Pasta met vegan tonijn

Pasta-tonijn-vegan

Italianen houden van zon en ik hou van Italianen! Nou ja…toch van hun eetcultuur 😉

De zeldzame keren dat het kwik hier boven de 25°C stijgt, krijg ik dus altijd zin in een groot bord heerlijke pasta en kruip ik – ondanks de hitte – met extra veel plezier achter het fornuis. Om de één of andere reden vind ik dat het summum van genieten op een zomerse dag.

pasta-vegan-tonijn

Één van m’n favorieten was altijd (warme) pasta met vis zoals o.a. zalm, zeevruchten en vooral – zeg ik tegenwoordig met extra schaamte – tonijn. De toestand van die laatstgenoemde is inmiddels echter welbekend: dramatisch!

In die mate zelfs dat de meest fervente visfanaat zich kapot zou moeten schamen wanneer hij/zij tonijn nog steeds op het menu heeft staan :-/

Tonheimwee

Dit gezegd zijnde: het was dus ook mijn favoriet. Sinds ik de vegan koksmuts heb opgezet, heb ik dan wel geleerd hoe je de typische vissmaak weer op je bord kan toveren (zeewier), maar ik geef grif toe dat ik af en toe te kampen heb met een lichte heimwee naar die bite, structuur,…verrek!

Gelukkig voor mij en m’n nostalgische ‘waangevoelens’ (bestaat dat woord eigenlijk?) is er zoiets als de vegan tonijn. Haast niet van echt te onderscheiden en jawel…je hebt meteen weer die geweldige bite!

Lang verhaal kort; niets dat m’n vegan versie van pasta met ‘tonijn’ (Pasta Vegan con Tonno?) nog in de weg staat! En hoewel de gemiddelde Italiaan me na het lezen van het recept ongetwijfeld het liefst wil lynchen, heb ik er serieus van genoten. Hopelijk jij ook 🙂

Oh ja, het is inderdaad een flinke lijst aan ingrediënten, doch geen paniek…het recept is héél eenvoudig en relatief snel klaar (± 35 minuten als ik het wel heb).

pasta-penne-vegan-tonijn

Ingrediënten

Voor 4 personen

 • 500 gram penne (had ‘m nu niet in huis maar kies tegenwoordig voor speltpasta)
 • 1 aubergine – in kleine blokjes
 • 1 rode en 1 groene paprika – in kleine blokjes
 • 2 rode uien – fijngesnipperd
 • 1 pak vegan red tuna (300 gram)
 • 1 teentje knoflook – fijngesnipperd
 • 60 gram tomatenpuree
 • 3 takjes verse of 1 1/2 tl gedroogde tijm
 • 3 takjes verse of 1 1/2 tl gedroogde rozemarijn
 • 2 blaadjes laurier
 • mespuntje cayennepeper (of meer als je extra ‘spicy’ wil)
 • 3 tl kappertjes
 • sap van 1/2 citroen
 • 350 ml groentebouillon
 • 1 vel nori of wakame (gescheurd) of 2 el zeewiervlokken
 • Peper en zeezout
 • olijfolie

Bereiding

 • Kook de pasta (beet)gaar volgens de aanwijzingen op de verpakking
 • Breng de groentebouillon samen met het zeewier aan de kook. Zet het vuur af en laat afkoelen tot gebruik.
 • Verhit wat olijfolie in een grote pot en fruit daarin de ui en knoflook. Voeg de vegan tonijn toe (inclusief het vocht) en laat kort bakken op matig vuur.
 • Meng de tomatenpuree onder de vegan tonijn en voeg de kruiden toe. Roer nogmaals goed door en doe dan de paprika- en aubergineblokjes erbij. Laat opnieuw kort bakken.
 • Giet vervolgens de bouillon erbij en laat afgedekt sudderen gedurende ± 10-12 minuten. Roer af en toe.
 • Verwijder de blaadjes laurier. Doe de kappertjes en het citroensap bij de saus en roer goed door.
 • Kruid verder af naar smaak met peper en zout.
Pasta-tonijn-vegan

Extra: super lekker hierbij is nog wat gesnipperd zeewier en verse, gescheurde basilicum (zie foto hieronder). Doe die in een apart kommetje en giet er een klein scheutje witte wijnazijn over.

Gewoon serveren bij de pasta en laat iedereen maar opscheppen!

salade-basilicum-zeewier-vlokken

Trouwens: wie he-le-maal geen last heeft van heimwee naar tonijn, kan ook de vervanger laten voor wat ‘ie is. Dit recept doet het qua smaak ook prima zonder maar bedenk wel dat er naar verhouding dan een (rode en/of groene) paprika en een aubergine extra in moet.

Zo, als je deze geprobeerd hebt, vertel me hier onderaan gerust je mening!

Ik ben zoals altijd benieuwd 🙂

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
vegan weekmenu

Schrijf je in en ontvang
ons gratis Vegan weekmenu

Vegan eten hoeft niet moeilijk te zijn. Met dit kant-en-klare weekmenu hoef je zelfs niet meer na te denken ;-) Recepten voor ontbijt, lunch en diner.

6 reacties

 1. Hallo Stijn.
  Heb voor de eerste keer vegan tonijn gekocht. Vorige week was er in Gent een Vegan summer-fest samen met mijn dochter ben ik er naartoe geweest . Ik wist niet echt hoe ik het moest gebruiken daar de verpakking in het Engels en Aziatisch was ,dus heb ik gegoogeld en uw recept kwam ik tegen . Wel Stijn ik moet zeggen dat ik echt het verschil niet echt geproefd met echte tonijn en ik durf zelfs zeggen dat het nog beter smaakt.
  Super zou ik zeggen het heeft me echt gesmaakt.
  Dank u wel om dit recept te delen.
  Ik heb natuurlijk veel te veel over dus zal ik de rest van de saus invriezen voor een volgende keer ,ik hoop dat het van zijn smaak niets verliest.
  Vriendelijke groet
  Ginette

 2. Hier ooit 2 pakjes vegan tuna gekocht op een vegen-fair. Daar hadden ze er iets geweldigs mee gemaakt met indische kruiden. Helaas was het recept “van moeder” en die was niet aanwezig. Nu ga ik 1 van de pakjes gebruiken bij dit recept, bedankt! Maar ga toch doorzoeken voor een indische variant die vergelijkbaar kan zijn.

 3. Nu dat ik de vegan tonijn gekocht heb, ga ik dit recept uitproberen. Alvast bedankt voor het recept en de ideeën die u ons altijd geeft!!

Praat lekker mee ...

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 • vegan kookboeken
 • Meest recente berichten

 • Recente reacties

 • Ook lezen?

  Stamppot van snijbiet - warmoesstoemp - vegan recept

  Stamppot van snijbiet (vegan recept)

  Hierbij deel ik graag een simpel recept voor stamppot van snijbiet oftewel warmoesstoemp. Ik haal mijn groenten bij een verpakkingsvrije winkel in mijn buurt en