jouw keuken of op tafel, dan zijn de kleurrijke pannen van Le Creuset een no-brainer.

Daarnaast is het schoonmaken van een Le Creuset pan, dankzij de crèmekleurige binnenkant, erg eenvoudig. Door het grote contrast kan je de pan mooi proper maken en blijven er nooit restanten achter.

Le Creuset bestellen?

Je bent ondertussen op de hoogte van de verschillen tussen de potten en pannen van Le Creuset en Staub. De knoop volledig doorhakken kunnen wij natuurlijk niet in jouw plaats doen. Indien wij voor deze keuze zouden staan, kiezen wij voor het gebruiksgemak van Le Creuset. In onze Le Creuset hebben wij al regelmatige heerlijke stoofpotjes bereid.

Wij zijn alvast benieuwd hoe jij hierover denkt. Laat het ons zeker weten in een reactie onderaan de pagina.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
vegan weekmenu

Schrijf je in en ontvang
ons gratis Vegan weekmenu

Vegan eten hoeft niet moeilijk te zijn. Met dit kant-en-klare weekmenu hoef je zelfs niet meer na te denken ;-) Recepten voor ontbijt, lunch en diner.

2 reacties

 1. de Staub pannen zijn geweldig mooi, ik heb ze (in rood) al meer dan 25 jaar. Ze kunnen echt NIET in de vaatwasser, dan gaan er bij de randen van de pan of deksel kleine stukjes kleur van de buitenzijde afbrokkelen.
  Voordeel is dat je ze van de kookplaat af, zo in de oven schuift. Ze zien er geweldig mooi uit. Nadeel is het gewicht, ze zijn echt heel zwaar.

  1. Hey Nathalie,

   Bedankt voor je reactie. Op de officiële website van Staub zien we bij de productdetails staan dat ze in de vaatwasser mogen maar ze adviseren inderdaad om het niet te doen. Beetje tegenstrijdig uiteraard…

   groeten

Praat lekker mee ...

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 • vegan kookboeken
 • Meest recente berichten

 • Recente reacties

 • Ook lezen?

  Download gratis weekmenu

  vegan weekmenu