Hoe weet je of je een voedselintolerantie hebt?

Hoe weet je of je een voedselintolerantie hebt? Testen

Steeds meer mensen hebben voedselintoleranties. Ik merk het zowel in mijn directe omgeving als door de verhalen die ik van volgers doorgestuurd krijg. Als je niet goed weet hoe hiermee om te gaan dan kan dit je leven gaan bepalen. 

Soms heb je klachten waarvan je niet weet waarvan het vandaan komt en dan wordt het ook moeilijk oplossen. As je na het eten buikpijn krijgt, dan leg je de link waarschijnlijk wel met eten, maar ook andere klachten kunnen van een voedselintolerantie verder komen. Daarover zo meteen meer.

Mensen die me mailen rond hun intolerantie kan ik in twee grote categorieën verdelen. De ene groep komt bij veganisme terecht omdat ze bepaalde producten niet meer kunnen eten (bijvoorbeeld lactose intolerantie). De andere groep is vegetariër of veganist of wil daar naar toe werken, krijgt vervolgens een bepaalde intolerantie en vraagt zich af wat je dan als veganist nog kan eten.

Zelf ben ik intolerant voor witte suiker. Als ik een gebakje eet met witte suiker, zeker bij zo’n frosting dan begint mijn hele mond te tintelen.

Wat is een voedselintolerantie?

Bij een voedselintolerantie reageert je lichaam op bepaalde voedingsmiddelen. Deze voedingsmiddelen kunnen niet (goed) verteerd worden waardoor je klachten gaat ervaren. Soms zijn die vaag, soms zijn die heel duidelijk.

Lactose intolerantie en intolerant voor gluten zijn twee veelvoorkomende intoleranties. Vroeger hoorde je er weinig over maar de laatste jaren zijn er heel wat mensen die hier mee kampen. 

Behalve deze twee zijn er echter nog heel wat andere voedingsmiddelen waarvoor je intolerant kan zijn zoals eieren, vis, noten, soja. Bovendien is iets wat gezond lijkt, zoals een appel, voor sommige mensen de oorzaak van allerlei klachten.

Een intolerantie is niet hetzelfde als een allergie. Bij een allergie speelt het immuunsysteem op, dat het voedsel ziet als een boze indringer. Dat is bij een intolerantie niet het geval. Bij een intolerantie kan het zijn dat je een bepaald enzym of eiwit ontbreekt waardoor je het voedingsmiddel niet verteerd krijgt, door natuurlijk voorkomende histamine (vis) of door toevoegingen in voeding. 

Symptomen van een voedselintolerantie

De meest gekende klachten zijn buikpijn, maar je kan ook heel wat andere symptomen krijgen waardoor je niet door hebt dat het om een intolerantie gaat.

 • Buikpijn
 • Opgeblazen gevoel
 • Diaree
 • Misselijk worden
 • Maagklachten
 • Hoofdpijn
 • Tintelingen
 • Vermoeidheid
 • Duizeligheid
 • Huidproblemen
 • Jeuk
 • Ademhalingsproblemen
 • Hormonale klachten
 • Snelle gewichtstoename
 • Zwelling van je tong of gezicht
 • Gewrichtspijn
 • Mentale problemen
Voedselintolerantie testen

Testen of je een intolerantie hebt?

Als jij regelmatig klachten hebt die je niet kan thuisbrengen zou het kunnen zijn dat je last hebt van een intolerantie. Maar voor wat dan? Of misschien komt het van een ziekte en niet van een intolerantie? Voor veel mensen is het een jarenlange zoektocht. 

Bij een allergie heb je meteen een reactie. Bij een intolerantie niet, de reactie kan drie dagen later pas komen of helemaal niet als je maar een kleine hoeveelheid van de voedingsstof binnen krijgt. Dat maakt het helemaal moeilijk om erachter te komen.

Je kan je bloed laten controleren en alles blijkt normaal. Je kan allergietesten doen en alles is normaal. Voedselintoleranties kunnen niet getest worden met een allergietest. Er is een ander soort test voor nodig. Sommige intoleranties kan je echter niet opsporen met een test.

