Spliterwten

De erwt (Pisum sativum) is een plant die behoort tot de vlinderbloemigen (Leguminosae).
Spliterwten zijn erwten waarvan het buitenste schilletje (de zogenaamde zaadhuid) en de kiem verwijderd zijn, waardoor ze in 2 gelijke delen uiteenvallen. Ze ‘splitsen’, vandaar de naam!

De kleur kan groen of geel zijn, maar de smaak is hetzelfde.
Soms zie je ze in pot of blik, maar meestal worden ze gedroogd aangeboden. Ze zijn (goed afgesloten) jarenlang houdbaar. Voor gebruik spoel je ze goed en vervolgens laat je ze een nacht of een etmaal weken. Gooi het weekvocht niet weg, want het zit vol vitamine B dat uit de erwten is gekomen. Tip voor wanneer je weinig tijd hebt om voor te weken: blancheer de erwten enkele minuten in kokend water. Zo trekt het weekwater veel sneller in. Een tweetal uur weken volstaat dan.
Na een kooktijd van ongeveer een half uur zijn de erwten gaar, maar ook stukgekookt, zodat je een groene/gele brij krijgt.

Traditioneel wordt er in onze streken een dikke (maaltijd)soep van gemaakt, geserveerd met volkorenbrood. De klassieke rookworst die erbij gegeten wordt, laat zich perfect vervangen door gebakken rooktempé. Ook Suriname, India én de Arabische landen kennen gerechten waarin spliterwt gebruikt wordt.

Check hier een recept voor erwtensoep >>

Spliterwten kopen >>

Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  • Meest recente berichten

  • Recente reacties