Spliterwten

De erwt (Pisum sativum) is een plant die behoort tot de vlinderbloemigen (Leguminosae).
Spliterwten zijn erwten waarvan het buitenste schilletje (de zogenaamde zaadhuid) en de kiem verwijderd zijn, waardoor ze in 2 gelijke delen uiteenvallen. Ze ‘splitsen’, vandaar de naam!

De kleur kan groen of geel zijn, maar de smaak is hetzelfde.
Soms zie je ze in pot of blik, maar meestal worden ze gedroogd aangeboden. Ze zijn (goed afgesloten) jarenlang houdbaar. Voor gebruik spoel je ze goed en vervolgens laat je ze een nacht of een etmaal weken. Gooi het weekvocht niet weg, want het zit vol vitamine B dat uit de erwten is gekomen. Tip voor wanneer je weinig tijd hebt om voor te weken: blancheer de erwten enkele minuten in kokend water. Zo trekt het weekwater veel sneller in. Een tweetal uur weken volstaat dan.
Na een kooktijd van ongeveer een half uur zijn de erwten gaar, maar ook stukgekookt, zodat je een groene/gele brij krijgt.

Traditioneel wordt er in onze streken een dikke (maaltijd)soep van gemaakt, geserveerd met volkorenbrood. De klassieke rookworst die erbij gegeten wordt, laat zich perfect vervangen door gebakken rooktempé. Ook Suriname, India én de Arabische landen kennen gerechten waarin spliterwt gebruikt wordt.

Check hier een recept voor erwtensoep >>

Spliterwten kopen >>

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
vegan weekmenu

Schrijf je in en ontvang
ons gratis Vegan weekmenu

Vegan eten hoeft niet moeilijk te zijn. Met dit kant-en-klare weekmenu hoef je zelfs niet meer na te denken ;-) Recepten voor ontbijt, lunch en diner.

Praat lekker mee ...

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 • vegan kookboeken
 • Meest recente berichten

 • Recente reacties

 • Ook lezen?

  Maca - wat is maca poeder?

  Wat is maca poeder?

  Maca is een plant die groeit in Peru (Andesgebergte). De wortel wordt hiervan gebruikt als superfood en je ziet het meestal als een geel poeder.

  Aardpeer bereiden

  Aardpeer bereiden – zo doe je dat

  Aardperen, het is niet voor iedereen zo’n evidente groente, redelijk onbekend. Ze horen dan ook bij de vergeten groenten. Maar al deze vergeten groenten hebben

  Artisjok - wat is het en hoe kook je het?

  Artisjok

  Wat zijn artisjokken? Artisjok is een plant die nauw verwant is aan de distel en vooral voorkomt in het Mediterrane gebied. Ze worden verkocht en