Tempeh of tempé is een oeroude en plantaardige eiwitbron op basis van soja. Tempeh wordt verkregen door fermentatie van de gele sojaboon onder invloed van een schimmel (Rhizopus oligosporus), die hem een vaste structuur geeft. Tempeh is steviger dan tofu: je herkent de hele sojabooon er nog in.

Tempeh en gezondheid

Een belangrijk voordeel: door de voorvertering van de bonen via fermentatie verkrijgen we een gemakkelijk opneembaar voedingsmiddel. De fermentatie verhoogt tevens het vitaminegehalte (B2, B5, B6 en PP).

Bovendien bevat deze vleesvervanger veel gezonde onverzadigde vetzuren en geen cholesterol. En zo maar eens eventjes 21% eiwit, bijna zoveel als vlees!

Het enige nadeel: het heeft een zeer specifieke, uitgesproken smaak, die doet denken aan champignons, maar waar niet iedereen dol op is … Maar daar kan je verandering in brengen door de juiste manier van bereiden zoals je in deze online cursus leert.

Tempeh bereiden

Maar zoals vaak geldt ook hier: als je weet hoe, dan is er best iets lekkers mee te bereiden. Onze beste tip luidt: m-a-r-i-n-e-r-e-n! Snijd de tempeh in kleine plakjes of blokjes, overgiet met een lekkere marinade en laat een nachtje trekken in de koelkast alvorens het te bakken of te verwerken. Experimenteer lustig met sojasaus, gember, knoflook, sambal, kruidenolies, …

Tegenwoordig verkoopt bijna elke (biologische) supermarkt het, maar zeker ook de Indonesische en Surinaamse toko’s. Het is verkrijgbaar in verschillende vormen (worst of blok) en smaken (natuur, gerookt, bacon). De gerookte versie kan bv. prima spek vervangen in een stamppot. Het is ook populair in Indonesische schotels. 

Tempeh is een vleesvervanger gemaakt van gefermenteerde sojabonen. Doordat het gefermenteerd is, wordt het beter verteerbaar. Het is verkrijgbaar in natuurlijke vorm of gerookte vorm.

Je kan er schijfjes afsnijden en koud op de boterham doen. Hiervoor is vooral de gerookte tempeh ideaal, bijvoorbeeld met een beetje mosterd.

Maar je kan ook blokjes opbakken in de pan bij bijv. een wokgerecht.

Tempeh cursus

Collega blogger Billy heeft een online workshop gemaakt waarin hij je mee leert over tempeh. Je leert bovendien gerechten maken zoals tempeh bacon, een ontbijt, marinades, pulled tempeh, burger en hartige tempehkoekjes. Als deze gerechten zijn om je vingers bij af te likken.

Gastblogger

Recent Posts

Gezondheidsrisico’s door PFAS in je pan

Koken is al lang niet meer het verplichte dagelijkse ritueel puur om ons te voeden.…

2 maanden ago

Tips voor veganistisch koken

Steeds meer mensen zoeken naar plantaardige alternatieven voor vlees, zuivel en eieren. Misschien wil je…

7 maanden ago

Duurzame en 100% natuurlijke deodorant van WILD

Wij zijn ondertussen al een tijdje de navulbare, duurzame en 100% natuurlijke deodorant van WILD…

1 jaar ago

Veganistisch koken met bier

Je weet vast wel dat bier goed samengaat met bepaalde gerechten, maar heb je gehoord…

2 jaar ago

Vier dingen die je nodig hebt in jouw keuken

Als fanatieke kok heb je natuurlijk een goed uitgeruste keuken nodig. Hoe beter jouw keuken…

2 jaar ago

HEMA pannen en servies; de perfecte match voor elke gelegenheid

Bij de populaire Nederlandse winkelketen HEMA vind je een ruim aanbod hoogwaardige pannen en stijlvol…

2 jaar ago