De feestdagen breng je door met je familie. Of dat geldt althans voor de meesten onder ons. En in geval die deze keer met z’n allen aan jouw eettafel aanschuiven, moet je natuurlijk vol aan de bak om hen te verrassen met het aller-allerlekkerste vegan feestmenu aller tijden!
Ik hoop dat dit voorgerecht je daar alvast bij kan helpen 🙂
Gek genoeg stond het veganiseren van de alom bekende geitenkaaskroket’ al eeuwen op mijn to-do lijstje. Hoewel ik in de tussentijd van zowat alles een kroket kan maken (‘gewone’ kaas, champignons, seitan, et cetera), kwam ik aan deze echter nooit toe.
De reden? Het lukte me nooit om een basisrecept te maken dat écht naar geitenkaas smaakte. Ik heb tig keer zelf zitten klooien en heb – eerlijk is eerlijk – ook recepten van het internet geplukt en uitgeprobeerd. Telkens zonder succes. Niet dat het resultaat altijd kommer en kwel was qua smaak. Maar geitenkaas-achtig….nou nee. Dat was het niet.
Wat wellicht niet hielp, was dat ik geen gebruik wou maken van zogenaamde ‘rejuvelac’. Dat is een gefermenteerde vloeistof op basis van (meestal) granen. Het goedje bevat een gigantische hoeveelheid goede, probiotische bacteriën en dient vaak als ‘starter’ bij het maken van plantaardige kaasjes. In wezen hetzelfde procéde (fermentatie) als bij authentieke kaas dus. Behalve die rejuvelac zou je dan ook gewoon probiotica capsules kunnen gebruiken.
Hoe dan ook: hoewel die probiotische bacteriën zeker voor een erg authentieke kaassmaakje zorgen – onze vriend Kobe Mangelschots maakt (of helaas ‘maakte’) er inderdaad fantastische dingen mee – had ik ook hiermee weinig succes. Los van de mogelijkheid dat ik vast iets verkeerds deed, vond ik het persoonlijk ook altijd te veel gedoe. Ik bedoel: 3 dagen lang en elke dag graankiemen spoelen tot ze in je keukenkast beginnen te beschimmelen…daar is bibi te lui en te ongeduldig voor. En met die dure pot probiotica-capsules die ik ooit kocht, kreeg ik ook niet echt het gewenste resultaat.
Die probiotica capsules slik ik tegenwoordig dan ook maar gewoon in. Met een ontzettend goeie stoelgang tot gevolg, dat dan weer wel…
…maar dat terzijde 😉
Inmiddels zijn er trouwens meerdere prima vegan kaasmakers actief die de heerlijkste smaakjes tevoorschijn toveren. Zo zijn veel smaken uit het assortiment van ‘Charlie’s – all is fair’ uit Nederland zéér de moeite waard. En online kan je wel meerdere (buitenlandse) merken vinden die prima smaken. Je zou dus denken: gewoon de basis ‘geitenkaas’ kopen en huppa…kroketje maken!
Op zich is dat inderdaad een goed idee. Het is alleen wel zo dat de meeste artisanale vegan kaasjes behoorlijk prijzig zijn. Logisch ook, want het maken ervan is tijdrovend en duur qua ingrediënten. Hoe minder rotzooi ergens in zit, hoe meer je betaalt hé. De meeste van die kaasjes zijn bijvoorbeeld op basis van noten (meestal cashew) en we weten allemaal hoe schofterig duur die zijn, nietwaar?
Kortom: het maken van dezelfde portie ‘geitenkaas’ in dit recept met kant-en-klare vegan kaas levert je al gauw een gepeperde rekening op. En ik mag mijn familie graag verwennen…er zijn financiële grenzen aan die verwennerij haha!
Een ander nadeel is dat de structuur/substantie van zo’n kaasje mogelijk niet geschikt is om te ‘boetseren’. Met andere woorden: dat je er geen mooi bolletje, vierkantje of – voor de gevorderden – parralelopipidum van kan kneden. Sta je weer met je handen in je haar.
Hoe het dan toch mogelijk is dat hier onderaan ein-de-lijk een geslaagd recept staat? Nou…een heleboel geluk en stom toeval. Op een mooie dag experimenteerde ik met een handvol cashewnoten en edelgistvlokken (met de bedoeling er nadien een saus mee te maken) en ineens had ik een héél erg goed en smeerbaar kaasje zoals dat eerder nooit tevoorschijn was gekomen.
