Bijgerechten

Scrambled tofu – basisrecept

Toen ik als kind met m’n ouders op uitstap ging, bijvoorbeeld naar de Efteling of een ander pretpark, ging dat meestal gepaard met een picknick met boterhammen met ei. Nu eet ik dat laatste natuurlijk al jaren niet meer, maar soms heb ik er nog wel eens zin in. Die boterhammen met ei zijn namelijk gekoppeld aan een positieve ervaring. Dat blijft toch hangen.

Bovendien was ik er simpelweg verzot op 🙂

Kala namak voor de perfecte smaak van scrambled tofu

Gelukkig heb ik daarvoor ondertussen het perfecte alternatief gevonden: scrambled tofu. Oftewel: de vegan versie van roerei op basis van tofu én de meest wonderlijke smaakmaker ooit… kala namak. Ongelooflijk hoeveel die laatste naar ei smaakt. Super lekker als ontbijt of tussen een boterham. Net als vroeger dus 🙂

Bon appetit!

Ingrediënten voor een basis scrambled tofu

  • 1 (kleine) ui
  • 2 teentjes look
  • 250 gram (1 blok) tofu natuur
  • 1 el tamari sojasaus (ik gebruik deze)
  • 1/4 tl kala namak -> bestel hier
  • 1/4 tl kurkumapoeder
  • versgemalen zwarte peper (naar smaak)
  • citroensap – naar smaak
  • olijf- of kokosolie – om te bakken

Bereiding

  • Haal de tofu uit de verpakking en dep goed droog. Wikkel de tofu vervolgens in keukenpapier en leg op een bord. Plaats er een zwaar voorwerp bovenop en laat 1 uurtje rusten. Hoe meer vocht eruit is, hoe meer smaak de tofu zal opnemen.
  • Snij de tofu vervolgens in kleine blokjes en prak ze daarna fijn met een vork.
  • Verhit een eetlepel olijf- of kokosolie in een pannetje en stoof de ui tot die zacht is. Voeg de knoflook toe en bak kort mee.
  • Voeg de geprakte tofu toe en bestrooi het geheel met de kurkuma. Roerbak nog enkele minuten door.
  • Voeg de tamari toe en meng nog eens goed door mekaar. Breng tot slop op smaak met de kala namak, versgemalen zwarte peper en een paar druppels citroensap.

TIP: Dit basisrecept kan je trouwens prima uitbreiden met champignons, groentjes, tomaten (in de zomer), lente-uitjes, et cetera. Of probeer een keer kerriepoeder in plaats van kurkuma. Deze scrambled tofu is ook erg lekker als topping op verse asperges. Op z’n Vlaams dus. Hmmm! 🙂

Hoe heb jij je scrambled tofu het liefst?

No Milky Way 2 - vegan lunch

Ben jij de saaie boterhammen ook zo beu? Check dan zeker ons boek met heerlijke lunchrecepten (warm en koud).

Elke Aerts

Elke is veganist sinds 2005 en was daarvoor 5 jaar vegetariër. Ze probeert behalve vegan te leven ook zo veel mogelijk duurzame keuzes te maken. Met deze blog is het haar missie om de plantaardige (vegan) lifestyle zo toegankelijk mogelijk te maken en jou te inspireren om bewuster te eten en te leven. Omdat je met het maken van die keuze zo ontzettend veel kan bijdragen aan een betere wereld. Beter voor jezelf, maar ook voor je omgeving, het milieu en vooral de dieren.

View Comments

  • dit kan je dan ook gebruiken als basis voor een quiche? met evt toevoeging van wat water?

Recent Posts

Gezondheidsrisico’s door PFAS in je pan

Koken is al lang niet meer het verplichte dagelijkse ritueel puur om ons te voeden.…

3 maanden ago

Tips voor veganistisch koken

Steeds meer mensen zoeken naar plantaardige alternatieven voor vlees, zuivel en eieren. Misschien wil je…

8 maanden ago

Duurzame en 100% natuurlijke deodorant van WILD

Wij zijn ondertussen al een tijdje de navulbare, duurzame en 100% natuurlijke deodorant van WILD…

1 jaar ago

Veganistisch koken met bier

Je weet vast wel dat bier goed samengaat met bepaalde gerechten, maar heb je gehoord…

2 jaar ago

Vier dingen die je nodig hebt in jouw keuken

Als fanatieke kok heb je natuurlijk een goed uitgeruste keuken nodig. Hoe beter jouw keuken…

2 jaar ago

HEMA pannen en servies; de perfecte match voor elke gelegenheid

Bij de populaire Nederlandse winkelketen HEMA vind je een ruim aanbod hoogwaardige pannen en stijlvol…

2 jaar ago