Vorig jaar had ik al eens een blogbericht geschreven over hoe je zelf notenmelk kan maken. Op zich heel makkelijk, maar het meeste tijd steek je in het scheiden van de notenmelk en de pulp. Dus de notendoek of kaasdoek uitwringen tot al het vocht er uit is.
Nu kwam ik een oplossing tegen die dat veel makkelijker maakt: de ChufaMix. In de beker doe je het water en in de filter doe je de noten of zaden. Dan kan je met eender welke staafmixer beginnen mixen en de noten vermengen zich met de zaden. Maar – en dat is het handige aan dit toestel – de pulp blijft achter in de filter. Er is ook nog een staaf bijgeleverd waarmee je in de filter kan gaan om alle noten- of zadenmelk er tot de laatste druppel uit te halen.
Wat kan je zoal maken met de ChufaMix?
- Allerlei notenmelk zoals amandel, hazelnoot, walnoot, pinda, kastanje, Braziliaanse noten, cashew, pistache, macadamia,…
- Granendrank: met voorgekookte haver, rijst, spelt, gierst
- Zadenmelk: quinoa, sesam, hennep, pompoenpitten, zonnebloempitten,…
- Sojamelk: met voorgekookte sojabonen
De meeste plantaardige melk die je in de winkel tegenkomt is gezoet; soms met suiker soms met agavesiroop. Dit omdat koemelk ook zoeter van smaak is, lactose = melksuiker. Dus dat zoete is wat de meerderheid van de mensen gewend is. Mocht dat ook jouw voorkeur hebben bij een plantaardige melk, dan kan je er onder andere agavesiroop of stukjes dadel aan toevoegen.
In onderstaande video doen Stijn (en Snoopy) het even voor 🙂
Europees toestel
De ChufaMix wordt in Europa, nl. Spanje, geproduceerd en is BPA vrij. Tegenwoordig worden toestellen (zowel elektrische als niet elektrische) zo gemaakt dat ze na een vooraf bepaalde periode stuk gaan of slijten zodat je een nieuwe moet kopen. Kijk maar naar een keukenmachine bijvoorbeeld. Ik heb er hier eentje staan die meer dan 30 jaar oud is, van mijn grootouders gekregen. Koop anno nu een soortgelijk toestel, en het zal nooit 30 jaar meegaan. De Chufamix is ontworpen zonder deze geplande veroudering.
ChufaMix kopen
Wil jij zelf ook zo’n Chufamix en op die manier een heleboel PMD-afval vermijden?
Recept: Vegan milkshake met pindamelk, cacao en munt
Pindamelk is glutenvrij en uiteraard lactosevrij. Het pas perfect in koffie en thee of als basis voor een vegan milkshake en smoothies. Oude geschriften bevestigen al het gebruik hiervan in Spanje (Zaragoza) en Japan.
Dit recept (afkomstig van plantmilk.org) is een ideale snack tijdens de zomermaanden.
- 150 gram geroosterde, ongezouten pinda’s (of ontzout in water)
- 1 liter water
- 4 eetlepels gedroogde munt of verse munt (gebruik dan ietsje meer)
- 30 gram cacaopoeder
- 4 el panela (=oerzoet), maar je kan ook kokosbloesemsuiker nemen of agavesiroop
- snuifje zout
Bereiding
- Doe een liter water in de Chufamix beker.
- Doe de overige ingrediënten in de filter en plaats de filter in de beker.
- Mix gedurende een minuut met de staafmixer (ga op en neer).
- Laat het mengsel 10 minuten rusten.
- Verwijder de filter en steek de stamper erin om de laatste druppels melk er uit te filteren.
Tips:
- Van de pulp kan je een chocoladecreme maken die je op een cracker kan smeren of kan verwerken in een dessert.
- Gewone pindamelk maken? Gebruik dan enkel water, pinda’s en een snuifje zout
2 reacties
5
Aangezien noten niet echt goedkoop zijn, ben ik aangenaam verrast dat je er zo weinig nodig hebt, dus ik heb het apparaat meteen besteld. Wel spijtig van je haar Stijn !!!