Tempeh bacon

Tempeh bacon recept

Laatst las ik nog een best grappige (Amerikaanse) mop die als volgt ging: “20 years ago we had Johnny Cash, Bob Hope and Steve Jobs. Now we have no Cash, no Hope and no Jobs. Please don’t let Kevin Bacon die!”

Of je nu veganistisch eet of niet…het blijft een goeie 😉

Wat die mop ook aangeeft is dat ‘bacon’ blijkbaar iets is waar enorm veel mensen, niet alleen Amerikanen overigens, mega-verknocht aan schijnen te zijn. Bovenstaande grap is bijvoorbeeld lang niet de enige die naar daarnaar refereert. Op zich is dat niet zo gek want bacon bestaat vooral uit véél vet en zout. Twee (ongezonde) dingen die op een rare manier nogal verslavend kunnen werken.

Daarnaast is bacon natuurlijk ook vlees…wat ons betreft het beste argument om het voortaan niet meer in je mond te proppen 😉

Hoe dan ook: feit blijft dat veel mensen ervan houden. Als tegemoetkoming delen we dan ook graag onze total-vegan-tempeh-bacon-option. Oftewel: tempeh bacon!
Dat het identiek smaakt zou ik weliswaar niet durven of kunnen beweren…maar lekker is het wel.

Daar komt bij dat onze ‘bacon’ een stuk gezonder is voor je lichaam. Al zeg ik met nadruk ‘gezonder‘ 😉

Super lekker bij een salade, tussen een rijkelijk met groenten belegd broodje (ciabatta bijvoorbeeld) en nog krankzinnig veel andere opties.

Geniet ervan!

Ingrediënten tempeh bacon

  • 170 g tempeh natuur
  • 15 ml tamari, sojasaus (ik gebruik deze)
  • 15 ml olijfolie + extra om te bakken
  • 15 ml agavesiroop
  • 1 tl liquid smoke (bestellen >>)
  • een mespuntje harissa (chilipasta) of sambal
  • 1 el appelazijn
  • 2 teentjes knoflook – fijngehakt
  • een snufje komijn
  • peper en zeezout
Tempeh bacon vegan

Bereiding tempeh bacon

  • Snij de tempeh in de lengte in dunne plakken.
  • Meng de overige ingrediënten in een kom en leg de tempeh erin. Meng kort en sluit de kom af. Laat minstens 1 nacht marineren. Haal de tempeh uit de marinade en laat kort uitlekken op een stukje keukenpapier.
  • Verhit olijfolie in een pan en bak de plakjes tempeh kort op hoog vuur tot ze lekker knapperig zijn. Kruid af naar smaak met peper en (niet te veel) zeezout.

Meer recepten met tempeh?

Collega blogger Billy heeft een online workshop gemaakt waarin hij je mee leert over tempeh. Je leert bovendien gerechten maken zoals een ontbijt met tempeh, marinades, pulled tempeh, burger en hartige tempehkoekjes. Als deze gerechten zijn om je vingers bij af te likken.

Genoten van dit recept? Laat hier onderaan zeker je reactie achter.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
vegan weekmenu

Schrijf je in en ontvang
ons gratis Vegan weekmenu

Vegan eten hoeft niet moeilijk te zijn. Met dit kant-en-klare weekmenu hoef je zelfs niet meer na te denken ;-) Recepten voor ontbijt, lunch en diner.

7 reacties

Praat lekker mee ...

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  • vegan kookboeken
  • Meest recente berichten

  • Recente reacties

  • Ook lezen?

    Download gratis weekmenu

    vegan weekmenu