Vleesch – De vegetarische slager (boek review)

Vleesch - De Vegetarische Slager - review kookboek

De vegetarische slager kennen we ondertussen allemaal. Dit merk van vleesvervangers begon 10 jaar geleden als een kleine winkel en heeft nu vleesvervangers te koop in meer dan 45 landen. Recent verscheen hun boek “Vleesch – 100x een plantaardige ode aan vleesklassiekers” 

Vaak wordt er gezegd “Waarom zou je als vegan iets eten dat op vlees lijkt?”. Het feit is dat de meeste veganisten niet vegan zijn geworden omdat ze geen vlees lusten. Sommige waren zelfs verzot op de smaak, maar toen het tot hen door drong dat daar eerst een dier voor moest sterven, voelden ze de behoefte niet meer om vlees te eten. Maar de smaak vonden ze wel lekker, dus waarom dan geen vleesvervanger met de smaak van vlees eten?!

Weet je niet goed wat te doen met de vleesvervangers van de vegetarische slager? Of wil je wel eens iets anders eten dan stoemp met worst of een burger? Dan vind je in dit boek heel wat smakelijke recepten.

Recepten Vleesch - De Vegetarische slager kookboek

Vleesch – de inhoud

Het boek begint met – behalve het voorwoord – het ontstaan van de Vegetarische slager. Hierna worden 4 mythes de das om gedaan, gevolgd door tips en tricks van experts over wat je zoal met de vleesvervangers van de Vegetarisch slager kan doen.

De recepten zijn in vijf onderdelen verdeeld:

  • Doordeweecks (31 recepten)
  • Ontbijt, lunch & brunch (15 recepten)
  • Weeckend (17 recepten)
  • Lecker snacken (18 recepten)
  • Traditie (19 recepten)

Bij elk recept staat hoeveel porties het recept bevat en wat de tijdsduur is om het recept te bereiden.

De meeste recepten zijn gemaakt door José en Fleur van Mil. Daarnaast maakten nog enkele andere chefs en bekenden zoals astronaut Andreé Kuipers een recept voor het boek. In de inhoudstabel, die je bij elk hoofdstuk vindt, zie je hun namen bij het recept staan. Op de pagina van het recept staat deze persoon uitgelicht met hun visie op vegetarisch eten.

Recepten Vleesch - De Vegetarische slager kookboek

Voor wie is het boek Vleesch geschikt?

De kipstuckjes, rulgehackt en ereburger van de Vegetarische Slager zijn vegan. De bratwurst en gehacktballetjes bevatten ei en zijn dus niet vegan. Je zou de braadworsten in de recepten dan wel kunnen vervangen door bijvoorbeeld de worsten van Beyond Meat. Ook met de worstjes van Taifun wil ik die gerechten zeker nog eens een keertje proberen.

Behalve de vegetarische vleesvervangers zie ik niet onmiddellijk andere dierlijke producten bij de recepten vermeld staan. Zo staat er bij de recepten plantaardige margarine, plantaardige roomkaas, plantaardige mozzarella, plantaardige kookroom en plantaardige mayonaise. Goed dus dat ze hier voor de vegan variant kiezen.

Dit boek is ideaal voor de vleesliefhebber die toch liever geen (of minder) vlees wil eten omwille van de dieren of het milieu. Zeker ook handig als je voor familie of vrienden wilt koken die al dat vegetarisch of veganistisch nogal vreemd vinden. Zo kan je hen laten zien dat het ook gewone gerechten zijn zoals ze die zelf kennen en met dezelfde smaken.

Ken jij het boek Vleesch van de Vegetarische slager al? Lijkt dat iets voor jou? Laat dan zeker een reactie achter onderaan deze pagina.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest

Eén reactie

  1. Ik las bij de reacties een vraag: is de mens carnivoor, herbifoor of omnifoor? De medische wetenschap kan het antwoord geven: van oorsprong is de mens herbifoor. Carniforen hebben korte darmen om verteerde vleesresten snel naar buiten te werken. Herbiforen hebben een lange darm om vezels te kunnen verteren die daar veel langer over doen. Een herbifoor die vlees eet kan problemen krijgen met zijn spijsvertering. Maar in de loop van de eeuwen heeft de mens zich wel min of meer aangepast en is een omnifoor geworden. Toch is het verstandig om vlees te laten staan en vleesvervangers zijn daar uitstekend voor!

Praat lekker mee ...

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  • vegan kookboeken
  • Meest recente berichten

  • Recente reacties