Ik heb al enkele jaren een vlier in mijn tuin staan en op dit moment zijn de besjes rijp. Tijd dus om vlierbessensap en vlierbessensiroop te maken.
De natuur geeft ons wat we nodig hebben wanneer we het nodig hebben. Zo draagt de vlier zijn bessen in de herfst, wanneer we extra weerstand kunnen gebruiken. En deze bessen bevatten veel vitamines en hebben ontstekingsremmende en anti-oxidante eigenschappen. Ideaal dus om je weerstand een boost te geven.
Nu denk je misschien “dan ga ik een trosje vlierbessen plukken en ze oppeuzelen”. Dit doe ik altijd met de bramen in mijn tuin, maar dat gaat jammer genoeg niet bij de vlierbessen, want deze moeten eerst gekookt worden aangezien ze anders je lichaam overhoop kunnen halen, en dan niet op een positieve manier 😉
Je kent de vlierbessensiroop misschien van in de natuurwinkel en zelfs in de supermarkt hebben ze deze. Als je verkouden bent of grieperig kan je een lepeltje siroop hiervan eten.
Maar je kan het ook zelf maken. Gebruik hiervoor enkel de rijpe zwarte besjes. De rotte, groene of rode besjes aan de scherm van de vlier gooi je weg. Ik heb mijn ladder erbij genomen omdat ik anders niet aan de bovenste bessen geraakte en met deze beneden had ik veel te weinig. Uiteindelijk had ik – als ik de steeltjes verwijderd had – 360 gram bessen. Ik heb er nog een paar laten hangen zodat de vogeltjes ook te eten hebben.
Om het extra gezond te maken dacht ik “wat is er nog zoal goed als je verkouden aan het worden bent?” En daarom voeg ik in het onderstaande recept ook gember, tijm, kaneel en kruidnagel toe. Lekker verwarmende winterse smaken.
De bessen kan je koken met een beetje water en er sap van maken, maar aangezien de smaak van het sap nogal fel is, en om het langer te bewaren wordt er meestal siroop van gemaakt.
Heb je geen vlierbessen in je tuin of in je omgeving staan, dan kan je ook vlierbessen kopen.
Ingrediënten
Bereiding
Dit is goed voor zo’n 250 ml sap.
Ingrediënten
Bereiding
Ingrediënten
Bereiding
Met dit recept kan je naar hartelust variëren. Gebruik minder water tijdens het koken (gewoon een bodempje) om een dikker sap te hebben, gebruik (meer) suiker om het stroperiger te krijgen. Laat alle kruiden weg of gebruik veel meer voor een fellere smaak. Maak het minder of meer zoet. Alles kan 😉
Ik heb wat meer water gebruik tijdens het koken omdat ik wat meer hoeveelheid wilde en ik niet aan meer bessen geraakte. Voor de manier waarop ik het gebruik, in een drankje, maakt dit niet zoveel uit. Maar als je het echt als een siroop wil gebruiken, bijv. op een pannenkoek, dan kan je beter weinig water gebruiken bij het koken en het met de suiker laten indikken.
Om het de volgende dagen te gebruiken, kan je het in de koelkast zetten. Wil je een voorraadje aanleggen dan kan je het hete sap of de hete siroop in gesteriliseerde potten gieten. Of je kan het ook in de diepvriezer bewaren.
Heb je geen zin om er zelf mee aan de slag te gaan, dan kan je ook vlierbessensap kopen zoals deze die ambachtelijk gemaakt is zonder extra toevoegingen of biologische vlierbessensiroop zonder suiker.
Maak jij je vlierbessensiroop of – sap zelf? Laat me dan even weten of jij het liever dikker of dunner hebt en of je ook extra kruiden gebruikt. Ga je dit voor het eerst eens maken, laat me dan zeker weten wat je ervan vindt.
Koken is al lang niet meer het verplichte dagelijkse ritueel puur om ons te voeden.…
Steeds meer mensen zoeken naar plantaardige alternatieven voor vlees, zuivel en eieren. Misschien wil je…
Wij zijn ondertussen al een tijdje de navulbare, duurzame en 100% natuurlijke deodorant van WILD…
Je weet vast wel dat bier goed samengaat met bepaalde gerechten, maar heb je gehoord…
Als fanatieke kok heb je natuurlijk een goed uitgeruste keuken nodig. Hoe beter jouw keuken…
Bij de populaire Nederlandse winkelketen HEMA vind je een ruim aanbod hoogwaardige pannen en stijlvol…
View Comments
Oh, vind je nu nog vlierbessenn? In gent zijn ze al alkemaal verschrompeld.
Vorige maand was ik verkoudrn en had ik mijn medicijntje op de snelle manier gemaakt... een srietal trossen van een boom vederop in De straat, gekookt met appelsap. Maar Dan Steele ik het verder plukken alsmaar uit en helaas, maandag Warren er zelfs aan het bosje b8jna alleen maar verschrompelde bessen. Of kleine trodden met bessen in verschillende rijpheidsstadia.
Bij een boom in de buurt waren ze vorige week zelfs nog allemaal groen. Deze beginnen nu rood en zwart te worden. Jammer dat jij er bij jou in de buurt geen meer hebt.