Alkalisch eten? Wat moest ik me daarbij voorstellen. Gelukkig leggen schrijvers Natasha Corrett en Vicki Edgson dat in het begin van hun boek uit.
Het meeste eten is veel te zuur en daarvan gaat je lichaam en geest klachten ondervinden. Deze klachten kunnen echt allerlei zijn zoals migraine, spierpijn, last van de spijsvertering, last van je huid, stemmingswisselingen,…
Voorsprong als veganist
Gelukkig heb je veganist (of met een meer plantaardige levensstyle) al een groot deel van deze zure producten geschrapt, nl. vlees, vis, melk, eieren. Deze doen je lichaam echt geen goed. Andere producten zijn dan weer heel base (het tegenovergestelde van zuur) Je zou het niet verwachten maar citroen bijvoorbeeld is heel alkalisch en dus niet zuur, alhoewel het zuur smaakt. En suiker? Die is dus heel verzurend.
Allemaal vegetarisch
Alle recepten zijn vegetarisch, maar niet allemaal veganistisch. Eieren, honing, schapenyoghurt,… staan bij de recepten, maar die kan je wel vervangen door een plantaardig alternatief. Ik denk dat ongeveer de helft van de recepten vegan zijn, er staat dan een icoontje van een plantje bij het recept en bij de ander kan je eenvoudig de feta weglaten of de rest vervangen.
Soms worden er zuurdere producten gebruikt omdat ze qua voedingswaarde dan wel weer goed zijn. Als je het dan combineert in een gerecht met heel alcalische ingrediënten heb je een neutrale en gezond gerecht.
Je handen vormen je maag
Wat mij het meest bijgebleven is, is dat als je van je handen een kommetje maakt, dat dat overeenkomt met de grootte van je maag en dus ook je portie is om te eten. f#!% ik eet echt veel te veel. Dat eet ik zeker 2 à 3 keer op.
Detoxen en dan je levensdoel veranderen
Je hebt de detoxfase waarin je vanalles uit je menu schrapt om je lichaam eerst te reinigen. Je krijgt 5 dagen volledig ingevuld wat je doorheen de dag kan eten: ’s ochtends, lunch, snack en diner. Als je lichaam volledig gezuiverd is, kan je overschakelen op de rest van de recepten: de lifestyle-fase. Ook hier krijg je een menu voorgeschoteld (voor 5 dagen) wat je gedurende de ganse dag kan eten, dat is wel zo handig omdat je anders maar wat lukraak doet. Nadien kan je spelen met de rest van de recepten uit het boek.
In Honestly Healthy staat recepten voor ontbijt, voorafjes en soep, salades, hoofdgerechten, tussendoortjes en desserts. Tot nu toe heb ik 1 recept uitgeprobeerd: Selderijsalade met noten (zie foto) en die was alvast heel lekker.
Heb jij al recepten uit het boek getest?