Quinoa Revolutie – Patricia Green en Carolyn Hemming

Wie op zoek is naar informatie over quinoa, zal in de plaatselijke boekhandel al wel een het boek Quinoa revolutie zijn tegengekomen. Ik dus ook.

De omvang van het boek valt sowieso niet te negeren, en ook de subtitel ‘150 heerlijke en originele recepten met het superfood quinoa‘, nodigt alvast uit tot een inkijkje. Een recensie van dit lijvige werkstuk kon – nu we het thema quinoa toch aangesneden hebben – natuurlijk niet uitblijven!

Quinoa revolutie - Patricia Green en Carolyn Hemming

De auteurs

De in Noord-Amerika woonachtige zussen Patricia Green en Carolyn Hemming noemen zichzelf gekscherend ‘The Quinoa Sisters‘. Beiden zijn behept met een bovengemiddelde hunkering naar gezonde voeding, en geven daarbij de voorkeur aan quinoa. Een plant die volgens hen het meest complete superfood ter wereld is.

Hun boek Quinoa revolutie spreekt wat dat betreft boekdelen. Het is – behalve een kookboek – vooral een zeer uitgebreide ode aan het graan dat geen graan blijkt te zijn.

Quinoa revolutie - review

Interessant en informatief

De cover – zie hierboven – lijkt nogal saai, maar het moet gezegd dat de inhoud qua vormgeving en plaatjes (i love plaatjes) erg kleurrijk en appetijtelijk is. Mijn speekselklieren worden bij het zien van de foto’s van de recepten in elk geval behoorlijk opgewonden. Een goed teken!

Pluspunt is de zéér uitgebreide informatie aan het begin van het boek. Er wordt door de zussen o.a. uit de doeken gedaan waarom quinoa hun hart en ingewanden gestolen heeft, welke soorten quinoa en afgeleide producten er zijn, hoe veelzijdig het is, en wat de toegevoegde waarde van de zogenaamde wonderplant is aan de wereldgezondheid, inclusief tabellen met gedetaileerde voedingswaardes en andere praktische gezondheidsinfo.

Kortom: voor wie dit boek in huis haalt heeft het gewas quinoa geen geheimen meer.

Niet zonder vlees

Wie mij een beetje kent weet drommels goed dat ik niet noodzakelijk of gezondheidsinformatie zit te wachten. Het is zeker mooi meegenomen, daar niet van, maar het gaat me er natuurlijk vooral om dat ik hier een paar goede recepten kan scoren 🙂 Als die alle 150 goed zijn, kunnen we wel van een topboek spreken.

Helaas voor de veganist zijn niet alle recepten veganistisch, of zelfs überhaupt vegetarisch. Dat laatste is – gelukkig – wel in de meerderheid. Evengoed staan er recepten in met kip, zalm, biefstuk en diverse kazen. Daar had ik bepaald niet op gerekend. Aan de andere kant was het natuurlijk behoorlijk naïef van me om klakkeloos aan te nemen dat een kookboek met quinoarecepten automatisch vrij zou zijn van dierlijke producten. Me so stupid!

De aanschaf waard?

Dat is nu wellicht de (vegan)hamvraag. Aangezien ik het boek pas een weekje in huis heb, is dat nog lastig te beoordelen. Bij een eerste doorbladering van de recepten lijkt er op zich weinig aan de hand. Een vegetarisch recept valt meestal wel makkelijk aan te passen (laat de kaas of ei weg of vervang ze door een alternatief). Sterker: m’n favoriete kookboeken zijn dikwijls gewoon vegetarisch.

Middels een, respectievelijk groen en blauw, icoontje wordt ook aangegeven of een recept veggie of vegan is. Het vegan icoontje is royaal aanwezig in het eerste en tweede hoofdstuk (ontbijt en salades, snacks, bijgerechten), kan er mee door in het derde (soepen en stoofpotten), maar verliest veel van z’n pluimen in het vierde en (vooral) vijfde deel. Zijnde maaltijden en (AAAARRRGGGHH) desserts!

In die laatste kom je natuurlijk ook geen vlees tegen (jek!). En desserts met quinoa…dat spreekt ten huize De Kock zwaar tot de verbeelding! 🙂

quinoa revolutie - review

Maar goed, de recepten waarbij – naast quinoa – vlees of vis de dienst uitmaken liggen natuurlijk een stuk gevoeliger, maar daar zou je eventueel wel gebruik kunnen maken van seitan of tofu (al weet ik dat niet iedere veganist daarop zit te wachten). In ieder geval is er vrijwel nergens sprake van hele lappen biefstuk op een bedje van quinoa 😉

M’n persoonlijke eindoordeel is dus overwegend positief. Tenzij je het als veganist vertikt om een boek met – al dan niet sporadische – verwijzingen naar vlees of vis aan te schaffen, biedt het zeker genoeg toffe recepten en toekomstige inspiratie. Of het je centen (€ 19,95) écht waard is kan ik echter moeilijk in jouw plaats beoordelen.

Heb je een bovenmatige interesse in quinoa…dan zou ik de aanschaf zeker overwegen. Zoniet; dan adviseer ik je om het boek eerst eens aan een korte inspectie te onderwerpen.

Heb je het boek al, of heb je sowieso al een favoriet quinoa recept?

Laat het me dan zeker weten onderaan dit artikel.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
  • vegan kookboeken
  • Meest recente berichten

  • Recente reacties