Als smeerkaas heb ik het liefst eentje met vele verse kruiden. Vandaar ook dit recept. Maar wees lekker creatief 🙂
Ingrediënten
- 120 gram cashewnoten (gedurende een nacht, maar minstens 1 uur geweekt in een ruime hoeveelheid water)
- 50 ml water
- 1 teentje knoflook
- 5 el gistvlokken (10-15 gram)
- 3/4 el appelazijn
- 3/4 el mosterd
- 1 el citroensap
- peper
- zout
- Verse kruiden (groen van lente-ui, peterselie, bieslook,…) in kleine stukjes.
Bereiding
Doe alle ingrediënten behalve de kruiden in een blender of keukenmachine. Maal alles fijn tot een gladde, maar stevige massa. Kruid af met peper en zout en voeg de stukjes verse kruiden toe. Vooraleer te consumeren, laat je de kruidenkaas in de koelkast staan. Zo kunnen alle smaken beter blenden. De volgende dag is het veel lekkerder.
Tip: i.p.v. de verse kruiden, kan je ook stukjes pepertje, paprika, … toevoegen. Wat jij lekker vind.
No Milky Way 2 - vegan lunch
Ben jij de saaie boterhammen ook zo beu? Check dan zeker ons boek met heerlijke lunchrecepten (warm en koud).
8 reacties
Welke keukenmachine gebruik je om noten tot een pasta maken?
Niet super, heb al beter gegeten!
Oh dit ga ik proberen! Ik mis smeerkaas misschien nog wel het meeste! Ik eet sinds kort 100 % vegan en dit soort tips zijn meer dan welkom..dank je!
Heerlijk. Lekker op een toastje of een dikke laag op brood!
Hoi Peyta, ik probeer zelf ook smeerkaas te maken. Die die je in de winkel koopt zijn meestal met gepureerde tofu. Nu was ik aan het denken om in plaats van cashew eens avocado te proberen. Zoals een guaca mole, maar dan met gistvlokken en géén noten. Of misschien met iets dat dikt zoals gedikt speltdrank of gepureerde bloemkool. Die smeerkaas missen is voor mij het moeilijkste. Maar dat maakt je vooral ook creatief in de keuken! Erop los proberen!
Bedankt voor je aanvulling. Laat het me zeker even weten als je dat geprobeerd hebt 🙂
Leuk recept, ik zie vaker kaas van (cashew)noten voorbijkomen. Heb je ook ideetjes voor als je geen noten kunt verdragen of zelfs een notenallergie hebt?
Hoi Peyta
Je kan eens proberen met zaden/pitten (bijv. zonnebloempitten). Dit heb ik nog niet geprobeerd voor de smeerkaas, maar is zeker het proberen woord.
Ook om notenmelk te vervangen, kan je zadenmelk maken. Dit voorbeeld is met noten, maar kan ook perfect met zaden: http://veganistischkoken.be/kooktips/zelf-notenmelk-maken/
Veel succes!