Rijstschotel met pit

Pittige rijstschotel vegetarisch

Tot grote spijt van mijn ingewanden houd ik best van pittig eten, al is dat in de loop der jaren tamelijk afgezwakt.

Destijds was ik het macho type dat sambal rechtstreeks uit de pot lepelde. Tegenwoordig ben ik nog steeds macho, maar komt het sambal lepelen me op een 4-daagse quarantaine in het hok onder de traphal te staan. Vrijwillig.

Pittige rijstschotel vegetarisch

Elke en ik zijn – in een vlaag van cultureel bewustzijn – ook wel eens in een Thais restaurant verzeild geraakt en zo snugger geweest – dachten we – om een ‘mild’ gerecht uit te kiezen. Op de kaart stonden die aangeduid met 1,2 of 3 pepertjes om de gradatie aan te geven. Na de meest intensieve huilbui ooit, de nawerkingen van het brandblusschuim in onze mond, en ons ontslag uit de spoedafdeling van het dichtsbijzijnde hospitaal kwamen we tot de conclusie dat de gemiddelde Thai blijkbaar een andere definitie van ‘mild’ heeft dan wij.

Maar goed, af en toe mag het wat extra, zoals deze lekkere rijstschotel. De bijhorende (mini)loempias zijn niet zelf gemaakt omdat ik knettergek wordt van het gepruts met filodeeg (ik werk er aan). De groenteloempia’s van het merk Shiwa zijn gelukkig 100% plantaardig en erg lekker.

  • 1 rode paprika
  • 1 gele paprika
  • 1 groene paprika
  • 1 rode chilipeper (of 1 tl sambal)
  • 1 ui
  • 4 lente-uitjes
  • 3-4 cm gember
  • 1 teentje look
  • 100 gr doperwten (diepvries)
  • 250 gr rijst
  • 2 el kerriepoeder
  • 1 el kurkuma
  • 750 ml groentebouillon
  • Peper en zout
  • Maisolie
  1. Schil en snipper de ui en de gember. Halveer de paprika’s en snij ze in kleine blokjes. Halveer de chilipeper en verwijder de zaadjes. Snij hem vervolgens in dunne ringen.
  2. Verhit de maïsolie in een wokpan en fruit de ui op een zacht vuurtje. Voeg de gember en geperste look toe en laat nog even meestoven.
  3. Zet het vuur hoog en bak de rijst gedurende 5 minuten of tot ze glanzend en licht doorschijnend is. Doe vervolgens de paprika’s, chilipeper en de kruiden erbij. Roer alles goed om en overgiet met de bouillon.
  4. Zet het deksel op de pan, draai het vuur lager en laat de rijstschotel gaar koken (check de gaartijd op de verpakking van de rijst). Voeg een 5 tal minuten voor het einde van de gaartijd de doperwten toe.
  5. Snij de lente-uitjes in dunne ringen en meng ze onder de rijst. Kruid af met peper en zout en eventueel nog wat kerrie en kurkuma.
  6. Frituur of bak de loempia’s en serveer ze meteen bij de rijst.
  7. Houd het nummer van de plaatselijke brandweer binnen handbereik.
Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
vegan weekmenu

Schrijf je in en ontvang
ons gratis Vegan weekmenu

Vegan eten hoeft niet moeilijk te zijn. Met dit kant-en-klare weekmenu hoef je zelfs niet meer na te denken ;-) Recepten voor ontbijt, lunch en diner.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  • vegan kookboeken
  • Meest recente berichten

  • Recente reacties

  • Ook lezen?

    Vegan paprikaroomsaus recept met gegrilde paprika

    Vegan paprikaroomsaus (recept)

    De geur van gegrilde paprika’s vind ik altijd heerlijk. Daarom alleen al maak ik deze saus zo graag. Je zou het net iets sneller kunnen