5 dingen waar je aan moet denken als je het met omnivoren over het veganisme hebt!

5 dingen waar je aan moet denken als je het met omnivoren over het veganisme hebt!

Je bent pas veganistisch geworden.
Je ziet al het onrecht in de wereld..
Mensen lijken je niet te begrijpen…

Ik denk dat elke veganist het al wel eens heeft meegemaakt. Een gevoel van onrecht dat zo groot is dat je wel op je hoofd kan gaan staan. Je wil zo graag andere mensen inspireren in de hoop dat ze hun ogen openen. Je wil wakker worden in een wereld waar er geen miljoenen kuikentjes meer door de maler moeten. Een wereld waar al die andere wonderschone levensvormen niet enkel als gebruiksvoorwerp worden gezien. Je wil zo graag dat het milieu terug de strijd tegen de vervuiling kan winnen en je zou eigenlijk willen dat al je naasten kerngezond zijn. (en af en toe kunnen genieten van een vegan donut!)

(Nu claim ik niet dat een veganistisch dieet voor de volle 100% een antwoord is op al deze problemen maar het zou zonder enige twijfel al een heleboel helpen!)

Jammer genoeg is die mooie utopische samenleving die ik daarnet beschreef voorlopig nog ver weg. We zijn om heel eerlijk te zijn zelfs ver van zo’n wereld verwijderd. We zouden er voor onze eigen mentale gezondheid ook maar beter niet meer teveel aan denken!

Maar is het dan allemaal hopeloos?

Nee, helemaal niet zelfs!

Elke dag opnieuw zijn er erg veel mensen die de switch maken naar een vegetarische of veganistische levensstijl. En hoewel het in jou onmiddellijke omgeving misschien niet zo lijkt, toch beïnvloed je meer mensen dan je denkt! Bewust of onbewust.

Na zelf heel hard te hebben nagedacht (Nee, dat deed gelukkig geen pijn) ben ik op 5 manieren gekomen om de veganistische boodschap te verspreiden onder je naaste carnivorengezelschap zonder helemaal knettergek te worden!

Oké, hier gaan we dan:

1. Spendeer enkel aandacht en moeite aan mensen die open-minded zijn!

Hoe graag ik het zelf ook zou willen, sommige mensen zijn echt niet te spreken over het veganisme. Hoe dat komt? Dat vraag je best aan een psycholoog. Wel kan ik over dit onderwerp iets toepassen dat ik geleerd heb uit mijn marketingopleiding.: steek alleen je aandacht in personen die openstaan voor verandering. Alle aandacht die je stopt in het overtuigen van een onovertuigbaar persoon is aandacht die verloren gaat voor een persoon die wel openstaat voor wat je te vertellen hebt!

Hoe herken je open-minded mensen? Hiervoor ga ik meestal af op mijn buikgevoel. Je weet bijvoorbeeld wel dat je opa het waarschijnlijk nooit echt helemaal goed gaat begrijpen. 😉

courgette
Deze opa heeft de boodschap wel begrepen 😉

2. Positief > negatief

Mensen staan vanzelf meer open voor iemand die een boodschap op een positieve manier brengt. Als je alleen maar ligt af te geven op mensen hun eetgedrag en gewoontes gaan ze al snel in de verdedigende stellingen kruipen. Dit is een normale reactie! Heel waarschijnlijk ben je niet veganistisch opgevoed door je ouders en heb je zelf ook ooit vlees gegeten en absoluut nooit nagedacht over de gevolgen hiervan. Ik wist goed genoeg waar vlees vandaan kwam en toch kon het me om een of andere reden geen moer schelen. En nu heb ik een ommekeer van 180 graden gemaakt!

Positiviteit in de exacte woorden die je gebruikt is ook heel belangrijk!

“Een veganistisch dieet is goed voor het milieu” komt zoveel beter over dan “vlees eten is slecht voor het milieu”

3. Leer mensen kennen

Hoe raar het ook in jouw oren mag klinken niet iedereen geeft op dezelfde manier om dieren. Bepaalde gedachten zitten zo diep geworteld in het onderbewustzijn dat op het moment dat iemand iets zegt dat die gedachten in twijfel trekt hun hele bestaan instort. Gooi het dan om een andere boeg en probeer mensen te sensibiliseren met de gezondheidsvoordelen of de impact op het milieu. Als niets van dit alles werkt? Zie puntje 1.

4. Je beïnvloedt al meer mensen dan je denkt door simpelweg veganist te zijn.

Tegenwoordig zijn we allemaal met elkaar verbonden door social media. Hierdoor zie je bijna elk aspect van elkaars leven meermaals per dag. En hoe vaker je met iets of iemand in aanraking komt des te meer je een indruk nalaat. Als je je veganistische levensstijl deelt met je volgers op social media ben je al bijzonder goed bezig het veganisme te verspreiden! 🙂

5. Laat ze proeven van een heerlijke veganistische maaltijd!

Wat werkt overtuigender dan te laten zien dat al hun favoriete gerechten nog steeds te maken zijn in een vegan versie? Juist ja, nodig ze uit en laat ze proeven en genieten! Kun je zelf niet zo goed koken ga dan naar een veganistisch restaurant! Persoonlijk vind ik de Greenway restaurantjes of frituren met vegan frietjes en snacks een goede eerste zet om mensen kennis te laten maken met een snelle veganistische hap! Laagdrempelig en lekker, dat is wat we willen! 😉 In ieder geval is elke positieve aanraking met een veganistische levensstijl er één die een indruk nalaat!

Tegen deze hamburger van frituur CHIPS uit Antwerpen zegt niemand nee! 🙂

Ten slotte geloof ik dat het zaadje bij iedereen die in aanraking komt met een veganist toch al geplant is. Door gewoon als veganist door het leven te gaan geef je al een voorbeeld aan de mensen om je heen. Inspireer je hen, bewust of onbewust, meer na te denken over deze aardbol waar wij elke dag weer op rondlopen.

Welke technieken gebruik jij zoal om jouw vrienden of familie onvermoeid te overtuigen ? Laat het achter in de reacties!   

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
vegan weekmenu

Schrijf je in en ontvang
ons gratis Vegan weekmenu

Vegan eten hoeft niet moeilijk te zijn. Met dit kant-en-klare weekmenu hoef je zelfs niet meer na te denken ;-) Recepten voor ontbijt, lunch en diner.

2 reacties

 1. Ik nodig geregeld mensen uit om vegan te komen eten. Met als resultaat dat er zeker mensen zijn die ofwel veganistisch dan wel vegetarisch gaan eten!! Ook bij een recent georganiseerde week paardencoaching/massage waarbij er alleen maar vegan of vegetarische maaltijden werden geserveerd zijn er mensen die omgegaan zijn!

Praat lekker mee ...

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 • vegan kookboeken
 • Meest recente berichten

 • Recente reacties

 • Ook lezen?

  cadeuatips vegans

  13 beste cadeautips voor veganisten

  Of het nu gaat om een verjaardag, een huwelijksfeest, een housewarming party of de eindejaarsfeesten … cadeautjes kopen (en krijgen) hoort er simpelweg bij. Niet

  Vegan jeans - duurzaam

  Vegan jeans

  Als vegan kan het soms een uitdaging zijn om een vegan jeans te vinden. Daarom ging ik op zoek naar welke merken dit aanbieden. Naar

  Vegan riemen voor dames en heren

  Vegan riemen voor dames & heren

  Vegan riemen? Ja hoor, vegan draait niet alleen om eten. Een degelijke riem is vaak gemaakt van leder en dat is een dierlijk materiaal wat

  Download gratis weekmenu

  vegan weekmenu