Voorgerechten

Tompoes van witlof en bataat

Iedereen kent waarschijnlijk de tompoes, een zoet gebakje met laagjes van bladerdeeg, banketbakkersroom en suikerglazuur. Oorspronkelijk komt de tompoes uit Nederland (waar hij roze glazuur schijnt te hebben), maar zelf ken ik tot nu toe alleen de Belgische versie. Must check out!

Ongetwijfeld zijn beide versies zoet genoeg om je tandglazuur te dwingen tot vrijwillig afbrokkelen:-) Hoewel ik de tompoes best wel eens in een vegan variant wil maken, kwam ik deze keer op het lumineuze idee om een hartige tompoes in elkaar te flansen. Nu goed, het uiteindelijke resultaat ziet er in de verste verte niet uit als de zoete klassieker, maar het bekt lekkerder dan ‘2 vellen bladerdeeg met vulling’. Dus hier is hij dan:

Ingrediënten

  • 8 vierkante vellen vegan bladerdeeg (of snij ze zelf uit uit een groot vel)
  • 3 – 4 stronken witlof (afhankelijk van het formaat)
  • 2 grote bataten (zoete aardappelen)
  • 1 el balsamico
  • 2 el soja margarine – bakken en braden
  • 1 tl agavestroop of 1 el bruine suiker
  • peper en zeezout

Bereiding

  1. Verwarm de oven voor op 180 graden. Neem de vellen bladerdeeg en leg ze op een met bakpapier beklede bakplaat. Bestrijk ze licht met wat olie en bak ze tot ze (bijna) bruin zien.
  2. Snij het uiteinde en het bittere gedeelte van het witlof en halveer de stronken in de lengte. Schil de bataten en snij ze gelijke stukken.
  3. Neem een grote pan en verhit daarin 1 el soja margarine. Leg de stronken witlof erin en bruin ze gedurende ± 10 minuten. De blaadjes komen dan vanzelf wel los.
  4. Doe de tweede el soja margarine erbij en voeg de agavestroop toe. Roer alles goed door het witlof. Druppel tot slot de balsamico over het witlof en kruid naar smaak met peper en zout. Roer een laatste keer om en haal van het vuur.
  5. Kook de bataatschijven in een lichte groentebouillon of licht gezouten water tot ze gaar zijn. Pureer ze met de staafmixer en kruid naar smaak met peper en zout
  6. Haal het bladerdeeg uit de oven. Prik met een vork een paar keer in het midden zodat ze gebakjes een beetje ‘inzakken’ (of duw ze voorzichtig in met bijvoorbeeld een snijplank).
  7. Neem 2 vellen en bestrijk de enigzins ‘kapotte’ kanten beide met een fijn laagje bataatpuree. Leg wat witlof op één ervan en ‘sandwich’ het met het andere deel. Doe hetzelfde met de rest.
  8. Bak ze nog even af in de oven en serveer onmiddelijk.

Altijd lekker met een toefje bataatpuree, rauw witlof (al dan niet gesnipperd) en een simpel slablaadje sla. Easy does it.

No Milky Way 2 - vegan lunch

Ben jij de saaie boterhammen ook zo beu? Check dan zeker ons boek met heerlijke lunchrecepten (warm en koud).

Stijn De Kock

Recent Posts

Gezondheidsrisico’s door PFAS in je pan

Koken is al lang niet meer het verplichte dagelijkse ritueel puur om ons te voeden.…

2 maanden ago

Tips voor veganistisch koken

Steeds meer mensen zoeken naar plantaardige alternatieven voor vlees, zuivel en eieren. Misschien wil je…

6 maanden ago

Duurzame en 100% natuurlijke deodorant van WILD

Wij zijn ondertussen al een tijdje de navulbare, duurzame en 100% natuurlijke deodorant van WILD…

1 jaar ago

Veganistisch koken met bier

Je weet vast wel dat bier goed samengaat met bepaalde gerechten, maar heb je gehoord…

2 jaar ago

Vier dingen die je nodig hebt in jouw keuken

Als fanatieke kok heb je natuurlijk een goed uitgeruste keuken nodig. Hoe beter jouw keuken…

2 jaar ago

HEMA pannen en servies; de perfecte match voor elke gelegenheid

Bij de populaire Nederlandse winkelketen HEMA vind je een ruim aanbod hoogwaardige pannen en stijlvol…

2 jaar ago