Het gebruik van eieren in de keuken is naar mijn mening zwaar overschat. In die mate zelfs dat ik me afvraag of we het niet zo gewend geworden zijn om ze overal in te draaien, zonder dat het enige toegevoegde waarde heeft.
Ik bedoel: een pannenkoek kan je ook gerust zonder eieren bereiden en geen hond die het verschil zal proeven. Mijn conclusie is dat het overdreven gebruik ervan gewoon een rechtvaardiging is om de massale eierproductie te kunnen voortzetten. En zoals we inmiddels allemaal wel weten verloopt dat productieproces niet helemaal volgens de wetten van de diervriendelijkheid (om het maar eens voorzichtig uit te drukken).
Hoedanook, in een aantal gevallen kunnen de stollingseigenschappen van eiwit echter wel van nut zijn. Ik denk dan bijvoorbeeld aan meringues (probeer die maar eens ei-vrij in elkaar te flansen).
Voor dergelijke gevallen is er dan gelukkig deze 100% plantaardige ei-vervanger met de meer dan briljante naam: No Egg.
No Egg (van het merk Orgran) is een wit poeder dat je bij de douane wellicht op een gefronste blik of, als het echt je dag niet is, een … onderzoek komt te staan. Neemt niet weg dat het verder ongevaarlijk is en je er fantastische dingen mee kan doen.
Het gebruik is simpel en No Egg heeft de volgende verhoudingen: 1 ei = 1 tl No Egg en 2 el vloeistof (in mijn geval soja melk). Het equivalent van 3 eiwitten = 2 tl No Egg en 1 El vloeistof.
Een verpakking van 200 gram bevat ongeveer ’66 eieren’ en je kan het kopen bij de betere natuurvoedingswinkel. De gemiddelde ‘holocaustkip’ zal je zeer erkentelijk zijn!
Koken is al lang niet meer het verplichte dagelijkse ritueel puur om ons te voeden.…
Steeds meer mensen zoeken naar plantaardige alternatieven voor vlees, zuivel en eieren. Misschien wil je…
Wij zijn ondertussen al een tijdje de navulbare, duurzame en 100% natuurlijke deodorant van WILD…
Je weet vast wel dat bier goed samengaat met bepaalde gerechten, maar heb je gehoord…
Als fanatieke kok heb je natuurlijk een goed uitgeruste keuken nodig. Hoe beter jouw keuken…
Bij de populaire Nederlandse winkelketen HEMA vind je een ruim aanbod hoogwaardige pannen en stijlvol…
View Comments
Hoi Evi,
Geheel toevallig (echt waar): http://www.veganistischkoken.be/desserts/meringues-zonder-ei
is het haalbaar om hier meringue van te maken? niet dat ik nu persé meringue MOET hebben, vraag het me gewoon af, is toch handig om eventueel achter de hand te hebben voor een gelegenheid he wanneer presentatie ertoe doet, of afwerking in een gerechtje als je gasten hebt, k noem maar wat.
Holocaustkip... vind je die naast de plofkip???? (wel een goeie Stijn)
Het is de plofkip :) En die arme stakkers in legbatterijen natuurlijk. Het zou grappiger zijn als het niet zo schrijnend was hé.
Maar goed, no egg is een goed begin.