Pannenkoeken zonder eieren

veganistische pannenkoeken zonder eieren

Als ik boude uitspraken doe over eieren moet ik het tegendeel natuurlijk ook bewijzen. Dit recept voor pannenkoeken bevat dan ook geen spoortje ei, en evenmin m’n geliefde ei-vervanger No Egg. Geen enkel verschil met het traditionele recept en bakt net zo goed. Wel duurt het wat langer eer ze mooi bruin zien. Reken dus op een paar minuten extra baktijd.

Om het met L’Oréal te zeggen: ze zijn het waard 😉

Lekker met een fikse lepel ahornsiroop of met vegan choco!

Ingrediënten vegan pannenkoeken

  • 1 liter sojamelk (gezoet of ongezoet)
  • 325 gram bloem
  • 1 tl bakpoeder
  • een scheutje olijfolie
  • snufje zout
  • 1 zakje vanillesuiker (of minder naar smaak)
  • zonnebloemolie (om te bakken)
vegan pannenkoeken zonder eieren

Bereiding van de pannenkoeken

  1. Meng alle ingrediënten in een grote kom en roer met de garde tot een glad beslag. Laat het nog even rusten zodat het wat kan indikken.
  2. Neem een koekenpan en verhit daarin 2 el zonnebloemolie. Wacht tot deze goed heet is (begint te roken) en zet het vuur dan op een middelhoge stand.
  3. Giet een juslepel van het beslag in de pan. Draai met de pan zodat het beslag de hele bodem bestrijkt.
  4. De ene kant is vrij snel gebakken en dat merk je als je de randen kan oplichten met een vork of spatel en de pannenkoek heen en weer schuift zodra je de pan beweegt. Draai de pannenkoek dan om met de spatel en bak de andere kant.
  5. Herhaal dit met de rest van het beslag. Voeg daarbij altijd een scheutje olie en wacht telkens even tot die voldoende warm is. Die hoeft niet telkens te roken want de pan is nu sowieso warm genoeg.
vegan pannenkoeken zonder eieren

Tip: voor hartige pannenkoeken skip je vanzelfsprekend de vanillesuiker en gebruik je zeker ongezoete sojamelk.

No Milky Way - vegan desserts

Zelf vegan dessertjes op tafel toveren? Check dan zeker ons boek No Milky Way – vegan desserts. Ook ideaal om als cadeau te geven 🙂 

Meer desserts?

Hou je van desserts, maar eet je geen eieren en koemelk, dan is het boek No Milky Way – vegan desserts vast wat voor jou. In het boek staan 65 dessertrecepten: puddings, gebak, met fruit, koekjes, ….

>> Meer info over No Milky Way (vegan desserts, dus zonder ei, koemelk of gelatine)

Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest

16 reacties

  1. Ik eet sinds een tijdje ook veganistisch. Ben altijd opzoek naar makkelijke en lekkere recepten. Dit is als vegan niet altijd makkelijk. Deze zien er wel erg lekker uit zeg! Ga ze eens proberen samen met mijn zelfgemaakte kersenjam.

  2. Heb net de pannenkoeken proberen te bakken in zonnebloemolie zoals in het recept staat, maar ze blijven kleven aan de pan .
    Ik kan ze niet draaien en zo heb ik totaal geen pannekoek meer, ze zijn helemaal stuk!
    Graag tip hoe ik ze best zou bakken
    Bedankt
    Ludwina

  3. Goede morgen ik heb vandaag een kindje op bezoek die geen melk en eitjes mag eten ik bank de pannekoeken in cocosolie van Aman prana ( extra vierge olie ) gaat heel goed en superlekker groetjes christine

  4. Deze al enkele keren gemaakt. Mmm super lekker.
    Gisteren er weer klaargemaakt maar het recept wat aangepast.
    Een deel gv meel, polenta en havermeel gebruikt. En dan ook amandelmelk. 😉 en vanillestokje ipv vanillesuiker. Ze waren overheerlijk.
    Zelf 3 gemaakt met snuifje kaneel erin en tijdens het bakken heel fijngesneden appeltjes in gelegd. Heeeeerlijk! 😀

  5. Zonnebloemolie bevat veel meervoudige onverzadigde vetzuren die niet bestand zijn tegen hoge verhitting (ontstaan van transvetzuren). Ook wachten tot de olie begint te ‘roken’, raad ik af, omwille van opnieuw de vorming van schadelijke transvetzuren. Op 1 januari test ik het receptje uit, want dan eten we altijd pannenkoeken. Ik ben benieuwd, groetjes, Vicky

    1. Ik heb gelezen dat het rijstolie het beste kan gebruikt kan worden voor wokken enz. omdat het de hoogste verhittingsgraad heeft. Zowieso is blaken van olie nooit goed en ook niet nodig.

  6. Pingback: hallo | Sallad

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  • vegan kookboeken
  • Meest recente berichten

  • Recente reacties