Welke soorten plantaardige melk zijn er en hoe kan je ze gebruiken?

Laatst geüpdatet:

Het is nog niet zo lang geleden (15 à 20 jaar) dat de sojamelk in de supermarkt verscheen. Lange tijd was het de enige plantaardige melk die verkrijgbaar was. Ondertussen zijn ze er in allerlei smaken en smaakcombinaties, maar…

Zoveel smaken plantaardige melk, welke moet ik nu nemen?

  • Ongezoete sojamelk gebruik ik in mijn koffie en in gerechten waar ik een neutrale smaak wil: in melksaus, veganaise, aardappelpuree,…
  • Sojachocomelk: deze kan je warm of koud drinken
  • Havermelk, speltmelk: al dan niet opwarmen met ontbijtgranen, havermout, …
  • Hazelnotenmelk: Deze heeft een specifiekere smaak en past niet overal bij. Is niet lekker in een hartig, maar juist wel in een zoet gerecht. Mij doet het altijd aan choco denken omdat in choco vaak ook hazelnoten zitten 😉
  • Rijst-kokosmelk: Lekker met ontbijtgranen, maar ik gebruik hem vaak ook in soep. Het geeft dan een Oosterse toets aan je soep, zeker als je het combineert met gember, vers rood pepertje, eventueel curry en uiteraard groentjes. Bijvoorbeeld deze linzensoep.
  • Amandelmelk: gebruik ik vaak in desserts. Amandelen en desserten zijn vaak sowieso een goeie combi.
  • Hennepmelk: bevat van nature omega 3.

Waar op letten bij de keuze van plantaardige melk?

  • Jouw persoonlijke voorkeur: iets wat ik lekker vind, vind jij misschien vreselijk en omgekeerd.
  • Gezoet of ongezoet: Sommige smaken zijn er ongezoet verkrijgbaar, andere gezoet met suiker en nog andere gezoet met agavesiroop.
  • Dikte die je nodig hebt: amandelmelk bijvoorbeeld is heel dik (bijna stroperig), rijstemelk is heel dun (bijna transparant).
  • Waarin ga je het gebruiken: in je koffie, bij je ontbijtgranen, in puree, in een dessert,… kijk of de typische smaak van de plantaardige melk juist een extra toets kan geven aan je gerecht (bijv. amandelmelk of hazelnotenmelk in een dessert) of juist helemaal niet (gebruik ongezoete sojamelk in je aardappelpuree).
   
oatly-barista-plantaardige-melkVoor in de koffieBestel hier >>
provamel-soja-plantaardige-melkVoor puree
melksaus
in koffie
Bestel hier >>
provamel-rijst-kokos-plantaardige-melkMet ontbijtgranen
In stoofpotjes en curry’s
Bestel hier >>

Zelf plantaardige melk maken?

>> Check hier het recept om zelf notenmelk te maken (handmatig)

>> Plantaardige melk maken met de chufamix

Wat is jouw favoriete plantaardig melk?

2 gedachten over “Welke soorten plantaardige melk zijn er en hoe kan je ze gebruiken?”

  1. Soyadrink niet soyamelk dit heeft verwarring voor vele mensen ik gebruik enkel soya drink de gezoete van alpro de rest van de alternatieven lust ik niet en ben ook coeliakie patiënt heb tarweallergie en een koemelkeiwitallergie daarom vraag ik om soyadrink te zeggen alpro moest ook alles aanpassen onlangs omdat dit verwarring brengt voor de consument

    Beantwoorden
  2. Hallo,

    De keuze voor welk gerecht welke melk, kan id verschillen pp. Zo vind ik rijst melk lekker voor in de warme dranken en in pappen. Kokos melk in de havermout (had even geen andere) vond ik pers. heerlijk.
    Bij pannenkoeken: De eerste veganistische pannenkoeken bakte ik met kikkererwten wel/ kook water. Het beslag gedroeg zich hetzelfde als melk beslag. Later ben ik gaan proberen met dat ei vervangings poeder en rijstmelk. Het beslag werd niet gaar. Mijn keuze gaat nu uit naar kikkererwtenwater voor de pannenkoeken.

    Groetjes Els.

    Beantwoorden

Plaats een reactie