Ik ben een planteneter … Net als jij – Boele Ytsma

Ik had de luxe om een exemplaar van het boek ‘Ik ben een planteneter…net als jij‘ van Boele Ytsma te mogen recenseren. Dat doe ik dan ook met plezier.

Boele Ytsma

Misschien eerst even wat uitleg over de auteur: Boele Ytsma (1968) is een Nederlandse schrijver, theoloog en – zoals je op zijn talloze video’s kan zien- een enthousiast pleiter voor plantaardige voeding. Via zijn bedrijf/website De Planteneter laat hij anderen kennismaken met de voordelen van plantaardige voeding. Via artikelen, lezingen, workshops en cursussen heeft hij inmiddels duizenden mensen geïnspireerd tot een gezondere en energiekere levensstijl.

Zoals je in het boek zal lezen komt hij zelf van behoorlijk ver. Net als (bijna) elke westerse burger werd hij opgevoed met een eetpatroon van voornamelijk vlees, wat vis en vooral véél zuivel. Ook kampte hij destijds met een behoorlijk overgewicht, darmklachten en allergieën, waarbij de twee eerstgenoemden de aanleiding waren om op zoek te gaan naar een passend dieet. Dat (eiwitrijke) dieet leverde hem dan wel het nodige gewichtverlies op, maar helemaal geen betere lichamelijke gezondheid. Dat betekende hét startsein van een interessante zoektocht naar het ideale eetpatroon van de mens. Of beter: voor welk voedsel zijn we gemaakt en wat moeten/kunnen we vermijden?

Ik ben een planteneter - Boele Ytsma

Ik ben een planteneter … net als jij

Wat die zoektocht hem heeft opgeleverd (heel wat) en wat dit voor jou kan betekenen, is waar het in dit boek om draait. ‘Ik ben een planteneter…net als jij‘ vertelt zijn persoonlijke verhaal en zijn ervaringen met zijn nieuwe eetpatroon, doorspekt met een indrukwekkend arsenaal aan parate kennis over het functioneren van het menselijke lichaam. Dat – en de gigantische hoeveelheid wetenschappelijk onderbouwde feiten (die blijkbaar nooit serieus worden genomen) – maken al vroeg in het boek duidelijk dat we te maken hebben met iemand die tijdens zijn zoektocht niet over één nacht ijs is gegaan en zichzelf behoorlijk heeft onderwezen. Hij weet waarover hij schrijft en ziet dagelijks, bij zowel zichzelf als anderen, het tastbare bewijs van zijn theorieën.

Extra tof is het feit dat hij een mooie schrijfstijl hanteert, alles doorweeft met de nodige humor en (zelf)relativering, en respectabel omgaat met wat ik gemakshalve als ‘de vijand’ zou betitelen (aka, de vlees – en zuivelindustrie). Uitgezonderd enkele rake feiten over de daaruit voortgekomen ‘voedingswaren’ is Ytsma er niet zozeer op uit deze een hak te zetten. Hij is bepaald geen activist, maar simpelweg bezorgd over de mens en diens heerschappij over de voedselketen, de steeds driester oprukkende welvaartsziekten, en de  toestand van de wereld in het algemeen. Het allermooiste is echter dat hij daadwerkelijk met een oplossing voor de dag komt.

De focus ligt op de manier waarop een plantaardige levensstijl kan bijdragen aan een goede (volks)gezondheid, zodat je energiek en vitaal door het leven kan, en het bovendien de grote problemen van deze tijd – dierenwelzijn, voedselschaarste en het klimaat- positief kan beïnvloeden of zelfs beëindigen. Door simpelweg te eten waarvoor je gemaakt bent!

De relatie tussen een plantaardige levensstijl en betere sportprestaties in het laatste hoofdstuk (Ytsma is een fervent hardloper) is wat minder aan mij besteed, maar dat komt misschien net door het feit dat ik zelf nog geen plantaardige levensstijl hanteer;-) Wie weet hoe ik daarover denk als ik eindelijk de stap heb gezet.

Kortom: ‘Ik ben een planteneter…net als jij‘ is een page-turner van jewelste. Je zal je tijdens het lezen vaak afvragen waarom we zoveel rotzooi in ons lijf proppen en we onszelf laten wijsmaken dat het ook nog goed voor ons is. Daar staat tegenover dat dit boek als motivator zijn gelijke niet kent en het je absoluut duidelijk maakt dat machteloosheid tegen ziekten, geldbeluste industrieën en de genoemde wereldproblemen helemaal niet hoeft te bestaan. Minstens driemaal per dag kan je tijdens je maaltijd namelijk het verschil maken.

Ik ben een planteneter…net als jij‘ valt te omschrijven als het boek dat ik graag zelf op de wereld had gezet. Ware het niet dat ik qua kennis Boele Ytsma’s schoenveters niet eens kan strikken:-) Aanrader dus!

>> Je kan ‘Ik ben een planteneter…net als jij’ hier bestellen

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest

Praat lekker mee ...

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  • vegan kookboeken
  • Meest recente berichten

  • Recente reacties