Tartaar van rode biet, komkommer en wasabi veganaise

Rode bietentartaar met komkommer

Een erg mooi (voor)gerechtje en heerlijk van smaak. Bovendien vraagt de bereiding niet zoveel tijd.

Je kan het ook als een aparte salade bij een hoofdgerecht opdienen, samen met wat veldsla, ruccola of verse spinazieblaadjes. Of serveer het als hapje in een glaasje of op een lepeltje.  Multifunctioneel zei ik toch;-)

Tartaar van rode biet en komkommer

Deze tartaar is extra lekker als alle smaken een paar uur in elkaar hebben kunnen overvloeien. Maak dit echter niet de dag ervoor, want dan wordt de textuur van de rode biet en de komkommer wat papperig en onsmakelijk.

Voor de verandering vermeld ik ook eens het aantal personen voor je. Dit is voldoende voor 4 smulpapen.

De wasabi veganaise

Ingrediënten (voor ± 300 gram veganaise)

  • 100 ml sojamelk – ongezoet (ik gebruik deze)
  • 250 ml zonnebloemolie
  • 1 el appelazijn
  • 1 el mosterd
  • 1/2 tl zout
  • peper – naar smaak
  • 1 mespuntje wasabipasta (te koop bij o.a. Delhaize), of meer als je graag wat pittiger wil.

Bereiding

  1. Doe alle ingrediënten behalve de olie en peper in een hoge maatbeker.
  2. Plaats een staafmixer in de beker en voeg tijdens het mixen langzaam de olie toe. Maak een op en neer gaande beweging met de staafmixer.
  3. Doe 2 el van de veganaise in een kommetje en meng er de wasabipasta door met een vork, tot je een lichtgroen sausje krijgt.
Rode bietentartaar met komkommer

De rode bietentartaar

Ingrediënten

  • 1 grote rode biet (of 2 kleinere)
  • 1 komkommer
  • 2 sjalotjes
  • 2 tl wasabi veganaise
  • 4 augurken
  • 1 tl kappertjes
  • 2 el versgehakte peterselie
  • 1 tl witte wijnazijn of ciderazijn
  • een beetje citroensap
  • een scheutje tabasco (optioneel)
  • peper
  • zout

Bereiding

  1. Kook de rode biet ongeschild in water tot hij net gaar is. Laat hem vervolgens goed afkoelen. Schil de gare rode biet en snij hem in kleine blokjes
  2. Verhit wat olie in een pan en bak de blokjes gedurende 2 minuten op redelijk hoog vuur. Haal van het vuur af en laat opnieuw afkoelen.
  3. Was de komkommer en snij deze ook in kleine blokjes. Hak de sjalotjes,  de augurken, de kappertjes, en de peterselie fijn.
  4. Meng vervolgens alle overige ingredienten met de blokjes rode biet en komkommer.  Kruid naar smaak met peper, zout en eventueel wat extra citroensap.

Presentatie zoals op de foto (hij was wel een beetje ingezakt, moet ik toegeven): Neem een dresseerring en maak een torentje (jaja 🙂 van de tartaar. Versier met enkele puntjes pure wasabipasta en wat extra blokjes komkommer. Bestrooi het bord met wat paprikapoeder en werk af met 2 halve maantjes komkommer of een takje verse peterselie.


Wil je nog meer recepten voor koude (en warme) sauzen?

>> Kijk dan zeker eens naar m’n e-book Vegan Sauzen

Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
vegan weekmenu

Schrijf je in en ontvang
ons gratis Vegan weekmenu

Vegan eten hoeft niet moeilijk te zijn. Met dit kant-en-klare weekmenu hoef je zelfs niet meer na te denken ;-) Recepten voor ontbijt, lunch en diner.

2 reacties

  1. Hallo Stijn, Fijn ! ik ben beland op je BLOG, en eerlijk ik vind het REUZE ! Als je het goed vind ga ik met regelmaat komen piepen en wil ik je gerechtjes graag delen op mijn FaceBook praktijk pagina Ik zoek uit hoe het kan. Ik kan tot hiertoe niet linken vanop mijn advertentiepage Ayurveda, DO-IN-PRAKTIJK

    By the way, de tartaar van rode biet, klinkt als pittig, .. het water komt me in de mond ! Ik ga het zeker een keertje uitproberen. Dank voor het delen van je cooking art ! KAthy

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  • vegan kookboeken
  • Meest recente berichten

  • Recente reacties

  • Ook lezen?

    Portobello of bospaddestoel met pompoen en amaranth

    Portobello met pompoen en amaranth

    Een feestelijk en tegelijk voedzaam voorgerecht. Amaranth is “het graan van de inca’s” en is enigszins vergelijkbaar met quinoa. Een fijne korrel met een leuke