Voorgerechten

Tartaar van rode biet, komkommer en wasabi veganaise

Een erg mooi (voor)gerechtje en heerlijk van smaak. Bovendien vraagt de bereiding niet zoveel tijd.

Je kan het ook als een aparte salade bij een hoofdgerecht opdienen, samen met wat veldsla, ruccola of verse spinazieblaadjes. Of serveer het als hapje in een glaasje of op een lepeltje.  Multifunctioneel zei ik toch;-)

Deze tartaar is extra lekker als alle smaken een paar uur in elkaar hebben kunnen overvloeien. Maak dit echter niet de dag ervoor, want dan wordt de textuur van de rode biet en de komkommer wat papperig en onsmakelijk.

Voor de verandering vermeld ik ook eens het aantal personen voor je. Dit is voldoende voor 4 smulpapen.

De wasabi veganaise

Ingrediënten (voor ± 300 gram veganaise)

  • 100 ml sojamelk – ongezoet (ik gebruik deze)
  • 250 ml zonnebloemolie
  • 1 el appelazijn
  • 1 el mosterd
  • 1/2 tl zout
  • peper – naar smaak
  • 1 mespuntje wasabipasta (te koop bij o.a. Delhaize), of meer als je graag wat pittiger wil.

Je kan ook kant-en-klare veganaise gebruiken en daaraan de wasabi toevoegen.

Bereiding

  1. Doe alle ingrediënten behalve de olie en peper in een hoge maatbeker.
  2. Plaats een staafmixer in de beker en voeg tijdens het mixen langzaam de olie toe. Maak een op en neer gaande beweging met de staafmixer.
  3. Doe 2 el van de veganaise in een kommetje en meng er de wasabipasta door met een vork, tot je een lichtgroen sausje krijgt.

De rode bietentartaar

Ingrediënten

  • 1 grote rode biet (of 2 kleinere)
  • 1 komkommer
  • 2 sjalotjes
  • 2 tl wasabi veganaise
  • 4 augurken
  • 1 tl kappertjes
  • 2 el versgehakte peterselie
  • 1 tl witte wijnazijn of ciderazijn
  • een beetje citroensap
  • een scheutje tabasco (optioneel)
  • peper
  • zout

Bereiding

  1. Kook de rode biet ongeschild in water tot hij net gaar is. Laat hem vervolgens goed afkoelen. Schil de gare rode biet en snij hem in kleine blokjes
  2. Verhit wat olie in een pan en bak de blokjes gedurende 2 minuten op redelijk hoog vuur. Haal van het vuur af en laat opnieuw afkoelen.
  3. Was de komkommer en snij deze ook in kleine blokjes. Hak de sjalotjes,  de augurken, de kappertjes, en de peterselie fijn.
  4. Meng vervolgens alle overige ingredienten met de blokjes rode biet en komkommer.  Kruid naar smaak met peper, zout en eventueel wat extra citroensap.

Presentatie zoals op de foto (hij was wel een beetje ingezakt, moet ik toegeven): Neem een dresseerring en maak een torentje (jaja 🙂 van de tartaar. Versier met enkele puntjes pure wasabipasta en wat extra blokjes komkommer. Bestrooi het bord met wat paprikapoeder en werk af met 2 halve maantjes komkommer of een takje verse peterselie.


Wil je nog meer recepten voor koude (en warme) sauzen?

>> Kijk dan zeker eens naar m’n e-book Vegan Sauzen

Stijn De Kock

View Comments

  • Hallo Stijn, Fijn ! ik ben beland op je BLOG, en eerlijk ik vind het REUZE ! Als je het goed vind ga ik met regelmaat komen piepen en wil ik je gerechtjes graag delen op mijn FaceBook praktijk pagina Ik zoek uit hoe het kan. Ik kan tot hiertoe niet linken vanop mijn advertentiepage Ayurveda, DO-IN-PRAKTIJK

    By the way, de tartaar van rode biet, klinkt als pittig, .. het water komt me in de mond ! Ik ga het zeker een keertje uitproberen. Dank voor het delen van je cooking art ! KAthy

    • Hoi Kathy!

      Dat is super leuk om te horen. Je mag m'n blogposts delen zo vaak je maar wil.
      Tenminste...als het eenmaal lukt ;) Geen idee hoe dat komt eigenlijk.

Recent Posts

Gezondheidsrisico’s door PFAS in je pan

Koken is al lang niet meer het verplichte dagelijkse ritueel puur om ons te voeden.…

2 maanden ago

Tips voor veganistisch koken

Steeds meer mensen zoeken naar plantaardige alternatieven voor vlees, zuivel en eieren. Misschien wil je…

7 maanden ago

Duurzame en 100% natuurlijke deodorant van WILD

Wij zijn ondertussen al een tijdje de navulbare, duurzame en 100% natuurlijke deodorant van WILD…

1 jaar ago

Veganistisch koken met bier

Je weet vast wel dat bier goed samengaat met bepaalde gerechten, maar heb je gehoord…

2 jaar ago

Vier dingen die je nodig hebt in jouw keuken

Als fanatieke kok heb je natuurlijk een goed uitgeruste keuken nodig. Hoe beter jouw keuken…

2 jaar ago

HEMA pannen en servies; de perfecte match voor elke gelegenheid

Bij de populaire Nederlandse winkelketen HEMA vind je een ruim aanbod hoogwaardige pannen en stijlvol…

2 jaar ago