Wanneer geeft een koe melk?

Wanneer geeft een koe melk?

Mijn vriend kwam thuis en zei dat hij een gesprek had gehad met enkelen over waarom hij vegan geworden was. Vlees dat konden ze nog begrijpen, maar melk? Een koe geeft toch altijd melk.

Maar is dat zo … geeft een koe altijd melk?

Waarom geeft een koe melk?

Een koe is een zoogdier. Een zoogdier is een warmbloedig dier dat zijn babies zoogt. De vrouwelijk dieren geven hun jongen eten d.m.v. melk die ze produceren met de melkklieren. Zo kunnen de kleintjes eerst groeien totdat ze zefstandig kunnen eten. Dit is net zoals de mens, want die is ook een zoogdier.

Gemiddeld gezien geeft een koe 25 liter melk per dag. Het aantal is in de jaren serieus omhoog gegaan, d.m.v. selectief fokken en het geven van krachtvoer.

Koeien kunnen 20 jaar oud worden, maar helaas mogen de meeste die leeftijd niet halen. Een koe die te weinig melk geeft of niet vruchtbaar is, moet de vrachtwagen op richting slachthuis. Meestal zijn ze dan pas zo’n 5 jaar oud.

Koe aan de melkmachine

Wanneer geeft een koe melk?

Koeien worden gedekt vanaf dat ze z’n 15 maanden oud zijn. Meestal gebeurd dat via kunstmatig inseminatie. Het sperma wordt dan met een spuit bij de koe ingebracht. Als de koe 2 jaar is wordt het eerste kalfje geboren.

Zodra het kalfje geboren is, wordt het weggehaald van moeder de koe. Het wordt in aparte hokken gezet en krijgt soms de eerste melk van de moeder en daarna kunstmelk.

Kalfje krijgt kunstmelk.

Drie weken na de geboorte van het kalfje wordt de koe opnieuw geïnsemineerd. Dit wordt herhaald tot de koe opnieuw zwanger is. Doordat de koe steeds zwanger gemaakt wordt, krijgt de koe jaarlijks een kalf en blijft de koe steeds melk geven. Zo lijkt het dus dat koeien altijd melk geven. 

De vrouwelijke kalfjes zullen als ze groter zijn ook melkkoe worden en de mannelijke kalfjes zijn een restproduct van de melkindustrie. Zij belanden dus op het bord als kalfsvlees. Lees hier ook waarom veganisten geen kaas en zuivel eten.

Hoe lang geeft een koe melk?

Nadat het kalfje geboren is, geeft de koe zo’n tien maanden melk. Dit zou nog langer kunnen doorgaan, als er gezoogd blijft worden, zal er nog wat melk uitkomen, maar dit aantal is maar een fractie van wat het in die tien maanden was. Daardoor begint het proces elk jaar opnieuw.

Het melken van een koe gebeurt in deze tijd niet meer met de hand. Behalve dan een person die thuis een enkele koe heeft. Een machine met vier ijzeren buizen wordt rond de uier geplaatst. Dit twee à drie keer per dag.

Een alternatief voor koemelk is plantaardige melk. Deze vind je tegenwoordig in heel wat varianten gewoon in de supermarkt.

Wist jij dat een koe een kalf nodig heeft om melk te geven of is dit nieuwe voor jou? Laat het me weten in een reactie onderaan deze pagina.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
vegan weekmenu

Schrijf je in en ontvang
ons gratis Vegan weekmenu

Vegan eten hoeft niet moeilijk te zijn. Met dit kant-en-klare weekmenu hoef je zelfs niet meer na te denken ;-) Recepten voor ontbijt, lunch en diner.

2 reacties

 1. Hallo Elke

  Weer een geweldige blog die je hebt geschreven!
  Sinds 1,5 jaar zijn mijn partner en ik ook volledig vegan geworden voor de reden die jij hierboven neerpent.
  Er zijn zoveel andere en heerlijke alternatieven waarvoor niemand moet lijden 😉

  Groetjes
  Sandra

Praat lekker mee ...

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 • vegan kookboeken
 • Meest recente berichten

 • Recente reacties

 • Ook lezen?

  Is pasta veganistisch?

  Is pasta veganistisch?

  Of pasta veganistisch is, is een vraag die ik regelmatig krijg en dat verbaast me eigenlijk een beetje. Ik krijg soms ook de opmerking dat

  Wat is vegan chocolade?

  Jammer genoeg is niet alle chocolade veganistisch. Bij melkchocolade is dat al wel duidelijk, maar zelfs bij pure chocolade (de zwarte) kan je je soms

  Wat is vegetarisch stremsel?

  Meestal wordt er vanuit gegaan dat kaas sowieso vegetarisch is, maar dat is niet het geval. Toen ik pas vegetariër werd, at ik nog alle

  Waar koop je veganistisch eten?

  Je bent net veganist geworden of je wil je eerste stappen richting veganisme zetten. Een goeie beslissing maar…hoe begin je hier nu aan? En vooral…waar

  Download gratis weekmenu

  vegan weekmenu