Zonnebloempitten

Zonnebloempitten zijn grijze pitten die verborgen zitten in de harde zaden van de eenjarige zonnebloem (Helianthus annuus). Zonnebloemen worden voornamelijk in Frankrijk, Hongarije en de Verenigde Staten geteeld. Je hebt zwarte, witte en zwart-wit gestreepte zonnebloempitten.

De pitjes oftewel de gepelde zaden zijn supergezond. Rijk aan vezels en onverzadigde vetzuren, aan (heel wat B-)vitamines en mineralen. Ze zijn dé natuurlijke cholesterolverlager en bevatten ook seleen, dat volgens onderzoek het ontstaan van tumoren tegengaat. Vooral het risico op darmkanker zou je verminderen door zonnebloempitjes te eten.

In de landen rond de Middelandse Zee worden ze vaak gegeten als snack, geroosterd en soms gezouten. Er is ook zonnebloempasta te koop, lekker als broodbeleg of voor in sausjes. Of je kan het zelf roosteren en dan verwerken in brood, muesli en slaatjes. Zonnebloemolie is een van de meest verkochte oliën.

Behalve voor menselijke consumptie zijn zonnebloempitten ook in de handel als voer voor huisdieren: hamsters, cavia’s, konijnen en vogels. Als voer voor buitenvogels zijn de zwarte zonnebloempitten het meest geschikt: door het aanzienlijk hogere oliegehalte halen de vogels er meer energie uit en ze zijn daarbij makkelijker open te breken door een dunnere schil.

Wij roosteren meestal een grote hoeveelheid die we vervolgens in een afgesloten pot bewaren. Deze strooien we over salade, pasta, in soep,…

Zonnebloempitten kopen >>

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
vegan weekmenu

Schrijf je in en ontvang
ons gratis Vegan weekmenu

Vegan eten hoeft niet moeilijk te zijn. Met dit kant-en-klare weekmenu hoef je zelfs niet meer na te denken ;-) Recepten voor ontbijt, lunch en diner.

Eén reactie

Praat lekker mee ...

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 • vegan kookboeken
 • Meest recente berichten

 • Recente reacties

 • Ook lezen?

  Maca - wat is maca poeder?

  Wat is maca poeder?

  Maca is een plant die groeit in Peru (Andesgebergte). De wortel wordt hiervan gebruikt als superfood en je ziet het meestal als een geel poeder.

  Aardpeer bereiden

  Aardpeer bereiden – zo doe je dat

  Aardperen, het is niet voor iedereen zo’n evidente groente, redelijk onbekend. Ze horen dan ook bij de vergeten groenten. Maar al deze vergeten groenten hebben

  Artisjok - wat is het en hoe kook je het?

  Artisjok

  Wat zijn artisjokken? Artisjok is een plant die nauw verwant is aan de distel en vooral voorkomt in het Mediterrane gebied. Ze worden verkocht en

  Download gratis weekmenu

  vegan weekmenu