Kala Namak of zwart zout – Wat is het?

Kala namak of zwart zout - wat is het?

Kala Namak ook wel zwart zout genoemd is een steenzout. Door de zwavel heeft Kala Namak een typische eigeur en eismaak. Ideaal dus als je als veganist toch wel eens de smaak van een eitje mist. Het wordt vaak gebruikt in de Indische en Ayurvedische keuken.

Als kind kreeg ik elke laaste weekdag een sandwich mee van mijn moeder met tomaat, salade, cocktailsaus en schijfjes hardgekookte eieren. Ook als ik naar de Efteling ging kreeg ik wat lekkers mee: een boterham met gebakken ei. Dus ik had best goeie herinneringen aan de smaak van eieren.

Sinds 2015 eet ik geen eieren meer omdat ik veganist werd. Maar soms miste ik die smaak wel eens. Dus ik was oh zo blij toen ik kala namak ontdekte. Dezelfde goeie herinneringen maar dan diervriendelijk 🙂

De kleur is trouwens roos of bruin (afhankelijk van het merk) en niet zwart.

kala namak - zwart zout

Kala namak gebruiken

Bij een broodje met groenten strooi je er gewoon een beetje kala namak over.

Gebruik het onder scambled tofu. Plet tofu met een vork en bak het met een uitje, overstrooi het met kala namak voor de eismaak.

Een hele lekkere is vegan eiersalade, die hadden we vroeger in onze webshop en hebben we opgenomen in ons boek No Milky Way 2 – vegan lunch.

Een klassieker: puree met witte saus en bloemkool. Vaak met vlees gegeten maar wij aten het ook vaak met een zachtgekookt eitje. Als je dan het ei open snijdt kwomt er een oranje sausje uit waarin je dan de bloemkool en puree kan dippen. Maar ook deze smaken zijn weer heel eenvoudig te veganiseren. Sojamek voor de puree. Sojamelk en vegan margarine voor de witte saus en hier ook wat kala namak in voor de eismaak. De smaken uit “de goeie oude tijd”, maar dan vegan 😉

>> Hier vind je het recept voor vegan eiersalade

>> Hier vind je een basisrecept voor Scrambled tofu

Was  jij  al bekend met Kala Namak en waarbij gebruik jij het meestal? Of is het helemaal nieuw voor je (en wil je het graag eens proberen)? Laat het me hieronder in een reactie weten.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
vegan weekmenu

Schrijf je in en ontvang
ons gratis Vegan weekmenu

Vegan eten hoeft niet moeilijk te zijn. Met dit kant-en-klare weekmenu hoef je zelfs niet meer na te denken ;-) Recepten voor ontbijt, lunch en diner.

Eén reactie

Praat lekker mee ...

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 • vegan kookboeken
 • Meest recente berichten

 • Recente reacties

 • Ook lezen?

  Maca - wat is maca poeder?

  Wat is maca poeder?

  Maca is een plant die groeit in Peru (Andesgebergte). De wortel wordt hiervan gebruikt als superfood en je ziet het meestal als een geel poeder.

  Aardpeer bereiden

  Aardpeer bereiden – zo doe je dat

  Aardperen, het is niet voor iedereen zo’n evidente groente, redelijk onbekend. Ze horen dan ook bij de vergeten groenten. Maar al deze vergeten groenten hebben

  Artisjok - wat is het en hoe kook je het?

  Artisjok

  Wat zijn artisjokken? Artisjok is een plant die nauw verwant is aan de distel en vooral voorkomt in het Mediterrane gebied. Ze worden verkocht en

  Download gratis weekmenu

  vegan weekmenu