Energy & vegan – Alexander Gershberg (Review)

Energy & Vegan - Alexander Gershberg - review

Met het boek Energy & Vegan van Alexander Gershberg krijg je inzicht in wat voeding met je lichaam doet. Het boek staat boordevol recepten die je energieniveau verbeteren. In mijn review lees je wat ik van het boek vind.

Energy & Vegan: review

Inhoud

Ondertitel is “Hoe plantaardig eten kan zorgen voor meer energie en welzijn”

Voeding kan ervoor zorgen dat we veel energie krijgen, het bepaald ook onze gedachtes en emoties. Door je eten aan te passen kan je ook je energieniveau en emoties aanpassen.

Het is dus niet alleen een vegan kookboek, maar ook macrobiotisch.

De Oosterse geneeskunde bevat 5 elementen: water, vuur, metaal, hout en aarde. Zo worden de recepten ook in 5 onderdelen verdeeld: licht, oppeppend, ontspannend, krachtig en diep.

In de introductie krijg je een beetje uitleg over het belang van yin en Yan en de 5 elementen.

In het begin van elk deel van de recepten, krijg je een korte uitleg waarvoor dat deel belangrijk is en wanneer je dat zou moeten eten.

Hoofdstuk 5 elementen uit het boek Energy & Vegan

Zo kan als je teveel aan het zweven bent wat aardse energie eten, en als je te druk en gestresst bent dingen eten die voor ontspanning zorgen.

Het boek heeft me wel geïnspireerd om terug meer misosoep te eten. Ik at dat vroeger wel vaker en er staat trouwens ook een recept in ons eigen boek, maar de laatste tijd heb ik het niet meer gegeten. Terwijl ik me meestal heel erg goed voel na het eten van een misosoepje.

Ingrediënten

Het boek maakt gebruik van pure, onbewerkte ingrediënten die het beste zijn voor je lichaam. Suiker, bewerkte vlees- of kaasvervangers, … zal je er niet in tegen komen.

Aangezien het boek geïnspireerd is door de Oosterse geneeskunde, worden er regelmatig ingrediënten gebruikt die minder makkelijk vindbaar zijn. Achteraan in het boek staat een lijstje met winkels in Amsterdam en bij de ingrediënten wordt vaak gesproken over Aziatische, Turkse en natuurvoedingswinkels. 

Ik som enkele van deze producten op met soms een link waar je het online kan bestellen want niet iedereen heeft zo’n winkels in de buurt.  

Ik vind het boek minder geschikt voor beginnende veganisten aangezien zo gedacht kan worden dat vegan heel moeilijk is omdat deze ingrediënten allemaal vreemd zijn.

Voor de veganist of macrobioot die wat meer uitdaging wil en nieuwe ingrediënten wilt proberen is het dan weer wel geschikt.

Layout van Energy & Vegan

Beetje beroepsmisvorming als grafisch ontwerper, maar ik vind het gebruikte papier prachtig.

Layout Energy & Vegan - recept

Alles is duidelijk en krachtig vormgegeven. Sommige kookboeken gebruiken lettertypes waardoor je niet eens kan lezen welk recept je gaat maken. Bij dit boek is alles duidelijk leesbaar. En de ondertiteltjes bij de gerechten geven het krachtige geheel toch een speelse toets.

Wie is Alexander Gershberg?

Alexander Gershberg is een vegan chef-kok. Hij is een Rus die opgroeide in Israël maar sinds 2006 in Amsterdam woont. Behalve door de Israëlische en Nederlandse keuken wordt hij ook beïnvloed door de Japanse keuken.

Toen hij in 2008 een erge huidziekte had, kreeg hij steeds zwaardere medicatie. Het probleem werd er echter niet mee verholpen en het werd steeds erger. Op aanraden van een vriendin ging hij macrobiotisch eten en niet alleen zijn huid flakkerde op, maar zijn hele fysiek en mind. 

Daardoor ging hij zich meer en meer verdiepen in wat voeding met je energieniveau kan doen en welk effect het op je gezondheid kan hebben.

In 2017 schreef Alexander Gershberg zijn eerste boek Vegan for Friends. Met als ondertitel: Verrassender recepten met een verhaal.

In 2019 verscheen dit boek: Energy & Vegan

Heb jij Energy & Vegan al bekeken en er misschien wat uit klaar gemaakt? Heel benieuwd wat jij ervan vond.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
  • vegan kookboeken
  • Meest recente berichten

  • Recente reacties