Waar koop je veganistisch eten?

Je bent net veganist geworden of je wil je eerste stappen richting veganisme zetten. Een goeie beslissing maar…hoe begin je hier nu aan? En vooral…waar moet je je eten gaan kopen?

Begin gemakkelijk

Maak het jezelf in het begin niet te moeilijk door de meest exotische vegan recepten op te zoeken. Je moet dan waarschijnlijk op zoek naar ingrediënten waar je a) nog nooit van gehoord hebt en b) hier niet in zowat iedere winkel te verkrijgen zijn.

Het is namelijk niet de bedoeling dat dit je gaat tegenhouden in je nieuwe manier van leven 😉

Begin met eenvoudige groenterecepten met ingrediënten die je – bij wijze van spreken – op iedere hoek van de straat kan krijgen.

De supermarkt is (tegenwoordig) voor iedereen

Volledig plantaardig eten kan perfect door enkel in de supermarkt boodschappen te doen. De basis van je maaltijden zal voornamelijk bestaan uit groenten, fruit, noten, zaden, bonen,…

Geef je zoals ik de voorkeur aan biologische groenten? Ook die zijn gelukkig steeds vaker bij je lokale supermarkt te vinden. Groot nadeel is dan wel dat deze vaak in plastic verpakt zijn. De compleet biologische supermarkt is dus altijd beter.

Tegenwoordig  hebben supermarkten ook een basisassortiment plantaardige melk. Heel lang was sojamelk zowat de enige optie maar dat is inmiddels dus een stuk uitgebreider. Dit is waarschijnlijk vooral te danken aan het toenemende aantal mensen met lactose-intolerantie of koemelkallergie.

Ook het aanbod vleesvervangers is een stuk groter geworden, al moet ik daarbij opmerken dat je best altijd even de  ingrediëntenlijstjes controleert. De meesten zijn wel Veggie en bevatten nog steeds eigeel of eiwit. Slechts een klein deel is daadwerkelijk 100% plantaardig.

Soms verschilt het ook per land. In Amerika is het merk Quorn wel helemaal veganistisch, maar al zeker niet in België. Het betekent verder ook niet dat het aanbod vegan burgers, worstjes, broodbeleg, …uit de supermarkt allemaal even lekker is. Al blijft dat altijd iets subjectiefs natuurlijk.

Extra aandacht voor chips en chocolade

Als het over chocolade en chips gaat… moet je extra opletten en het etiket wat grondiger inspecteren. Zwarte chocolade is – hoe bizar ook – namelijk niet altijd vegan. Sommige merken wijzigen soms ook hun inhoud waardoor iets wat vroeger wel vegan was dat ineens niet meer is. Omgekeerd kan natuurlijk ook 🙂

Natuurvoedingswinkel

In de natuurwinkel is het aanbod van vegan voeding natuurlijk veel groter en vaak ook een stuk kwalitatiever. Al blijft ook dan de regel dat je de ingrediëntenlijstjes van twijfelgevallen best steeds even naleest.

Online vegan shoppen

Wil je helemaal safe spelen, dan kan je het beste terecht bij een gespecialiseerde vegan (online) winkels.

Compleet vegan winkels of supermarkten zijn hier (nog) schaars maar online is de keuze veel groter. Je vegan kazen, vlees- en visalternatieven en vele andere 100% plantaardige voedingsmiddelen worden dan ook nog eens bij je thuisbezorgd. Bij de meeste online shops kan je je bestelling ook gratis afhalen als jij in de buurt woont. Je bent nu gegarandeerd zeker dat het vegan is en je hoeft geen tig etiketten te staan lezen. Je hebt tenslotte wel wat beters te doen.

Lekker eten maken bijvoorbeeld 🙂

Succes!

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
vegan weekmenu

Schrijf je in en ontvang
ons gratis Vegan weekmenu

Vegan eten hoeft niet moeilijk te zijn. Met dit kant-en-klare weekmenu hoef je zelfs niet meer na te denken ;-) Recepten voor ontbijt, lunch en diner.

Praat lekker mee ...

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 • vegan kookboeken
 • Meest recente berichten

 • Recente reacties

 • Ook lezen?

  Wanneer geeft een koe melk?

  Wanneer geeft een koe melk?

  Mijn vriend kwam thuis en zei dat hij een gesprek had gehad met enkelen over waarom hij vegan geworden was. Vlees dat konden ze nog

  Is pasta veganistisch?

  Is pasta veganistisch?

  Of pasta veganistisch is, is een vraag die ik regelmatig krijg en dat verbaast me eigenlijk een beetje. Ik krijg soms ook de opmerking dat

  Wat is vegan chocolade?

  Jammer genoeg is niet alle chocolade veganistisch. Bij melkchocolade is dat al wel duidelijk, maar zelfs bij pure chocolade (de zwarte) kan je je soms

  Wat is vegetarisch stremsel?

  Meestal wordt er vanuit gegaan dat kaas sowieso vegetarisch is, maar dat is niet het geval. Toen ik pas vegetariër werd, at ik nog alle

  Download gratis weekmenu

  vegan weekmenu