Tompoes van witlof en bataat

Tompoes van witlof en bataat

Iedereen kent waarschijnlijk de tompoes, een zoet gebakje met laagjes van bladerdeeg, banketbakkersroom en suikerglazuur. Oorspronkelijk komt de tompoes uit Nederland (waar hij roze glazuur schijnt te hebben), maar zelf ken ik tot nu toe alleen de Belgische versie. Must check out!

Tompoes van witlof en bataat

Ongetwijfeld zijn beide versies zoet genoeg om je tandglazuur te dwingen tot vrijwillig afbrokkelen:-) Hoewel ik de tompoes best wel eens in een vegan variant wil maken, kwam ik deze keer op het lumineuze idee om een hartige tompoes in elkaar te flansen. Nu goed, het uiteindelijke resultaat ziet er in de verste verte niet uit als de zoete klassieker, maar het bekt lekkerder dan ‘2 vellen bladerdeeg met vulling’. Dus hier is hij dan:

Ingrediënten

  • 8 vierkante vellen vegan bladerdeeg (of snij ze zelf uit uit een groot vel)
  • 3 – 4 stronken witlof (afhankelijk van het formaat)
  • 2 grote bataten (zoete aardappelen)
  • 1 el balsamico
  • 2 el soja margarine – bakken en braden
  • 1 tl agavestroop of 1 el bruine suiker
  •  peper en zeezout
Tompoes van witlof en bataat

Bereiding

  1. Verwarm de oven voor op 180 graden. Neem de vellen bladerdeeg en leg ze op een met bakpapier beklede bakplaat. Bestrijk ze licht met wat olie en bak ze tot ze (bijna) bruin zien.
  2. Snij het uiteinde en het bittere gedeelte van het witlof en halveer de stronken in de lengte. Schil de bataten en snij ze gelijke stukken.
  3. Neem een grote pan en verhit daarin 1 el soja margarine. Leg de stronken witlof erin en bruin ze gedurende ± 10 minuten. De blaadjes komen dan vanzelf wel los.
  4. Doe de tweede el soja margarine erbij en voeg de agavestroop toe. Roer alles goed door het witlof. Druppel tot slot de balsamico over het witlof en kruid naar smaak met peper en zout. Roer een laatste keer om en haal van het vuur.
  5. Kook de bataatschijven in een lichte groentebouillon of licht gezouten water tot ze gaar zijn. Pureer ze met de staafmixer en kruid naar smaak met peper en zout
  6.  Haal het bladerdeeg uit de oven. Prik met een vork een paar keer in het midden zodat ze gebakjes een beetje ‘inzakken’ (of duw ze voorzichtig in met bijvoorbeeld een snijplank).
  7. Neem 2 vellen en bestrijk de enigzins ‘kapotte’ kanten beide met een fijn laagje bataatpuree. Leg wat witlof op één ervan en ‘sandwich’ het met het andere deel. Doe hetzelfde met de rest.
  8. Bak ze nog even af in de oven en serveer onmiddelijk.

Altijd lekker met een toefje bataatpuree, rauw witlof (al dan niet gesnipperd) en een simpel slablaadje sla. Easy does it.

vegan lunch

No Milky Way 2 - vegan lunch

Ben jij de saaie boterhammen ook zo beu? Check dan zeker ons boek met heerlijke lunchrecepten (warm en koud).

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
vegan weekmenu

Schrijf je in en ontvang
ons gratis Vegan weekmenu

Vegan eten hoeft niet moeilijk te zijn. Met dit kant-en-klare weekmenu hoef je zelfs niet meer na te denken ;-) Recepten voor ontbijt, lunch en diner.

Praat lekker mee ...

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  • vegan kookboeken
  • Meest recente berichten

  • Recente reacties

  • Ook lezen?

    Portobello of bospaddestoel met pompoen en amaranth

    Portobello met pompoen en amaranth

    Een feestelijk en tegelijk voedzaam voorgerecht. Amaranth is “het graan van de inca’s” en is enigszins vergelijkbaar met quinoa. Een fijne korrel met een leuke

    Vegan kaasbox voor de feestdagen

    Bestel nu deze exclusieve box.