5 ingrediënten vegan – Katy Beskow (review)

5 ingrediënten vegan - Katy Beskow - kookboek review

Er is net een nieuw boek “5 ingrediënten vegan” naar me toegestuurd dat ik kan reviewen. Het boek is recent in het Nederlands verschenen en is een vertaling van het boek 5 ingredient vegan wat een jaartje eerder uitgegeven was in Londen.

Een opmerking die ik vaak te horen krijg is dat veganistisch eten maken veel tijd kost. Alsof het allemaal heel moeilijk en Ingewikkeld hoeft te zijn.

Niet is minder waar en je kan ook makkelijke en snelle gerechten op tafel toveren. Zoals in eender welke keuken kan je iets snel maken of een uitgebreider en misschien wat feestelijker menu maken. De poke bowl die ik pas maakte bijvoorbeeld, daar heb je heel weinig werk aan.

Een ander veel gehoorde opmerking is dat mensen de ingrediënten niet kennen of kunnen vinden. In onze eigen boeken hebben we er rekening mee gehouden dat alles ook in de supermarkt vindbaar is, behalve een paar dingetjes die een leuke extra kunnen geven.

Het boek 5 ingrediënten vegan houdt ook met deze dingen rekening en zorgt ervoor dat de recepten makkelijk en snel te maken zijn. Dat is namelijk ook de ondertitel van het boek geworden 😉

5 ingrediënten vegan – 100 makkelijke en snelle recept

De naam maakt meteen duidelijk over wat het boek gaat. Het zijn allemaal recepten met slechts vijf ingrediënten. Olie, peper en zout tellen niet mee omdat waarschijnlijk iedereen dit al in huis heeft.

Wat ook heel handig is, is dat er een vermelding staat bij recepten die in de diepvriezer kunnen zonder aan kwaliteit in te boeten. Altijd handig om dan een grote portie te maken die je dan later kan opeten als je weinig tijd hebt.

Het boek start met een korte introductie over het boek, de ingrediënten die je zeker in huis moet hebben en het materiaal dat je nodig hebt.

Daarna (vanaf p.21) beginnen de recepten. Deze zijn onderverdeeld in vijf categorieën:

  • Soep
  • Lunch
  • Diner
  • Zoet
  • Basics

Het boek telt 224 pagina’s. De layout is minder mijn ding. Het is vrij minimalistisch en een rozige cover en binnenblad. Ik houd meer van een krachtige layout, maar dat is een persoonlijke smaak.

Op zich past het natuurlijk wel met de minimale ingrediënten die gebruikt worden.

Eerst dacht ik toen ik door het boek bladerde dat er niet van elk gerecht een foto in het boek stond, omdat er soms enkele recepten na elkaar stonden zonder foto er bij. Maar gelukkig is dat wel het geval. Soms staat er iets verderop een foto met enkele gerechtjes samen van de voorgaande pagina. Bij het recept staat dan een verwijzing naar waar de foto staat.

Sommige dingen moet je met een korreltje zou nemen. Zo bevat de sticky marmeladetofu inderdaad maar vijf ingrediënten, maar je eet dat niet zo als een volwaardig gerecht. Je eet daar bijvoorbeeld rijst (zoals ook afgebeeld staat op de foto) of iets anders bij. En bij de rijst staat slechts vijf minuten, maar hier gaat het om restjes waar je nog wat extra mee doet. Dus als je deze speciaal wilt maken, duurt het natuurlijk wel wat langer.

Maar al bij al is het dan nog niet zo heel veel werk hoor.  Maar ik wil dit er wel bij vermelden anders zou je denken dat alle volwaardige gerechten maar vijf ingrediënten bevatten. Het zijn dus eerder onderdelen of bijgerechten, bijvoorbeeld de rijst, een saus, een groentegerecht.

5 ingrediënten vegan - Katy Beskow - kookboek review

Qua voorziene porties denk ik dat we bij sommige gerechten de ingrediënten best verdubbelen. Bij een pastagerechtje zoals de rigatoni met geroosterde bimi wordt 150 gram rigatoni gebruikt voor twee personen. Dus slechts 75 gram per persoon. Ik kom daar niet mee toe en mijn vriend die veel sport zeker niet. Niet dat we dat gerecht niet gaan maken, maar een dubbele portie wordt het alvast.

Vegan roomkaas wordt enkele keren gebruikt, dus als je die recepten wilt maken, kan je dit best in huis halen. Je kan deze bijvoorbeeld hier bestellen >>

De baba ganoush wil ik binnenkort zeker gaan proberen en dan laat ik je weten wat ik ervan vond.

Wie is Katy Beskow?

Katy Beskow heeft haar eigen blog katybeskow.com. Ze maakt hiervoor recepten en geeft ook kooklessen. Ze werkt het liefst met verse, seizoensgebonden ingrediënten en met zo min mogelijk gedoe. Vandaar dat al haar boeken ook snelle recepten bevatten. Ze woont op het platteland va Yorkshire (Engeland)

Ze heeft nog vier andere boeken op haar naam staan:

Leuk te zien dat er weer een nieuw vegan kookboek uit is dat laat zien dat veganistisch koken niet moeilijk hoeft te zijn.

Vind je het interessant, kende jij het boek al, heb jij het in huis? Laat dan zeker even een reactie achter onderaan deze pagina.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
  • vegan kookboeken
  • Meest recente berichten

  • Recente reacties