Lijnzaad

Lijnzaad zijn glanzende bruine of gele zaadjes afkomstig van de vlasplant, die onder meer in België geteeld wordt. Daarom wordt het ook wel vlaszaad genoemd.

Lijnzaad bevat veel calcium, magnesium, zink, kalium en vitamine B1 en 2. Het bestaat uit 90 % meervoudig onverzadigde vetzuren, met name alfa-linoleenzuur (ALA), een essentieel omega-3-vetzuur.

Het is een bekend hulpmiddel voor een vlotte stoelgang. Door het hoge gehalte slijmstoffen is het een veilig laxeermiddel. Een laxerend drankje bereid je alsvolgt. Meng 1 tot 2 koffielepels in 1 kop warm water. Laat het een nacht in de koelkast staan (het wordt wat gelei-achtig) en drink het ’s ochtends op met voldoende water.
Vooral de gekneusde zaden hebben een laxerend vermogen (de hele, ongekneusde zaden verteren niet en verlaten onverrichterzake je lichaam). Er zijn voorgekneusde zaden in de handel, maar die hebben als nadeel dat ze snel oxideren en ranzig worden. Beter is dan ook je lijnzaad zelf te kauwen, pletten of malen.
Verder helpt het vrouwen om hun hormonen in balans te krijgen, houdt het de darmen gezond en zou het de kans op borst- en baarmoederkanker verminderen.
Kortom, we hebben hier te maken met een klein zaadje met een grote impact!

Je kan lijnzaad onder je muesli mengen of toevoegen aan soepen, salades of smoothies. Of in brood of koekjes verwerken. Bewaar het steeds droog en koel in een goed afgesloten pot. Er is ook lijnzaadolie op de markt.

Biologisch lijnzaad kopen >>

Lijnzaadolie koudgeperst >>

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
vegan weekmenu

Schrijf je in en ontvang
ons gratis Vegan weekmenu

Vegan eten hoeft niet moeilijk te zijn. Met dit kant-en-klare weekmenu hoef je zelfs niet meer na te denken ;-) Recepten voor ontbijt, lunch en diner.

Praat lekker mee ...

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 • vegan kookboeken
 • Meest recente berichten

 • Recente reacties

 • Ook lezen?

  Maca - wat is maca poeder?

  Wat is maca poeder?

  Maca is een plant die groeit in Peru (Andesgebergte). De wortel wordt hiervan gebruikt als superfood en je ziet het meestal als een geel poeder.

  Aardpeer bereiden

  Aardpeer bereiden – zo doe je dat

  Aardperen, het is niet voor iedereen zo’n evidente groente, redelijk onbekend. Ze horen dan ook bij de vergeten groenten. Maar al deze vergeten groenten hebben

  Artisjok - wat is het en hoe kook je het?

  Artisjok

  Wat zijn artisjokken? Artisjok is een plant die nauw verwant is aan de distel en vooral voorkomt in het Mediterrane gebied. Ze worden verkocht en