Tempeh crumble is heel makkelijk om te maken. Het kost je niet veel tijd en je kan er vele kanten mee uit. In dit recept gaan we het maken met een baconsmaak. Hiervoor gebruiken we een combi van liquid smoke (vloeibare rook), ahornsiroop en kruiden.
Tempeh crumble met baconsmaak (recept)
Recipe by Elke AertsDifficulty: Makkelijk5
minutes30
minutesIngrediënten tempeh crumble
1 rol tempeh (200 gram)
60 ml water + 1/4 tl groentebouillonpoeder
60 ml sojasaus (of coconut aminos) wij gebruiken deze tamari
2 el olijfolie
1 el liquid smoke (liquid smoke bestellen)
1 el ahornsiroop
1/2 tl komijn
1/2 tl knoflookkpoeder
Zwarte peper (naar smaak)
Bereiding tempeh crumble
- Snijdt de tempeh in stukken en plet deze tot crumble met een vork.
- Meng in een kopje alle overige ingrediënten (1 el olijfolie, de andere is om te bakken) goed door elkaar.
- Verwarm de overige eetlepel olijfolie in een (wok)pan. Zodra de olie warm genoeg is bak je de gekruimelde tempeh gedurende 1 minuut.
- Voeg de saus toe en laat pruttelen totdat al het vocht verdwenen is. Roer regelmatig doorheen het gerecht.
- Als de tempeh crumble klaar is doe je dit op een bord met keukenpapier zodat het overtollige vet opgenomen wordt. Strooi er zwarte peper over. Je kan het nu onmiddellijk eten. Restje kan je enkele dagen in de koelkast bewaren.
Waar is tempeh crumble lekker bij?
Deze tempeh crumble met baconsmaak is bij heel wat gerechten lekker. Het heeft een felle smaak waardoor je een gerecht al snel wat meer pit kan geven.
Bij welke gerechten kan je tempeh crumble eten?
- Je kan deze als toppic in een soep doen samen met wat gesnipperde lente-uitjes.
- Doe deze tussen een toritillawrap samen met groenten en hummus of een saus naar keuze.
- Als extra smaakmaker op een slaatje.
- Onder pasta, bijvoorbeeld met een vegan kaassaus of pompoensaus.
- Tussen een taco samen met groenten.
- Ook heel lekker op een pizza, samen met tomatensaus, paprika en ui.
Heb jij al eens tempeh crumble gemaakt of wil je dit eens maken? Op of in welk gerecht eet jij het dan graag?