Zonnebloempitten

Zonnebloempitten zijn grijze pitten die verborgen zitten in de harde zaden van de eenjarige zonnebloem (Helianthus annuus). Zonnebloemen worden voornamelijk in Frankrijk, Hongarije en de Verenigde Staten geteeld. Je hebt zwarte, witte en zwart-wit gestreepte zonnebloempitten.

De pitjes oftewel de gepelde zaden zijn supergezond. Rijk aan vezels en onverzadigde vetzuren, aan (heel wat B-)vitamines en mineralen. Ze zijn dé natuurlijke cholesterolverlager en bevatten ook seleen, dat volgens onderzoek het ontstaan van tumoren tegengaat. Vooral het risico op darmkanker zou je verminderen door zonnebloempitjes te eten.

In de landen rond de Middelandse Zee worden ze vaak gegeten als snack, geroosterd en soms gezouten. Er is ook zonnebloempasta te koop, lekker als broodbeleg of voor in sausjes. Of je kan het zelf roosteren en dan verwerken in brood, muesli en slaatjes. Zonnebloemolie is een van de meest verkochte oliën.

Behalve voor menselijke consumptie zijn zonnebloempitten ook in de handel als voer voor huisdieren: hamsters, cavia’s, konijnen en vogels. Als voer voor buitenvogels zijn de zwarte zonnebloempitten het meest geschikt: door het aanzienlijk hogere oliegehalte halen de vogels er meer energie uit en ze zijn daarbij makkelijker open te breken door een dunnere schil.

Wij roosteren meestal een grote hoeveelheid die we vervolgens in een afgesloten pot bewaren. Deze strooien we over salade, pasta, in soep,…

Zonnebloempitten kopen >>

Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest

Eén reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  • Meest recente berichten

  • Recente reacties