Een erg mooi (voor)gerechtje en heerlijk van smaak. Bovendien vraagt de bereiding niet zoveel tijd.
Je kan het ook als een aparte salade bij een hoofdgerecht opdienen, samen met wat veldsla, ruccola of verse spinazieblaadjes. Of serveer het als hapje in een glaasje of op een lepeltje. Multifunctioneel zei ik toch;-)
Deze tartaar is extra lekker als alle smaken een paar uur in elkaar hebben kunnen overvloeien. Maak dit echter niet de dag ervoor, want dan wordt de textuur van de rode biet en de komkommer wat papperig en onsmakelijk.
Voor de verandering vermeld ik ook eens het aantal personen voor je. Dit is voldoende voor 4 smulpapen.
De wasabi veganaise
Ingrediënten (voor ± 300 gram veganaise)
- 100 ml sojamelk – ongezoet (ik gebruik deze)
- 250 ml zonnebloemolie
- 1 el appelazijn
- 1 el mosterd
- 1/2 tl zout
- peper – naar smaak
- 1 mespuntje wasabipasta (te koop bij o.a. Delhaize), of meer als je graag wat pittiger wil.
Je kan ook kant-en-klare veganaise gebruiken en daaraan de wasabi toevoegen.
Bereiding
- Doe alle ingrediënten behalve de olie en peper in een hoge maatbeker.
- Plaats een staafmixer in de beker en voeg tijdens het mixen langzaam de olie toe. Maak een op en neer gaande beweging met de staafmixer.
- Doe 2 el van de veganaise in een kommetje en meng er de wasabipasta door met een vork, tot je een lichtgroen sausje krijgt.
De rode bietentartaar
Ingrediënten
- 1 grote rode biet (of 2 kleinere)
- 1 komkommer
- 2 sjalotjes
- 2 tl wasabi veganaise
- 4 augurken
- 1 tl kappertjes
- 2 el versgehakte peterselie
- 1 tl witte wijnazijn of ciderazijn
- een beetje citroensap
- een scheutje tabasco (optioneel)
- peper
- zout
Bereiding
- Kook de rode biet ongeschild in water tot hij net gaar is. Laat hem vervolgens goed afkoelen. Schil de gare rode biet en snij hem in kleine blokjes
- Verhit wat olie in een pan en bak de blokjes gedurende 2 minuten op redelijk hoog vuur. Haal van het vuur af en laat opnieuw afkoelen.
- Was de komkommer en snij deze ook in kleine blokjes. Hak de sjalotjes, de augurken, de kappertjes, en de peterselie fijn.
- Meng vervolgens alle overige ingredienten met de blokjes rode biet en komkommer. Kruid naar smaak met peper, zout en eventueel wat extra citroensap.
Presentatie zoals op de foto (hij was wel een beetje ingezakt, moet ik toegeven): Neem een dresseerring en maak een torentje (jaja 🙂 van de tartaar. Versier met enkele puntjes pure wasabipasta en wat extra blokjes komkommer. Bestrooi het bord met wat paprikapoeder en werk af met 2 halve maantjes komkommer of een takje verse peterselie.
Wil je nog meer recepten voor koude (en warme) sauzen?
2 reacties
Hallo Stijn, Fijn ! ik ben beland op je BLOG, en eerlijk ik vind het REUZE ! Als je het goed vind ga ik met regelmaat komen piepen en wil ik je gerechtjes graag delen op mijn FaceBook praktijk pagina Ik zoek uit hoe het kan. Ik kan tot hiertoe niet linken vanop mijn advertentiepage Ayurveda, DO-IN-PRAKTIJK
By the way, de tartaar van rode biet, klinkt als pittig, .. het water komt me in de mond ! Ik ga het zeker een keertje uitproberen. Dank voor het delen van je cooking art ! KAthy
Hoi Kathy!
Dat is super leuk om te horen. Je mag m’n blogposts delen zo vaak je maar wil.
Tenminste…als het eenmaal lukt 😉 Geen idee hoe dat komt eigenlijk.