Wat is veganistische wijn?

Is niet alle wijn vegan? Nee, zelfs de meerderheid van de wijnen is dat niet. Maar wijn wordt toch van druiven gemaakt? En druiven zijn toch planten, zou je denken. Dat klopt inderdaad, maar om de wijn te klaren wordt vaak van dierlijke ingrediënten gebruik gemaakt. Hierdoor wordt de wijn minder troebel omdat de gist en deeltjes in de wijn verwijderd worden.

In onderstaande video legt Walter van Fairwine je uit wat het verschil is tussen (wel of niet) vegan wijn en waar je vegan wijn aan kan herkennen.

Wat wordt er zoal gebruikt waardoor wijn niet veganistisch is?

 • albumine (ei-eiwitten)
 • gelatine
 • vislijm
 • caseïne (melk-eiwitten)
 • melk

Het dierlijk product gaat aan een troebel deeltje hangen en samen zakken ze naar beneden. Dit is het klaringsproces. Vervolgens wordt de wijn gefilterd.

Wijn die helder is, vinden de meeste mensen prettiger, daardoor dat deze geklaard wordt. Troebele wijn is geen slechte wijn, integendeel zelfs. Deze is meestal gezonder en smaakvoller.

De kans dat een witte wijn geklaard is, is veel groter dan bij rode wijn. Bij rode wijn wordt het meer geapprecieerd dat deze troebel is en zo karakter heeft. Bij witte wijn is de voorkeur voor heldere wijn groter.

Hoe klaart men wijn bij veganistische wijnen?

 • Door de temperatuur te verlagen
 • Door het gebruik van bentoniet. Klei-achtig mineraal
Etiket van vegan wijn

Je weet niet of er dierlijke producten gebruikt worden omdat de producent niet verplicht is dit op het etiket te vermelden. Je kan ernaar vragen bij je wijnboer en sommige wijnen hebben een vegan label of een melding Suitable for Vegans. Dan ben je helemaal zeker.

Bij biologische wijnen is de kans een tikje groter dat ze wel degelijk vegan zijn, maar helemaal zeker ben je zonder label of vermelding nooit. Bio is dus geen garantie.

Vegan wijn kopen

Vegan wijn kan je in biowinkels vinden, maar let er dan op dat het er op staat omdat niet alle biowijn ook vegan is.

Deze vegan wijnen kan je online bestellen:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
vegan weekmenu

Schrijf je in en ontvang
ons gratis Vegan weekmenu

Vegan eten hoeft niet moeilijk te zijn. Met dit kant-en-klare weekmenu hoef je zelfs niet meer na te denken ;-) Recepten voor ontbijt, lunch en diner.

Eén reactie

Praat lekker mee ...

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 • vegan kookboeken
 • Meest recente berichten

 • Recente reacties

 • Ook lezen?

  Wanneer geeft een koe melk?

  Wanneer geeft een koe melk?

  Mijn vriend kwam thuis en zei dat hij een gesprek had gehad met enkelen over waarom hij vegan geworden was. Vlees dat konden ze nog

  Is pasta veganistisch?

  Is pasta veganistisch?

  Of pasta veganistisch is, is een vraag die ik regelmatig krijg en dat verbaast me eigenlijk een beetje. Ik krijg soms ook de opmerking dat

  Wat is vegan chocolade?

  Jammer genoeg is niet alle chocolade veganistisch. Bij melkchocolade is dat al wel duidelijk, maar zelfs bij pure chocolade (de zwarte) kan je je soms

  Wat is vegetarisch stremsel?

  Meestal wordt er vanuit gegaan dat kaas sowieso vegetarisch is, maar dat is niet het geval. Toen ik pas vegetariër werd, at ik nog alle

  Download gratis weekmenu

  vegan weekmenu