Veganist worden? Alles in 1x laten? ffff, DAT KAN IK NIET! 😉 Wie zegt jou dat je alles in 1x weg moet laten. Dat bepaal je toch zelf?

Sommige zeggen inderdaad ik laat alles in 1x weg en hebben daar helemaal geen moeite mee. Maar voor de meeste is dat toch een stap te ver. Ze kennen de producten nog niet, weten niet wat in de plaats te eten, weten nog niet waar allemaal op te letten,… Dan is het veel makkelijker om het stap voor stap te doen.

Laat elke maand 1 ding weg

Je kan elke maand 1 ding weglaten en er iets positiefs voor in de plaats zetten. En zo laat je elke maand iets weg.

Een voorbeeldje: Eerste maand laat je vlees uit je menu en vervang je het door een groenteburger of seitan. De maand erop laat je vis, dan eieren, dan schakel je over op plantaardige melk, dan let je op wat er in verwerkt proucten zit,… en zo kom je stap voor stap dichter bij het veganisme. Ondertussen leer je nieuwe producten kennen en leer je creatiever te koken.

Traditionele bordje

Het traditionele bord van vlees, groenten en aardappelen ga je in het begin misschien nog aanhouden, door het vlees te vervangen door bijvoorbeeld een groenteburger. Maar na een tijdje ga je vanzelf wat andere zaken uitproberen en ga je waarschijnlijk afstappen van het standaard bord met 3 vakjes. Je maaltijden worden kleurrijker en lekkerder.

Sinds 2005 ben ik veganist. Maar bij mij is het ook niet van de ene dag op de andere gegaan. In 2000 werd ik vegetariër en zo ging ik stap voor stap – toen ik meer begon te weten wat er allemaal gebeurde – dingen weggelaten.

Aan de slag met vegan voeding

Wil jij graag meer en meer plantaardig gaan eten? Dan help ik je graag verder. > Meer info.

Hoe zit het met jou? Ben jij in 1x veganist geworden? Doe je het stap-voor-stap? Ik ben benieuwd, laat hieronder even je reactie achter.

Elke Aerts

Elke is veganist sinds 2005 en was daarvoor 5 jaar vegetariër. Ze probeert behalve vegan te leven ook zo veel mogelijk duurzame keuzes te maken. Met deze blog is het haar missie om de plantaardige (vegan) lifestyle zo toegankelijk mogelijk te maken en jou te inspireren om bewuster te eten en te leven. Omdat je met het maken van die keuze zo ontzettend veel kan bijdragen aan een betere wereld. Beter voor jezelf, maar ook voor je omgeving, het milieu en vooral de dieren.

View Comments

  • Hallo Elke,
    Dat is een prima artikel, dat zeer waarschijnlijk vele (nieuwe) overstappers via de weg van geleidelijkheid aan de hand meeneemt. Veganisme en veganist zijn termen die gek genoeg veel mensen een soort angst aanjaagt. Zij verwachten vaak een agressieve discussie (of beginnen die!) over het afwijzen van vlees en zuivel. In de praktijk voorkom ik dit door de term veganist/veganisme niet te noemen en aan te geven dat ik plantaardig eet. Als de mensen (collega's, vrienden, familie) doorvragen vertel ik de rest van het weglaten van zuivel en eieren.
    De tip om langzaam maar zeker zaken weg te laten en te vervangen door een plantaardige variant is uiterst bruikbaar.

Recent Posts

Gezondheidsrisico’s door PFAS in je pan

Koken is al lang niet meer het verplichte dagelijkse ritueel puur om ons te voeden.…

2 maanden ago

Tips voor veganistisch koken

Steeds meer mensen zoeken naar plantaardige alternatieven voor vlees, zuivel en eieren. Misschien wil je…

6 maanden ago

Duurzame en 100% natuurlijke deodorant van WILD

Wij zijn ondertussen al een tijdje de navulbare, duurzame en 100% natuurlijke deodorant van WILD…

1 jaar ago

Veganistisch koken met bier

Je weet vast wel dat bier goed samengaat met bepaalde gerechten, maar heb je gehoord…

2 jaar ago

Vier dingen die je nodig hebt in jouw keuken

Als fanatieke kok heb je natuurlijk een goed uitgeruste keuken nodig. Hoe beter jouw keuken…

2 jaar ago

HEMA pannen en servies; de perfecte match voor elke gelegenheid

Bij de populaire Nederlandse winkelketen HEMA vind je een ruim aanbod hoogwaardige pannen en stijlvol…

2 jaar ago