Recepten

Smeerkaas maken van cashewnoten

Als smeerkaas heb ik het liefst eentje met vele verse kruiden. Vandaar ook dit recept. Maar wees lekker creatief 🙂

Ingrediënten

  • 120 gram cashewnoten (gedurende een nacht, maar minstens 1 uur geweekt in een ruime hoeveelheid water)
  • 50 ml water
  • 1 teentje knoflook
  • 5 el gistvlokken (10-15 gram)
  • 3/4 el appelazijn
  • 3/4 el mosterd
  • 1 el citroensap
  • peper
  • zout
  • Verse kruiden (groen van lente-ui, peterselie, bieslook,…) in kleine stukjes.

Bereiding

Doe alle ingrediënten behalve de kruiden in een blender of keukenmachine. Maal alles fijn tot een gladde, maar stevige massa. Kruid af met peper en zout en voeg de stukjes verse kruiden toe. Vooraleer te consumeren, laat je de kruidenkaas in de koelkast staan. Zo kunnen alle smaken beter blenden. De volgende dag is het veel lekkerder.

Tip: i.p.v. de verse kruiden, kan je ook stukjes pepertje, paprika, … toevoegen. Wat jij lekker vind.

No Milky Way 2 - vegan lunch

Ben jij de saaie boterhammen ook zo beu? Check dan zeker ons boek met heerlijke lunchrecepten (warm en koud).

Elke Aerts

Elke is veganist sinds 2005 en was daarvoor 5 jaar vegetariër. Ze probeert behalve vegan te leven ook zo veel mogelijk duurzame keuzes te maken. Met deze blog is het haar missie om de plantaardige (vegan) lifestyle zo toegankelijk mogelijk te maken en jou te inspireren om bewuster te eten en te leven. Omdat je met het maken van die keuze zo ontzettend veel kan bijdragen aan een betere wereld. Beter voor jezelf, maar ook voor je omgeving, het milieu en vooral de dieren.

View Comments

  • Oh dit ga ik proberen! Ik mis smeerkaas misschien nog wel het meeste! Ik eet sinds kort 100 % vegan en dit soort tips zijn meer dan welkom..dank je!

  • Hoi Peyta, ik probeer zelf ook smeerkaas te maken. Die die je in de winkel koopt zijn meestal met gepureerde tofu. Nu was ik aan het denken om in plaats van cashew eens avocado te proberen. Zoals een guaca mole, maar dan met gistvlokken en géén noten. Of misschien met iets dat dikt zoals gedikt speltdrank of gepureerde bloemkool. Die smeerkaas missen is voor mij het moeilijkste. Maar dat maakt je vooral ook creatief in de keuken! Erop los proberen!

    • Bedankt voor je aanvulling. Laat het me zeker even weten als je dat geprobeerd hebt :-)

  • Leuk recept, ik zie vaker kaas van (cashew)noten voorbijkomen. Heb je ook ideetjes voor als je geen noten kunt verdragen of zelfs een notenallergie hebt?

Recent Posts

Gezondheidsrisico’s door PFAS in je pan

Koken is al lang niet meer het verplichte dagelijkse ritueel puur om ons te voeden.…

1 maand ago

Tips voor veganistisch koken

Steeds meer mensen zoeken naar plantaardige alternatieven voor vlees, zuivel en eieren. Misschien wil je…

6 maanden ago

Duurzame en 100% natuurlijke deodorant van WILD

Wij zijn ondertussen al een tijdje de navulbare, duurzame en 100% natuurlijke deodorant van WILD…

1 jaar ago

Veganistisch koken met bier

Je weet vast wel dat bier goed samengaat met bepaalde gerechten, maar heb je gehoord…

2 jaar ago

Vier dingen die je nodig hebt in jouw keuken

Als fanatieke kok heb je natuurlijk een goed uitgeruste keuken nodig. Hoe beter jouw keuken…

2 jaar ago

HEMA pannen en servies; de perfecte match voor elke gelegenheid

Bij de populaire Nederlandse winkelketen HEMA vind je een ruim aanbod hoogwaardige pannen en stijlvol…

2 jaar ago