Groente & fruit – Claartje Lindhout

Claartje Lindhout

De kookboeken vliegen me tegenwoordig om de oren. Daar ben ik niet rouwig om, want ik maak links en rechts nog regelmatig gebruik van zo’n inspiratiebron. Bijvoorbeeld als mijn eigen fantasie me in de steek laat (of ik groenten in huis heb waar ik zo 1,2,3 niet weet wat ermee aan te vangen 😉

Omdat jij, net als ikzelf, door het grote aanbod ongetwijfeld wel eens moeite hebt om de betere kookboeken er uit te pikken, neem ik er dus af en toe graag één onder de loep. Zoals deze Groente & Fruit van Claartje Lindhout.

Groente & Fruit - Claartje Lindhout

De auteur zelf woont in Amsterdam, werkte sinds 2000 als chef, en heeft intussen haar vakgebied uitgebreid naar de visuele kant. Als foodstylist en auteur van kookboeken. Deze Groente en fruit bijvoorbeeld.

Klein maar krachtig

Groente & fruit (de titel zegt genoeg) is eindelijk weer eens een 100% plantaardig kookboek. Na tig vegetarische kookboeken is dat weer eens een verademing. Ik improviseer wel eens graag, daar niet van, maar het is evengoed ook wel eens handig wanneer ik me helemaal geen zorgen hoef te maken over de ingrediënten.

Dit kookboek is bepaald geen uitgebreide encyclopedie, maar bevat een dertigtal recepten met werkelijk adembenemende en uitnodigende foto’s. Geheel in de lijn der verwachting van een foodstylist natuurlijk.

Alle recepten zijn bovendien ook nog eens behoorlijk origineel. Vrij van dooddoeners als pakweg gevulde paprika’s. Niks op tegen trouwens, ik ben gek op gevulde paprika’s, maar heb daar inmiddels wel meer dan genoeg recepten van.

Nee, in plaats daarvan krijg je oor- en oogstrelende recepten voor o.a. ‘truffelaardappelsalade met avocado‘, ‘gepocheerde perzik met marsepein‘, of een ‘risotto met zeekraal, lamsoor, basilicum en een snuifje gemalen koffie‘.

Klink verrassend. Is het ook 🙂

Ondanks de klinkende omschrijvingen zijn de recepten meestal vrij eenvoudig. Eenmaal alles uitgeprobeerd kan je zeker ook nog verder experimenteren met andere smaakcombinaties, en ook qua presentatie kan dit boek zeker inspiratievol zijn. De meeste recepten vragen bovendien niet veel tijd (de bereidingstijd staat netjes vermeld, wat ik in m’n eigen e-books ook eens moet gaan invoeren ;), en zitten gemiddeld rond de dertig tot veertig minuten.

Register Groente en fruit

Categoriegebrek en vage ingredienten?

Minpuntjes zijn er helaas ook, al zijn die niet onoverkomelijk. Zo kan ik weinig met specifieke ingrediënten als ‘banaansjalotten‘ (echt nooit van gehoord) en iets als ‘taggiasche olijven‘. Maar natuurlijk kan je die vervangen door een versie die je wel kent. Zoveel impact lijkt me dat nu niet te hebben. En misschien ligt het aan mij dat ik niet weet hoe taggiasche olijven er uit zien :-/

Bij een eerste oppervlakkige blik heeft het register schijnbaar geen structuur en lopen alle categorieën kris kras door elkaar. Zo begint het boek met een salade, gevolgd door nog een (weliswaar warme) salade, en dan weer een dessert. En nergens staat vermeld of je nu eigenlijk een voor- of hoofdgerecht aan het maken bent. Knap lastig als je het mij vraagt.

Toch is die indeling er wel degelijk, al werd die me pas duidelijk na het lezen van de inleiding. Dat klinkt natuurlijk idioot van me, maar ik vrees dat er nogal wat mensen zijn die die inleiding, net als ik, helemaal niet als eerste lezen (help me, en knik instemmend 😉

Enfin, dan blijkt dat Groente & fruit is ingedeeld als 10 verschillende 3-gangen menu’s, waar je achteraf natuurlijk ook mee kan schuiven. Zodra je dat weet is het wel weer tof…en praktisch!

Moeders

De enige (ietwat grappige) kanttekening die ik heb staat eveneens in de inleiding. Daarin wordt vermeld dat – ik citeer losjes- ‘veganistisch eten neerkomt op het niet eten van iets wat een moeder heeft.

Lijkt me eerder een definitie van vegetarisme, want ik heb nooit geweten dat honing en zuivel een moeder hebben 😉

Maar goed, daar hoeven we natuurlijk niet echt over te gaan zeiken. Samengevat kunnen we stellen dat Groente & fruit een meer dan aardig kookboek is. Met frisse en vaak originele recepten die er stuk voor stuk onweerstaanbaar uitzien. En wat ik reeds uit het boek heb klaargemaakt heeft me ook allerminst teleurgesteld.

Is Groente en fruit reeds in je bezit en heb je er al een recept uit klaargemaakt? Laat hier dan zeker een reactie achter!

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
  • vegan kookboeken
  • Meest recente berichten

  • Recente reacties