Zelftest

Bij een zelftest doe je de test zelf en kan je meteen de resultaten aflezen, zoals bij deze glutencheck.

Bijhouden van een eetdagboek

In een eetdagboek schrijf je alles op wat je eet en drinkt. Maar ook hoe je je voelt en welke klachten je ervaart. Dit doe je gedurende enkele weken. Daarna ga je proberen om verbanden te zoeken. Dit kan wel lastig zijn omdat bij een intolerantie geen onmiddellijk reactie binnen het half uur is zoals bij een allergie, maar dat je reactie ook drie dagen later kan komen.

Eliminatietest

Elimineer gedurende enkele weken alle voedingsstoffen die reacties kunnen veroorzaken. Voel je verbetering dan heb je waarschijnlijk een intolerantie. Daarna ga je steeds één voedingsmiddel toevoegen en kan je kijken of je hier wel of niet op reageert.

Labotesten

Er zijn tegenwoordig test beschikbaar die je thuis kan uitvoeren (druppeltje bloed nemen) en dan naar het labo kan sturen. Na een tijdje krijg je dan een uitgebreide uitslag.

Meer weten of voedselintoleranties?

Masterclass Voedselintoleranties
van Marjolein Dubbers – Review

Ik volgde de masterclass voedselintoleranties van Marjolein Dubbers.  Daarin kwam ik er achter dat je van je voedselintoleranties af kan geraken. Ze laat in haar programma ook zien welke stappen je daarvoor kan volgen want het meest belangrijke is dat je ook de oorzaak aanpakt.

Marjolein Dubbers van Energieke Vrouwenacademie – wie is dat?

Ik leerde Marjolein enkele jaren geleden kennen. Ik weet niet meer exact wanneer, maar ik vermoed 2015. We werden aan elkaar voorgesteld omdat we beiden een blog rond eten hebben, maar we hadden al wel van elkaar gehoord.

Marjolein startte haar website op haar 52e nadat ze zelf herstelt was van een burn-out. Ze werd expert op het gebied van hormonen en voeding. Met haar blog www.energiekevrouwenacademie.nl en programma’s inspireert ze vrouwen en helpt ze energieker en vitaler te worden.

De slogan van Marjolein is: Verander je voeding, verander je hormonen, verander je leven.

Marjolein schreef drie boeken waarvan het eerste meteen een bestseller was met meer dan 55.000 verkochte exemplaren. Dit boek is ondertussen ook in meerdere talen verschenen.

Masterclass Voedselintoleranties inhoud

De masterclass bestaat uit 6 video’s

 • Introductie
 • Klachten bij voedselintolerantie
 • Intolerantietesten
 • Intoleranties beëindigen
 • Het concrete stappenplan
 • Diversen

De online masterclass heeft me heel wat inzichten gegeven en veel bijgeleerd. Als jij denkt dat bepaalde klachten van een voedselintolerantie komen dan kan je veel aan deze videolessen hebben.

Mocht jij klachten hebben waar je niet weet waar ze vandaan komen, dan hoop ik dat je het snel kan opsporen. Zo kan je een oplossing zoeken zodat het niet je leven moet beheersen.

Heb jij een intoleranties, bepaalde klachten waar je niet weet van waar ze komen, of heb jij na lang zoeken eindelijk een oplossing gevonden. Laat je reactie dan zeker achter onderaan deze pagina.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
vegan weekmenu

Schrijf je in en ontvang
ons gratis Vegan weekmenu

Vegan eten hoeft niet moeilijk te zijn. Met dit kant-en-klare weekmenu hoef je zelfs niet meer na te denken ;-) Recepten voor ontbijt, lunch en diner.

Praat lekker mee ...

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 • vegan kookboeken
 • Meest recente berichten

 • Recente reacties

 • Ook lezen?

  Download gratis weekmenu

  vegan weekmenu