Wat is maca poeder?

Maca - wat is maca poeder?

Maca is een plant die groeit in Peru (Andesgebergte). De wortel wordt hiervan gebruikt als superfood en je ziet het meestal als een geel poeder. Er bestaat ook rode en zwarte maca, maar deze heb ik zelf nog niet gezien. Het smaakt een beetje zoet. Vergis maca niet met matcha, dat is een groen poeder.

Maca poeder voordelen – Is het gezond?

Maca is ideaal bij koude dagen omdat het ook een verwarmend gevoel geeft.

Maca bevat heel wat vitamines (A, B1, B2, B3, C), mineralen (Calcium, ijzer, magnesium, zink) en aminozuren. Voor de meest gezonde variant kies je voor biologisch en zonder verhitting.

De twee meest voorkomende redenen waarom mensen maca gebruiken zijn:

het verbeteren van mannelijkheid en vrouwelijkheid zoals:

 • verhogen van het libido 
 • een betere vruchtbaarheid zowel voor de man als vrouw 
 • een betere hormoonbalans voor vrouwen: hierdoor wordt het ook gebruikt om klachten tijdens de menopauze te verminderen

Voor meer energie

Maca is ideaal om in de ochtend te gebruiken om vlot wakker te kunnen worden. Het heeft niet de bijwerkingen die koffie wel kan hebben als je er wat veel van hebt. Ik drink ’s ochtends graag een tasje koffie, maar als dat er te veel worden, voel ik me onrustig en krijg trillingen. 

Omdat maca meer energie geeft wordt het vaak door sporters gebruikt en kan het mensen met CVS ondersteunen.

Daarnaast zou maca zowel geestelijk (geheugen, stemming) als lichamelijke prestaties (spieren en uithouding) verbeteren.

Hoe maca poeder gebruiken?

Je kan het bij in een smoothie doen (zie recept voor smoothie met maca), gewoon in plantaardige melk, bij je havermout, in vegan pannenkoekenbeslag of in gerechten. Het zal je gerechten een zoetere toets geven zonder suiker te hoeven gebruiken. Maak energieballetjes met cacao, maca, dadels, nootjes,… als tussendoortje. Verwerk het in ijsjes.

Maca poeder of capsules

Maca is verkrijgbaar in een poeder waar je recepten mee kan maken of in capsules als je het als pilletje wil innemen. Heb je geen tijd/zin om het in een gerecht te verwerken dan kan je dagelijks een supplement innemen.

Hoeveel gram poeder per dag

Een kleinschalig onderzoek heeft het libido getest en dat zou verhogen bij gebruik van 1,5-3 gram per dag. Sowieso ga je best niet overdrijven en gebruik je best max. 1-2 tl per dag.

Maca bijwerkingen

Wat als bijwerking genoemd word is een vergroting van de schildklier. Dit kan negatief zijn of positief bij een schildklier die te traag werkt. Heb je bepaalde ziektes of ben je zwanger dan kan je best een professional raadplegen met de vraag of je maca mag gebruiken.

Waar maca kopen

Maca poeder kan je in natuurwinkels vinden. Meestal in het rek met superfood producten. Uiteraard kan je het ook online bestellen in meerdere webshops.

Heb jij ervaringen met maca poeder deel ze dan zeker onderaan dit artikel.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
vegan weekmenu

Schrijf je in en ontvang
ons gratis Vegan weekmenu

Vegan eten hoeft niet moeilijk te zijn. Met dit kant-en-klare weekmenu hoef je zelfs niet meer na te denken ;-) Recepten voor ontbijt, lunch en diner.

Eén reactie

 1. Het is zeer goed voor oudere mannen wiens prostaat is vergroot waardoor ze s”nachts dikwijls moeten opstaan om te plassen. Maca brengt de prostaat op korte tijd terug naar normaal.

Praat lekker mee ...

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 • vegan kookboeken
 • Meest recente berichten

 • Recente reacties

 • Ook lezen?

  Aardpeer bereiden

  Aardpeer bereiden – zo doe je dat

  Aardperen, het is niet voor iedereen zo’n evidente groente, redelijk onbekend. Ze horen dan ook bij de vergeten groenten. Maar al deze vergeten groenten hebben

  Artisjok - wat is het en hoe kook je het?

  Artisjok

  Wat zijn artisjokken? Artisjok is een plant die nauw verwant is aan de distel en vooral voorkomt in het Mediterrane gebied. Ze worden verkocht en

  Download gratis weekmenu

  vegan weekmenu