Om goed te kunnen snijden is het van belang het juiste mes te gebruiken en te zorgen dat dit scherp is.
Broodmes
Een broodmes is een groot gekarteld mes. Naast het snijden van zelfgebakken brood, kan je het ook gebruiken om ananas en meloen in plakken te snijden.
Gekarteld mes
Een gekarteld mes is ideaal om zachtere groenten te snijden zoals een tomaat. Zo krijg je er grip op en schuift het mes niet van je tomaat af. Dit is ook handig als je bijv. een tofuworstje in de lengte wil doorsnijden om zo tussen een broodje te leggen.
Koksmes
Een koksmes dient om fruit, groenten, kruiden te hakken en te snijden. Dit is het mes dat je het meest van de tijd zal gebruiken. Dit is een vrij groot mes van ca 20 cm lang.
Laat het voorste stuk van je mes op je snijplank rusten en maak vervolgens een beweging op en neer. Zo ga je je groenten in stukjes hakken. Maak van je hand waar je niet mee snijdt een soort klauw. Schijf deze dan steeds verder weg van het mes zodat je hand je mes begeleid, maar je vingers er niet afsnijdt.
Officemes
Een officemes wordt ook aardappelmes of keukenmes genoemd. Ideaal voor het schillen en snijden van kleinere groenten. Het is een beetje groter dan van die goedkope aardappelmesje die meebuigen en is heel veelzijdig.
Hiermee kan je bijvoorbeeld de schil van de ui ontdoen.
Aanzetstaal
Met een aanzetstaal kan je je mes langer scherp houden. Dit doe je door met het mes over het aanzetstaal te schuiven. Een aanzetstaal dient niet om een bot mes scherp te krijgen, maar wel om het mes te onderhouden. Een bot mes krijg je terug scherp door het te slijpen met een wet- of slijpsteen of een messenslijper. Je kan het ook professioneel laten doen.