Veganisme stap voor stap

Veganisme stap voor stap

Veganist worden? Alles in 1x laten? ffff, DAT KAN IK NIET! 😉 Wie zegt jou dat je alles in 1x weg moet laten. Dat bepaal je toch zelf?

Sommige zeggen inderdaad ik laat alles in 1x weg en hebben daar helemaal geen moeite mee. Maar voor de meeste is dat toch een stap te ver. Ze kennen de producten nog niet, weten niet wat in de plaats te eten, weten nog niet waar allemaal op te letten,… Dan is het veel makkelijker om het stap voor stap te doen.

Laat elke maand 1 ding weg

Je kan elke maand 1 ding weglaten en er iets positiefs voor in de plaats zetten. En zo laat je elke maand iets weg.

Een voorbeeldje: Eerste maand laat je vlees uit je menu en vervang je het door een groenteburger of seitan. De maand erop laat je vis, dan eieren, dan schakel je over op plantaardige melk, dan let je op wat er in verwerkt proucten zit,… en zo kom je stap voor stap dichter bij het veganisme. Ondertussen leer je nieuwe producten kennen en leer je creatiever te koken.

Traditionele bordje

Het traditionele bord van vlees, groenten en aardappelen ga je in het begin misschien nog aanhouden, door het vlees te vervangen door bijvoorbeeld een groenteburger. Maar na een tijdje ga je vanzelf wat andere zaken uitproberen en ga je waarschijnlijk afstappen van het standaard bord met 3 vakjes. Je maaltijden worden kleurrijker en lekkerder.

Sinds 2005 ben ik veganist. Maar bij mij is het ook niet van de ene dag op de andere gegaan. In 2000 werd ik vegetariër en zo ging ik stap voor stap – toen ik meer begon te weten wat er allemaal gebeurde – dingen weggelaten.

Aan de slag met vegan voeding

Wil jij graag meer en meer plantaardig gaan eten? Dan help ik je graag verder. > Meer info.

Hoe zit het met jou? Ben jij in 1x veganist geworden? Doe je het stap-voor-stap? Ik ben benieuwd, laat hieronder even je reactie achter.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
vegan weekmenu

Schrijf je in en ontvang
ons gratis Vegan weekmenu

Vegan eten hoeft niet moeilijk te zijn. Met dit kant-en-klare weekmenu hoef je zelfs niet meer na te denken ;-) Recepten voor ontbijt, lunch en diner.

Eén reactie

 1. Hallo Elke,
  Dat is een prima artikel, dat zeer waarschijnlijk vele (nieuwe) overstappers via de weg van geleidelijkheid aan de hand meeneemt. Veganisme en veganist zijn termen die gek genoeg veel mensen een soort angst aanjaagt. Zij verwachten vaak een agressieve discussie (of beginnen die!) over het afwijzen van vlees en zuivel. In de praktijk voorkom ik dit door de term veganist/veganisme niet te noemen en aan te geven dat ik plantaardig eet. Als de mensen (collega’s, vrienden, familie) doorvragen vertel ik de rest van het weglaten van zuivel en eieren.
  De tip om langzaam maar zeker zaken weg te laten en te vervangen door een plantaardige variant is uiterst bruikbaar.

Praat lekker mee ...

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 • vegan kookboeken
 • Meest recente berichten

 • Recente reacties

 • Ook lezen?

  cadeuatips vegans

  13 beste cadeautips voor veganisten

  Of het nu gaat om een verjaardag, een huwelijksfeest, een housewarming party of de eindejaarsfeesten … cadeautjes kopen (en krijgen) hoort er simpelweg bij. Niet

  Vegan jeans - duurzaam

  Vegan jeans

  Als vegan kan het soms een uitdaging zijn om een vegan jeans te vinden. Daarom ging ik op zoek naar welke merken dit aanbieden. Naar

  Vegan riemen voor dames en heren

  Vegan riemen voor dames & heren

  Vegan riemen? Ja hoor, vegan draait niet alleen om eten. Een degelijke riem is vaak gemaakt van leder en dat is een dierlijk materiaal wat

  Download gratis weekmenu

  vegan weekmenu