La Cucina Verde – Miki Duerinck & Kristin Leybaert

Miki Duerinck & Kristin Leybaerts van De Vegetarische Kookstudio zijn voor mij nostalgie. En hoewel dat waarschijnlijk oneerbiediger klinkt dan m’n bedoeling is, heb ik over beide dames dus niets dan lof.

Ik heb het dus ooit al eerder gezegd maar ik doe het gewoon nog een keer; hun ‘Donderdag Veggiedag’ kookboek was voor mij een soort kookbijbel. Toen ik hun boek destijds in handen kreeg, was ik in de keuken namelijk nog zo groen als gras. Ik wist niet eens hoe ik het fornuis moest aanzetten, laat staan dat ik ook maar 1 flauw idee had wat je met groenten allemaal kon doen.

Het desbetreffende boek was dus mijn eye-opener’. De recepten waren makkelijk en vooral erg lekker. En er stonden ook nog eens handige bijgerechten bij vermeld!

Kortom; dankzij de dames van De Vegetarische Kookstudio heeft Elke er niet meer over gedacht me in te ruilen voor een exemplaar dat wel fatsoenlijks kon koken haha! Bovendien had ik vanaf dat moment de veggie/vegan smaak ook echt compleet te pakken en ontdekte ik dat koken iets was wat ik echt graag deed.

Dus Miki en Kristin…bedankt om mijn leven zinvol en aangenaam te maken 🙂

La Cucina verde - vegetarisch genieten all'italiano - Miki Duerinck en Kristin Leybaert

Op de Italiaanse toer met La Cucina Verde

Dit gezegd zijnde; na het genoemde Donderdag Veggiedag kookboek hebben ze daar in hun kookstudio bepaald niet stilgezeten. Als ik het goed heb, hebben Miki en Kristin inmiddels 5 kookboeken op hun palmares, waaronder o.a.; Veggie voor starters, Veggie burgers, balletjes & broodbeleg en hun meest recente aanwinst: La Cucina Verde.

Waar we het in deze recensie dan ook over gaan hebben!

Zoals de naam en het onderschrift ‘vegetarisch genieten all’Italiana’ al doet vermoeden, gaan Miki en Kristin in dit boek aan de slag met de Italiaanse keuken. Maar dan vegetarisch en aldus met een volkomen vrije interpretatie van Italiaanse gerechten.

Interpretaties waar de gemiddelde Italiaan wellicht pislink van wordt en waarbij deze hoopte dat je mensen nog gewoon voor de leeuwen kon gooien haha! Maar hey…dat is hun probleem ;)).

De veggies en vegans die van Italiaanse smaken houden, kunnen met dit boek in elk geval hun lol op. En hoewel er natuurlijk voldoende aandacht wordt geschonken aan pasta’s en pizza, zijn de recepten zeer divers (o.a. ook soepen, antipasti en desserts) en vaak bijzonder creatief qua ingrediënten. Een recept voor een pizza met fruit zie je bijvoorbeeld al niet elke dag.

Voldoende geschikt voor vegans?

Het doet me goed om te zeggen dat dat inderdaad het geval is. De meerderheid van de recepten in La Cucina Verde is zelfs volledig veganistisch. En van een groot aantal andere kan er – al dan niet met behulp van een plantaardig alternatief voor kaas– makkelijk een vegan versie gemaakt worden. Dit staat dan ook aangegeven met handige icoontjes.

Slechts sporadisch komt er een recept voorbij met eieren en/of een type kaas die zich al wat lastiger naar een vegan variant laat vertalen. Maar ook daar kan een beetje creatieve kok wel een mouw aanpassen. Het staat dan alleen niet vermeld natuurlijk.

Hoe dan ook; de verhouding vegan/veggie is wat mij betreft wel voldoende om je als veganist door dit boek te laten verleiden. Zelfs meer nog dan de eerdere werken van De Vegetarische Kookstudio zijn de vegan recepten in de overhand. Een meer dan goede ontwikkeling 🙂

Valt er iets te klagen?

Weinig eigenlijk, op een paar persoonlijke dingetjes na dan. Zo zou de coverfoto zowat de laatste foto zijn die ik zelf zou kiezen (er staan er tientallen betere in het boek) en vind ik het persoonlijk ook jammer dat er niet van ieder gerecht een foto is.

Noem me raar maar als ik een recept uit een kookboek wil klaarmaken, heb ik graag een idee hoe het er uiteindelijk moet gaan uitzien. Om de 1 of andere reden vind ik dat juist het grote voordeel van een kookboek.

Daar staat dan weer tegenover dat er meer ruimte is voor extra recepten. Ik heb de recepten niet geteld maar wees gerust; als het over kwantiteit gaat, krijg je meer dan genoeg waar voor je geld. En kwalitatief zijn de paar dingen die ik reeds geprobeerd heb, alvast ook de moeite.

Over de vermelde vegan (kaas)alternatieven zoals o.a.; toffuti, mozzarisella, edelgistvlokken,.. staat verder niet veel informatie vermeld maar hey…ik mag aannemen dat de meeste veggies en vegans die producten inmiddels wel kennen, toch? Anno nu zijn die dingen ook nog eens makkelijk te verkrijgen. Is het niet bij je lokale natuurvoedingswinkel, dan zeker wel online (daar vind je namelijk alles :)).

Los van die paar kanttekeningen, valt er dus wederom helemaal niks op La Cucina Verde aan te merken. De recepten zijn, zoals we van de dames gewend zijn, overwegend eenvoudig, altijd lekker en vaak behoorlijk origineel qua ingrediëntenkeuze.

Zowel veggie als vegans halen met La Cucina Verde dus een prima kookboek in huis waar ze uren, dagen en zelfs jaren ‘piacere’ aan zullen beleven. Sla je slag als je van de Italiaanse keuken wil genieten!

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
  • vegan kookboeken
  • Meest recente berichten

  • Recente reacties