12 manieren om sojasaus te gebruiken

Sojasaus gebruiken - 12 manieren

Er er zijn heel veel verschillende soorten sojasaus. In grote lijn heb je zoete (zoals ketjap en teriyaki) en zoute sojasauzen. Bij deze laatste heb je bijvoorbeeld shoyu, deze is gemaakt van sojabonen en tarwe. Tamari is gemaakt zonder tarwe en is dus normaal gezien glutenvrij. Maar ik heb ook al gezien dat er soms wel een kleine hoeveelheid tarwe gebruikt wordt om tamari te maken aangezien dit goedkoper is. Let dus op de verpakking als je glutenvrij moet eten. Je hebt ook tamari die minder zou bevat. Zelf gebruik ik meestal tamari strong, nl. deze.

Om welke reden zou je sojasaus gebruiken?

Sojasaus als vervanger van zout

Als je minder zout wilt gebruiken, dan kan je het zout weglaten en dat vervangen door een beetje sojasaus, of minder zout en een beetje sojasaus erbij. Het maakt het gerecht ook zouter zonder al te veel extra zout te moeten gebruiken. Zo is het wat gezonder maar heeft het niet minder smaak.

Gerechten hartiger maken – umami

De extra smaak umami die krijg je door het gebruik van sojasaus. Umami zorgt voor hartigheid, dus wil je je gerecht wat hartiger maken, dan is een scheut sojasaus een goede oplossing.

Waar kan je sojasaus in gebruiken?

Wat kan je doen met sojasaus?

Sojasaus is het meest bekend van Oosterse gerechten. In de supermarkt zal je sojasaus dan ook kunnen vinden in de afdeling van de Oosterse ingrediënten, waar bijvoorbeeld ook norivellen te vinden zijn. Ook in natuurwinkels en toko’s vind je een uitgebreide variatie.

Meestal vind je kleine flesjes, maar ik koop altijd een hele grote fles. Ik gebruik het dan niet alleen in Oosterse gerechten maar doe het overal in. Of toch bijna 😉

Laten we beginnen met het meest voor de hand liggende …

Oosterse gerechten

Sojasaus is ideaal in Oosterse gerechten, daar kan je zowel de zoute als de zoete sojasauzen gaan toevoegen. Bijvoorbeeld in een wokpan.

Dip bij sushi

Als je vegan sushi eet wordt dat meestal in een sojasausje gedipt. Deze tamari kan je daar zo puur voor gebruiken.

Sojasaus bij sushi

Onder couscous

Over couscous giet je warm water en laat dit wellen. Nadat ik water heb toegevoegd, giet ik er ook een scheutje olijfolie en tamari bij voor de extra smaak en zet dan alles goed door elkaar.

In soep

Nadat de groenten van de soep gekookt hebben, mix ik deze. Meestal eet ik gemixte soep. Daarna kruid ik de soep verder af. I.p.v. extra zout te gaan gebruiken, voeg ik tamari toe om de soep op smaakt te brengen.

Jus

Een vegan jus die kan niet zonder sojasaus. Het geeft ook het bruine kleurtje aan de jus.

Seitanstoverij

Seitanstoverij is lekker met frietjes, maar je kan het ook bij andere dingen eten natuurlijk.

Recept van seitanstoverij >>

Pompoenstoemp, spruitjes en seitanstoverij

In het kookwater

Als je pasta of noedels kookt dan kan je zout in het kookwater doen voor de extra smaak. Je kan het zout vervangen door een scheutje sojasaus.

Zelf ben ik niet zo’n grote rijstfan. Maar soms eet ik het wel eens en dan kook ik de rijst met een scheut sojasaus erin om het toch wat lekkerder te krijgen.

Quinoa vind ik zo al wel heel lekker, maar nog lekkerder door een beetje van de tamari in het kookwater te doen.

In (groene) stoemp

Bij groene stoemp wissel ik nogal eens af welk bladgroen ik gebruik. Ik pureer de aardappels dan samen met bijv. andijvie, spinazie, boerenkool,… Scheutje sojasaus voor de hartigheid.

Marinades

Marinades zijn ideaal om tofu op smaak te brengen en ook groentjes kan je zo een extra smaaktje geven. Marinades kan je met allerlei verschillende ingrediënten gaan maken, maar eentje die onmiddellijk heel wat smaak zal geven is …. sojasaus.

Marinaderecepten >>

Marinade met sojasaus

Scrambled tofu

Je kan tofu pletten met een vork en het gaan bakken zoals scrambled eggs. Voor de eismaak gebruik je hiervoor kala namak. Voor een extra hartige smaak doe ik er nog een scheutje sojasaus bij.

Recept voor scrambled tofu >>

Geroosterde zonnebloempitten

Wat ik ontzettend lekker vind zijn zonnebloemen geroosterd in een droge koekenpan. Als deze klaar zijn, een scheut tamari erover en onmiddellijk door elkaar roeren. Zo komt er rond elk zonnebloempitje een laagje sojasaus.

Dit is zo heerlijk dat ik het meestal wat op voorraad maak en in een pot bewaar. Ik eet het zo uit het vuistje, onder havermout of op een salade. Dan heb je de crunch van de zonnebloempit en de extra taste van de tamari.

Stoofpotjes en spaghettisaus

Ook in stoofpotjes voor extra hartigheid, zelfs in spaghettisaus doe ik een scheut tamari.

Ben je allergisch voor soja of wil je geen soja gebruiken, dan kan je sojasaus vervangen door coconut aminos. Meer over coconut aminos lees (of bekijk) je hier >>

Je merkt dat je heel wat kanten uit kan met sojasaus. Zijn er dingen die nieuw voor jou zijn, waaraan je nog nooit gedacht had om daarin sojasaus te gebruiken? Zijn er dingen die ik nog vergeten bent en waarmee jij het gebruikt? Laat het me zeker weten in een reactie onderaan deze pagina.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
vegan weekmenu

Schrijf je in en ontvang
ons gratis Vegan weekmenu

Vegan eten hoeft niet moeilijk te zijn. Met dit kant-en-klare weekmenu hoef je zelfs niet meer na te denken ;-) Recepten voor ontbijt, lunch en diner.

6 reacties

 1. Het best merk is “KIKKOMAN” voor Sojasaus.
  Deze is op een natuurlijke wijze gebrouwen.
  Is zeer welkom bij saus van tofoe of hamburger.
  Vervangt de vleesju bij vege vleesvervanger.

 2. Dankjewel Elke. Veel leuke ideetjes opgedaan waarbij ik zelf niet direct zou gedacht hbb om er wat sojasaus bij te doen. Ik hb deze die wat minder zout is. Smakelijk bij alles!!! Ga zeker ook dat receptje met de zonnebloempitten eens ui proberen. Doei groetjes uit België

Praat lekker mee ...

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 • vegan kookboeken
 • Meest recente berichten

 • Recente reacties

 • Ook lezen?

  Download gratis weekmenu

  vegan weekmenu