Welke soorten plantaardige melk zijn er en hoe kan je ze gebruiken?

soorten-plantaardige-melk

Het is nog niet zo lang geleden (15 à 20 jaar) dat de sojamelk in de supermarkt verscheen. Lange tijd was het de enige plantaardige melk die verkrijgbaar was. Ondertussen zijn ze er in allerlei smaken en smaakcombinaties, maar…

Zoveel smaken plantaardige melk, welke moet ik nu nemen?

  • Ongezoete sojamelk gebruik ik in mijn koffie en in gerechten waar ik een neutrale smaak wil: in melksaus, veganaise, aardappelpuree,…
  • Sojachocomelk: deze kan je warm of koud drinken
  • Havermelk, speltmelk: al dan niet opwarmen met ontbijtgranen, havermout, …
  • Hazelnotenmelk: Deze heeft een specifiekere smaak en past niet overal bij. Is niet lekker in een hartig, maar juist wel in een zoet gerecht. Mij doet het altijd aan choco denken omdat in choco vaak ook hazelnoten zitten 😉
  • Rijst-kokosmelk: Lekker met ontbijtgranen, maar ik gebruik hem vaak ook in soep. Het geeft dan een Oosterse toets aan je soep, zeker als je het combineert met gember, vers rood pepertje, eventueel curry en uiteraard groentjes. Bijvoorbeeld deze linzensoep.
  • Amandelmelk: gebruik ik vaak in desserts. Amandelen en desserten zijn vaak sowieso een goeie combi.
  • Hennepmelk: bevat van nature omega 3.

Waar op letten bij de keuze van plantaardige melk?

  • Jouw persoonlijke voorkeur: iets wat ik lekker vind, vind jij misschien vreselijk en omgekeerd.
  • Gezoet of ongezoet: Sommige smaken zijn er ongezoet verkrijgbaar, andere gezoet met suiker en nog andere gezoet met agavesiroop.
  • Dikte die je nodig hebt: amandelmelk bijvoorbeeld is heel dik (bijna stroperig), rijstemelk is heel dun (bijna transparant).
  • Waarin ga je het gebruiken: in je koffie, bij je ontbijtgranen, in puree, in een dessert,… kijk of de typische smaak van de plantaardige melk juist een extra toets kan geven aan je gerecht (bijv. amandelmelk of hazelnotenmelk in een dessert) of juist helemaal niet (gebruik ongezoete sojamelk in je aardappelpuree).
     
oatly-barista-plantaardige-melk Voor in de koffie Bestel hier >>
provamel-soja-plantaardige-melk Voor puree
melksaus
in koffie
Bestel hier >>
provamel-rijst-kokos-plantaardige-melk Met ontbijtgranen
In stoofpotjes en curry’s
Bestel hier >>

Zelf plantaardige melk maken?

>> Check hier het recept om zelf notenmelk te maken (handmatig)

>> Plantaardige melk maken met de chufamix

Wat is jouw favoriete plantaardig melk?

Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
vegan weekmenu

Schrijf je in en ontvang
ons gratis Vegan weekmenu

Vegan eten hoeft niet moeilijk te zijn. Met dit kant-en-klare weekmenu hoef je zelfs niet meer na te denken ;-) Recepten voor ontbijt, lunch en diner.

Eén reactie

  1. Hallo,

    De keuze voor welk gerecht welke melk, kan id verschillen pp. Zo vind ik rijst melk lekker voor in de warme dranken en in pappen. Kokos melk in de havermout (had even geen andere) vond ik pers. heerlijk.
    Bij pannenkoeken: De eerste veganistische pannenkoeken bakte ik met kikkererwten wel/ kook water. Het beslag gedroeg zich hetzelfde als melk beslag. Later ben ik gaan proberen met dat ei vervangings poeder en rijstmelk. Het beslag werd niet gaar. Mijn keuze gaat nu uit naar kikkererwtenwater voor de pannenkoeken.

    Groetjes Els.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  • vegan kookboeken
  • Meest recente berichten

  • Recente reacties

  • Ook lezen?

    Maca - wat is maca poeder?

    Wat is maca poeder?

    Maca is een plant die groeit in Peru (Andesgebergte). De wortel wordt hiervan gebruikt als superfood en je ziet het meestal als een geel poeder.

    Aardpeer bereiden

    Aardpeer bereiden – zo doe je dat

    Aardperen, het is niet voor iedereen zo’n evidente groente, redelijk onbekend. Ze horen dan ook bij de vergeten groenten. Maar al deze vergeten groenten hebben

    Artisjok - wat is het en hoe kook je het?

    Artisjok

    Wat zijn artisjokken? Artisjok is een plant die nauw verwant is aan de distel en vooral voorkomt in het Mediterrane gebied. Ze worden verkocht en