Misschien kwam het omdat ik met de bekende smaakmakers zoals o.a. gistvlokken, zout en appelciderazijn deze keer eens flink had overdreven. Gewoon om te zien wat het gaf. Als het te zout, te zuur of whatever was, kon dat achteraf namelijk nog wel verdund worden en zo. Ik verwachte dus he-le-maal niks en proefde even nonchalant…
…Bam!
Dus daar had je het…the perfect vegan cheese! Of toch naar mijn allerminst bescheiden mening 😉
Achteraf heb ik het recept natuurlijk nog tig keer opnieuw moeten maken (geen idee hoeveel ik van elk ingrediënt precies had toegevoegd) maar het is uiteindelijk gelukt. Zonder allerlei gegoochel met schimmels had ik iets dat verdacht veel naar geitenkaas smaakte, super makkelijk te maken was en bovendien – mits de juiste hoeveelheid gesmolten kokosolie – perfect te boetseren was in elke gewenste vorm.
Anders gezegd: de ideale basis voor deze overheerlijke vegan geitenkaaskroketjes.
Ik weet 99,9% zeker dat iedereen – notoire azijnpissers of gasten die kaas sowieso verafschuwen uitgezonderd – aan je tafel hier geweldig van zal smullen. En het kost je ook geen fortuin. Niet dat de ingrediënten nu zó goedkoop zijn, maar het scheelt wel veel ten opzichte van de prijs van kant-en-klare vegan kazen. Just saying.
Combineer deze kroketjes nog met een lekker rucola-slaatje en een zachte balsamico-dressing en hupsakee…je hebt een voorgerecht ‘like a boss’.
Uitgezonderd de kroket zelf is de combinatie van die ingrediënten zeker niet bijster origineel of zo. Maar hey…er is een reden waar restaurants en brasseries het al eeuwen zo serveren. Die ingrediënten zijn nu eenmaal voor mekaar gemaakt!
Het enige verschil is dat je nu wel een effectief diervriendelijk kaasgerecht op tafel zet 😉
Oh ja, het recept voor de kroketjes is goed voor 10 grote (bolvormige) kroketten, waarbij 1 kroket per persoon als voorgerecht zeker voldoende is. Het lijkt niet veel maar het is ‘heavy stuff’. Zoals alle gefrituurde dingen hé.
De salade in dit recept is dan weer berekend voor 4 personen. Dat is misschien wat verwarrend maar ik bedacht dat je – nu je toch bezig bent – beter een flink voorraadje kaaskroketten kon maken. Wel zo makkelijk bij onverwacht bezoek of wanneer je trek hebt 🙂
Je kan de resterende kroketten gewoon invriezen (afsluitbaar bakje) en tot zo’n 2-3 maanden bewaren. Je hoeft ze niet eens te ontdooien om ze te frituren. Alleen een paar minuten langer bakken dan.
Succes en alvast smakelijk eten!
Voor de kroketjes
Ingrediënten
Bereiding
Voor de salade en dressing
Ingrediënten
Bereiding
Afwerking
Wat denk jij? Komt dit recept bij jou op de feesttafel terecht? Laat het onderaan het artikel dan luidkeels weten!
Koken is al lang niet meer het verplichte dagelijkse ritueel puur om ons te voeden.…
Steeds meer mensen zoeken naar plantaardige alternatieven voor vlees, zuivel en eieren. Misschien wil je…
Wij zijn ondertussen al een tijdje de navulbare, duurzame en 100% natuurlijke deodorant van WILD…
Je weet vast wel dat bier goed samengaat met bepaalde gerechten, maar heb je gehoord…
Als fanatieke kok heb je natuurlijk een goed uitgeruste keuken nodig. Hoe beter jouw keuken…
Bij de populaire Nederlandse winkelketen HEMA vind je een ruim aanbod hoogwaardige pannen en stijlvol…
View Comments
Dit lijkt me suprr smakelijk, ga ik zeker maken!
Deze waren echt heel lekker, bedankt!
zo net alle voorbereiding klaar ,over een uurtje kunnen we rollen ,verheug me al op deze lekkernij