Geüpdatet op

Is niet alle wijn vegan? Nee, zelfs de meerderheid van de wijnen is dat niet. Maar wijn wordt toch van druiven gemaakt? En druiven zijn toch planten, zou je denken. Dat klopt inderdaad, maar om de wijn te klaren wordt vaak van dierlijke ingrediënten gebruik gemaakt. Hierdoor wordt de wijn minder troebel omdat de gist en deeltjes in de wijn verwijderd worden.

In onderstaande video legt Walter van Fairwine je uit wat het verschil is tussen (wel of niet) vegan wijn en waar je vegan wijn aan kan herkennen.

Wat wordt er zoal gebruikt waardoor wijn niet veganistisch is?

  • albumine (ei-eiwitten)
  • gelatine
  • vislijm
  • caseïne (melk-eiwitten)
  • melk

Het dierlijk product gaat aan een troebel deeltje hangen en samen zakken ze naar beneden. Dit is het klaringsproces. Vervolgens wordt de wijn gefilterd.

Wijn die helder is, vinden de meeste mensen prettiger, daardoor dat deze geklaard wordt. Troebele wijn is geen slechte wijn, integendeel zelfs. Deze is meestal gezonder en smaakvoller.

De kans dat een witte wijn geklaard is, is veel groter dan bij rode wijn. Bij rode wijn wordt het meer geapprecieerd dat deze troebel is en zo karakter heeft. Bij witte wijn is de voorkeur voor heldere wijn groter.

Hoe klaart men wijn bij veganistische wijnen?

  • Door de temperatuur te verlagen
  • Door het gebruik van bentoniet. Klei-achtig mineraal

Etiket van vegan wijn

Je weet niet of er dierlijke producten gebruikt worden omdat de producent niet verplicht is dit op het etiket te vermelden. Je kan ernaar vragen bij je wijnboer en sommige wijnen hebben een vegan label of een melding Suitable for Vegans. Dan ben je helemaal zeker.

Bij biologische wijnen is de kans een tikje groter dat ze wel degelijk vegan zijn, maar helemaal zeker ben je zonder label of vermelding nooit. Bio is dus geen garantie.

Vegan wijn kopen

Vegan wijn kan je in biowinkels vinden, maar let er dan op dat het er op staat omdat niet alle biowijn ook vegan is.

Deze vegan wijnen kan je online bestellen: