Recepten

Tempeh bacon

Laatst las ik nog een best grappige (Amerikaanse) mop die als volgt ging: “20 years ago we had Johnny Cash, Bob Hope and Steve Jobs. Now we have no Cash, no Hope and no Jobs. Please don’t let Kevin Bacon die!”

Of je nu veganistisch eet of niet…het blijft een goeie 😉

Wat die mop ook aangeeft is dat ‘bacon’ blijkbaar iets is waar enorm veel mensen, niet alleen Amerikanen overigens, mega-verknocht aan schijnen te zijn. Bovenstaande grap is bijvoorbeeld lang niet de enige die naar daarnaar refereert. Op zich is dat niet zo gek want bacon bestaat vooral uit véél vet en zout. Twee (ongezonde) dingen die op een rare manier nogal verslavend kunnen werken.

Daarnaast is bacon natuurlijk ook vlees…wat ons betreft het beste argument om het voortaan niet meer in je mond te proppen 😉

Hoe dan ook: feit blijft dat veel mensen ervan houden. Als tegemoetkoming delen we dan ook graag onze total-vegan-tempeh-bacon-option. Oftewel: tempeh bacon!
Dat het identiek smaakt zou ik weliswaar niet durven of kunnen beweren…maar lekker is het wel.

Daar komt bij dat onze ‘bacon’ een stuk gezonder is voor je lichaam. Al zeg ik met nadruk ‘gezonder‘ 😉

Super lekker bij een salade, tussen een rijkelijk met groenten belegd broodje (ciabatta bijvoorbeeld) en nog krankzinnig veel andere opties.

Geniet ervan!

Ingrediënten tempeh bacon

  • 170 g tempeh natuur
  • 15 ml tamari, sojasaus (ik gebruik deze)
  • 15 ml olijfolie + extra om te bakken
  • 15 ml agavesiroop
  • 1 tl liquid smoke (bestellen >>)
  • een mespuntje harissa (chilipasta) of sambal
  • 1 el appelazijn
  • 2 teentjes knoflook – fijngehakt
  • een snufje komijn
  • peper en zeezout

Bereiding tempeh bacon

  • Snij de tempeh in de lengte in dunne plakken.
  • Meng de overige ingrediënten in een kom en leg de tempeh erin. Meng kort en sluit de kom af. Laat minstens 1 nacht marineren. Haal de tempeh uit de marinade en laat kort uitlekken op een stukje keukenpapier.
  • Verhit olijfolie in een pan en bak de plakjes tempeh kort op hoog vuur tot ze lekker knapperig zijn. Kruid af naar smaak met peper en (niet te veel) zeezout.

Meer recepten met tempeh?

Collega blogger Billy heeft een online workshop gemaakt waarin hij je mee leert over tempeh. Je leert bovendien gerechten maken zoals een ontbijt met tempeh, marinades, pulled tempeh, burger en hartige tempehkoekjes. Als deze gerechten zijn om je vingers bij af te likken.

Genoten van dit recept? Laat hier onderaan zeker je reactie achter.

Stijn De Kock

View Comments

Recent Posts

Gezondheidsrisico’s door PFAS in je pan

Koken is al lang niet meer het verplichte dagelijkse ritueel puur om ons te voeden.…

1 maand ago

Tips voor veganistisch koken

Steeds meer mensen zoeken naar plantaardige alternatieven voor vlees, zuivel en eieren. Misschien wil je…

6 maanden ago

Duurzame en 100% natuurlijke deodorant van WILD

Wij zijn ondertussen al een tijdje de navulbare, duurzame en 100% natuurlijke deodorant van WILD…

1 jaar ago

Veganistisch koken met bier

Je weet vast wel dat bier goed samengaat met bepaalde gerechten, maar heb je gehoord…

2 jaar ago

Vier dingen die je nodig hebt in jouw keuken

Als fanatieke kok heb je natuurlijk een goed uitgeruste keuken nodig. Hoe beter jouw keuken…

2 jaar ago

HEMA pannen en servies; de perfecte match voor elke gelegenheid

Bij de populaire Nederlandse winkelketen HEMA vind je een ruim aanbod hoogwaardige pannen en stijlvol…

2 jaar ago